Ψάχνουν τη «χρυσή τομή» στη φορολόγηση των κερδών των Τραπεζών

Το θέμα της ενδεχόμενης φορολόγησης των απροσδόκητων κερδών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα συζητηθεί στο πλαίσιο συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα μεταξύ ΥΠΟΙΚ και τραπεζών

Προσπάθεια να βρεθεί ένα κοινό σημείο επαφής μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το θέμα της φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα καταβληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, πολύ σύντομα το υπουργείο Οικονομικών θα διευθετήσει συναντήσεις με τις εμπορικές τράπεζες για να συζητήσουν το θέμα που προέκυψε με τη φορολόγησης τους, ως αποτέλεσμα των απροσδόκητων κερδών ή των υπερκερδών όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται.

Αυτό που μελετάται είναι κατά πόσο θα πραγματοποιηθούν κοινές συναντήσεις ή με την κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Από το αποτέλεσμα των επαφών θα εξαρτηθούν και οι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών. Δηλαδή κατά πόσο θα προχωρήσει με το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών ή θα βρεθεί άλλος τρόπος που θα συμφωνηθεί από κοινού με τις τράπεζες. Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στον απόηχο της δυσαρέσκειας που εξέφρασε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών για τη στάση που τήρησαν οι τράπεζες στην τελευταία επιστολή που απέστειλε όσον αφορά στο θέμα των επιτοκίων, μετά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Επισημαίνεται ότι η λογική πίσω από την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να φορολογήσει τις τράπεζες, είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες, ως αποτέλεσμα κάποιων αποφάσεων, αποκόμισαν και αποκομίζουν σημαντικά κέρδη. Δηλαδή δεν έλαβαν οι ίδιες οι τράπεζες κάποιες αποφάσεις οι οποίες τους απέφεραν κέρδη. Γι αυτό και γίνεται λόγος για απροσδόκητα κέρδη. Εξού και η φορολογία ονομάζεται windfall gains tax, (φόρος «απροσδόκητων» κερδών).

Σύμφωνα με πληροφορίες μας από το υπουργείο Οικονομικών το θέμα της φορολόγησης των τραπεζών βρίσκεται στις σκέψεις των αρμοδίων και αναλόγως του αποτελέσματος των επαφών με τις τράπεζες θα λάβει οριστική μορφή ενδεχομένως την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Αναγνωρίζεται ότι μια τέτοια προσπάθεια δεν είναι εύκολη ωστόσο όπως επισημάνθηκε, οι τράπεζες έχουν αποκομίσει σημαντικά κέρδη από τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ δανειστικού και καταθετικού επιτοκίου και το κράτος θα επιθυμούσε όπως μέρος των κερδών αυτών αναδιανεμηθεί στοχευμένα στους πολίτες.

Από πλευράς τραπεζών τώρα επικρατεί προβληματισμός σε σχέση με τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών. Μιλώντας στο Economy Today, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών Ανδρέας Κωστουρής σημείωσε ότι δεν υπήρξε ακόμη επίσημη ενημέρωση όσον αφορά στις προθέσεις του υπουργείου. Ωστόσο, συνέχισε, αν όντως ισχύει η συγκεκριμένη πρόθεση για φορολόγηση των τραπεζών τότε αυτό αντικρίζεται με προβληματισμό. Την ίδια ώρα, ο κ. Κωστουρής ανέφερε ότι οι τράπεζες δεν αντιλαμβάνονται την κριτική ότι παρουσιάζονται αρνητικές στις επαφές τους με το υπουργείο Οικονομικών. Όπως εξήγησε οι πλείστες, αν όχι όλες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει η κάθε μια από μόνη της, με αύξηση των καταθετικών επιτοκίων. Μπορεί η αύξηση να μην κρίνεται μεγάλη ωστόσο αυτό που ισχύει ως επί το πλείστον είναι ότι τα καταθετικά γραμμάτια ενός έτους από 0,23% έχουν ανέβει στο 1,21%.

Πέραν των πιο πάνω, πηγές από τις εμπορικές τράπεζες επισημαίνουν για το επίμαχο αυτό ζήτημα ότι στην Κύπρο υπάρχει ήδη έκτακτη φορολογία (bank levy) και μάλιστα υψηλότερη από ότι στην Ιταλία. Στην Ιταλία είναι 0,1% στα assets ενώ στην Κύπρο είναι στις 0,15% στα liabilities, δηλαδή σε αντίθεση με την Ιταλία η δική μας φορολογία δεν εξαρτάται από την κερδοφορία είναι 0,15% είτε έχεις κέρδη είτε ζημιά. Για παράδειγμα, το 2022 οι κυπριακές τράπεζες έχουν πληρώσει περισσότερα από € 40 εκατ. ως Bank levy.

Εκτός αυτού, επισημαίνεται ότι οι τράπεζες στην Κύπρο εξακολουθούν να είναι εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Πρόσθετα, έχουν ακόμα πολλές προκλήσεις μπροστά τους και είναι ζωτικής σημασίας να ενδυναμώσουν την κεφαλαιακής τους βάση. Για παράδειγμα, οι ΜΕΧ ακόμα βρίσκονται στο 3% + ενώ στην ΕΕ κάτω από 1% και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητηθούν περισσότερες προβλέψεις από επόπτες.

Από τις τράπεζες υποστηρίζεται ακόμη ότι η Κύπρος θα χάσει από την αξιοπιστία της στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αφού με αυτό τον φόρο και τις συνεχείς αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων αμφισβητείται το σταθερό τραπεζικό περιβάλλον.

Σε δηλώσεις για το θέμα προέβη και η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, αναφέροντας ότι το κόμμα θα τοποθετηθεί όσον αφορά στη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών όταν θα έχει ενώπιον του συγκεκριμένες προτάσεις. Η κ. Δημητρίου είπε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουμε μια οικονομική κατάσταση η οποία δεν είναι δεδομένη. «Αρκετός κόσμος», είπε, «αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και μας ανησυχεί πολύ όλο αυτό που επέρχεται. Έχουμε κάνει έρευνα για τα επιτόκια και κατέχουμε συγκριτικά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι στην Κύπρο η διαφορά μεταξύ των δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων είναι από τις υψηλότερες». «Τα κέρδη των τραπεζών που ανακοινώθηκαν», τόνισε η κ. Δημητρίου, «καταδεικνύουν ακριβώς τη δυνατότητα απάμβλυνσης των συνεπειών, τόσο για τους δανειολήπτες, όσο και για τους καταθέτες. Θα πρέπει να δείξουμε καλή βούληση και η Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπουργικό: Αύξηση μισθών για ξενοδοχοϋπαλλήλους με συμπερίληψη ΑΤΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ