Στάσιμη η γερμανική οικονομία το β΄ τρίμηνο σύμφωνα με τελικά στοιχεία

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε οικονομικές δυσκολίες που προκαλούνται από τα επακόλουθα της ενεργειακής κρίσης»

Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία της Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο φέτος, όπως επιβεβαίωσαν τα τελικά επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ενισχύοντας τις δυσοίωνες προοπτικές της χώρας, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη επιβράδυνση της βιομηχανίας και τον επίμονο υψηλό πληθωρισμό.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Destatis.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα έδειξαν την ίδια ένδειξη και ήταν σύμφωνα με την πρόβλεψη των αναλυτών που συμμετείχαν στην έρευνα της εταιρείας χρηματοοικονομικών δεδομένων FactSet.

Η Γερμανία εξήλθε επισήμως από την ύφεση στην οποία είχε περιέλθει γύρω στις αρχές του έτους, αφού η οικονομία συρρικνώθηκε για δύο συνεχόμενα τρίμηνα (τεχνικός ορισμός της ύφεσης).

Η γερμανική οικονομία στηρίχθηκε στη βελτίωση της κατανάλωσης και στην αύξηση των επενδύσεων, αλλά οι εξαγωγές - βασικός συντελεστής του γερμανικού ΑΕΠ - μειώθηκαν ελαφρώς.

Τα στοιχεία δεν θα προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που δίνουν μάχη με πολλές οικονομικές «πυρκαγιές».

Αυτές περιλαμβάνουν τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό που άρχισε να αυξάνεται όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, τις ισχνές εξαγωγές, καθώς βασικές εμπορικές αγορές όπως η Κίνα αντιμετωπίζουν προβλήματα, την αδυναμία στη μεταποίηση και τον αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων.

"Συνεχίζουμε να βλέπουμε οικονομικές δυσκολίες που προκαλούνται από τα επακόλουθα της ενεργειακής κρίσης, την αναγκαία μάχη (της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) κατά του πληθωρισμού και την αποδυνάμωση σημαντικών παγκόσμιων οικονομικών εταίρων", δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο κ. Χάμπεκ, ωστόσο, επέμεινε ότι, στην εγχώρια οικονομία, οι "πρώτες ακτίνες ελπίδας" άρχισαν να γίνονται ορατές.

"Τα καθαρά εισοδήματα αυξήθηκαν πρόσφατα ελαφρώς σε πραγματικούς όρους, η ιδιωτική κατανάλωση έχει σταθεροποιηθεί, ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται", είπε.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Γερμανία θα είναι η μόνη μεγάλη ανεπτυγμένη οικονομία που θα συρρικνωθεί φέτος.

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Οι αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία κίνδυνος αύξησης πληθωρισμού

ΚΥΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ