«Πόλεμος» για τα καύσιμα – Διαψεύδει την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ο Δρουσιώτης

"Καμιά πρόσβαση μέχρι σήμερα δόθηκε στον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών σε στοιχεία της ηλεκτρονικής παρακολούθησης των καυσίμων"

Χωρίς τέλος μοιάζει η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών και της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή με «φόντο» τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, αλλά και για το εάν υπάρχει τελικά διαφάνεια στον τρόπο παρακολούθησης των χονδρικών τιμών των καυσίμων.

Απαντώντας σε δηλώσεις του Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνου Καραγιώργη, για το ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα που επιβλήθηκαν από την 1η Ιουλίου του 2023 που καταργήθηκε η επιδότηση των καυσίμων, μέχρι τις 23 Αυγούστου του 2023 ήταν δικαιολογημένες, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, αναφέρει πως οι τιμές που ανέφερε ο κ. Καραγιώργης διαφέρουν από αυτές που τελικά ίσχυαν.

«Στη δήλωση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή αναφέρεται ότι οι αυξήσεις στη βενζίνη 95 ήταν 15 σεντ το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης 17 σεντ το λίτρο και στο πετρέλαιο θέρμανσης 12 σεντ το λίτρο και τις βρίσκει δικαιολογημένες. Οι πραγματικές όμως αυξήσεις των πιο πάνω είναι στην βενζίνη 95 16,4 σεντ το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης 19,5 σεντ και στο πετρέλαιο θέρμανσης 14,5 σεντ. Μήπως η Υπηρεσία βρίσκει δικαιολογημένες και αυτές τις πραγματικά αυξημένες τιμές;», σημειώνει. 

Στη συνέχεια, επισημαίνει πως «δεν αναμένεται η Αρμόδια Υπηρεσία για την παρακολούθηση των τιμών των πετρελαιοειδών να δηλώνει δημόσια τιμές κατά πολύ χαμηλότερες από τις πραγματικές. Αυτό δεν συμβάλλει στη δημιουργία αισθήματος εμπιστοσύνης και διαφάνειας».

«Δεν δόθηκε ποτέ πρόσβαση»

Ο κ. Δρουσιώτης διαψεύδει παράλληλα, πως του δόθηκε από την Υπηρεσία πρόσβαση στο Παρατηρητήριο Τιμών των Καυσίμων, όπως διαβεβαίωνε ο κ. Καραγιώργης σε δηλώσεις του στο ET στις 23 Αυγούστου.

«Καμιά πρόσβαση μέχρι σήμερα δόθηκε στον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών σε στοιχεία της ηλεκτρονικής παρακολούθησης των καυσίμων όπως αναφέρεται στις δηλώσεις του Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών. Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών ζήτησε πρόσβαση στην ηλεκτρονική παρακολούθηση των λιανικών τιμών των καυσίμων και αναμένει ακόμα να του δοθεί αυτή η πρόσβαση».

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που αφορούν τα οικονομικά των εταιρειών, ο κ. Καραγιώργης είχε εξηγήσει στο ET πως η Υπηρεσία δεν μπορεί να τα δημοσιοποιήσει, εφόσον αυτά διέπονται από τους όρους του επαγγελματικού απορρήτου, που προϋποθέτει την εμπιστευτικότητα μεταξύ της Υπηρεσίας και των εταιρειών.

Από την πλευρά του ο κ. Δρουσιώτης υπογραμμίζει πως η θέση της Υπηρεσίας ότι δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία παρακολούθησης των χονδρικών τιμών των καυσίμων γιατί τα θεωρεί εμπιστευτικά, «δεν γίνεται αποδεκτή και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα».

Συγκεκριμένα, δηλώνει:

«1. Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών κατ’ επανάληψη δημόσια δήλωσε, και δηλώνει, ότι υπάρχει έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο παρακολούθησης των χονδρικών τιμών των καυσίμων.

2. Η κατ’ επανάληψη δήλωση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή ότι τα στοιχεία που λαμβάνει  υπόψη της στην παρακολούθηση των χονδρικών τιμών των καυσίμων είναι εμπιστευτικά, δεν γίνεται αποδεκτή και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα».

Για υποστήριξη αυτής της θέσης ο κ. Δρουσιώτης παραπέμπει στην προκήρυξη της Μελέτης για τον τρόπο Αξιολόγησης των Τιμών Πετρελαιοειδών μαζί με Μηχανογραφημένο Πλαίσιο Αξιολόγησης Τιμών Πετρελαιοειδών που προκήρυξε το Υπουργείο Ενέργειας.

Από τη μελέτη "φαίνεται ότι μόνο ένα μικρό μέρος αυτών παραμέτρων και στοιχείων δυνατό να χαρακτηριστούν ως εμπιστευτικά. Το μεγαλύτερο μέρος μπορούν και επιβάλλεται για σκοπούς διαφάνειας, να δημοσιοποιούνται". 

Όπως αναφέρει υπάρχουν παράμετροι και στοιχεία, τα οποία είναι δυνατό να χαρακτηριστούν ως εμπιστευτικά, και ο Σύνδεσμος συμφωνεί, όπως η σε βάθος ανάλυση των εξόδων των εταιρειών, έτσι ώστε να εντοπιστούν και να αποκλειστούν οποιαδήποτε έξοδα δεν σχετίζονται με την
εμπορία πετρελαιοειδών.

"Εντούτοις, όλες οι άλλες παράμετροι και στοιχεία, δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ως εμπιστευτικά και επιβάλλεται να δημοσιοποιούνται για σκοπούς διαφάνειας", προσθέτει. 

Καταλήγοντας, ο κ. Δρουσιώτης επισημαίνει πως "ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών ουδέποτε ζήτησε τα όποια εμπιστευτικά στοιχεία υπάρχουν στο σύστημα αξιολόγησης των χονδρικών τιμών των πετρελαιοειδών". 

Διαβάστε επίσης: Επιτόκια και βιωσιμότητα EuroAsia στην Επ. Εμπορίου την Τρίτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ