Δαπάνες πέραν των €100 εκατ. για Πουρνάρα και Λίμνες

Περίπου €17 εκατ. καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για «Λίμνες» - Πλήρως καλύπτει η ΕΕ τις εργασίες στο «Πουρνάρα»

Συνολικά €105 εκατομμύρια θα δαπανηθούν σε εργασίες που αφορούν την αναβάθμιση των υποδομών στα Κέντρα Υποδοχής Αιτητών Διεθνούς Προστασίας σε Κοκκινοτριμυθιά και Κοφίνου.  

Αναφερόμενος στις εργασίες που γίνονται για την ενίσχυση και την αναβάθμιση των σχετικών υποδομών, σε δηλώσεις του μετά το πέρας του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημείωσε πως στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» πραγματοποιούνται εργασίες ύψους €25 εκατομμυρίων, ενώ για τη δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας στις «Λίμνες» και του Προαναχωρησιακού Κέντρου στη Μενόγεια, το ποσό ανέρχεται στα €80 εκατομμύρια. 

Πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφεραν στο ET ότι η αναβάθμιση του «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά περιλαμβάνει την αγορά εξοπλισμού και προκατασκευασμένων μονάδων στέγασης -αφού σκοπός είναι να απομακρυνθούν εντελώς οι σκηνές-, ενώ παράλληλα, υλοποιούνται διάφορες εργασίες που στοχεύουν στη βελτίωση και συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών.

Στις δηλώσεις του ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως οι εργασίες στο «Πουρνάρα» αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «με την ολοκλήρωση του θα επιλυθούν προβλήματα, θα βελτιωθούν οι συνθήκες».

Επιπρόσθετα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως ήδη έχει ολοκληρωθεί το κέντρο φιλοξενίας στην Κοφίνου και έχει υπογραφεί και η σύμβαση για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής στις Λίμνες που θα λειτουργεί ως προαναχωρησιακό κέντρο. 

«Μέχρι τη δημιουργία του κέντρου στις Λίμνες αναζητούνται λύσεις που θα καλύψουν αυτές τις ανάγκες», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως η σύμβαση για το έργο συνολικής αξίας €84.888.000,υπεγράφη μεταξύ της Κυβέρνησης και της Κοινοπραξίας «CYFIELD – IACOVOU (MN) JOINT VENTURE» στις 8 Αυγούστου του 2023 και αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό;

Σε ό,τι αφορά πάντως τους χρηματοδοτικούς πόρους, ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι περιορισμένος, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση καλύπτει πλήρως τις δαπάνες για το «Πουρνάρα», ενώ στην περίπτωση του έργου στις Λίμνες το ποσοστό ανέρχεται περίπου στο 80%.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Ελλάδας, με απευθείας ανάθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Ειδικότερα, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ανέρχεται στα €22 εκατομμύρια, ενώ για την ανέγερση του εξεταστικού κέντρου στον χώρο η συνεισφορά του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA), ανήλθε στο €1,1 εκατομμύριο. Παράλληλα, υπήρξε συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως δαπάνες που αφορούν την περίφραξη του χώρου και άλλες εργασίες μικρότερης κλίμακας, καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του Υπ. Εσωτερικών. 

Από την άλλη, η ανέγερση των Κέντρων «Λίμνες» και Μενόγειας, είναι προϊόν συγχρηματοδότησης από την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο του Προγράμματος του Θεματικού Μέσου του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027. Συγκεκριμένα τα €67,6 εκατομμύρια προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ποσοστό που αγγίζει το 80% του συνολικού κόστους του έργου, ενώ ποσό γύρω στα. €17.3 θα καταβληθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιταχύνουν τις επιστροφές τα έργα

Πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών τονίζουν πως οι υποδομές αυτών των Κέντρων είναι πολύ σημαντικές καθώς θα συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των διαδικασιών ασύλου, αλλά κυρίως στην επιτάχυνση των επιστροφών, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως, η ενίσχυση τους αποτελεί έναν από τους πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής.

Ειδικότερα, η δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας στις «Λίμνες» και του Προαναχωρησιακού Κέντρου στη Μενόγεια θα συμβάλει, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, στις επιστροφές μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, αφού η έλλειψη του χώρου αυτού αποτελεί σήμερα το τροχοπέδη για τη διενέργεια συστηματικών επιστροφών.

Εξάλλου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε ομιλία του στο Κέντρο Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου, κατά την επίσκεψη τον Ιούλιο στην Κύπρο της Nina Gregory, Εκτελεστικής Διευθύντριας του EUAA, και της Beate Gminder, Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, δήλωνε πως:

«Τα εν εξελίξει αυτά έργα έχουν μεγάλη σημασία, καθώς αποσκοπούν, αφενός, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των διαμενόντων και στην ενίσχυση της διαχείρισης και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ασύλου και, αφετέρου, στη διευκόλυνση της επιστροφής των μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί. Αποτελούν σημαντικά ορόσημα στις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές».

Σημειώνεται πως το Κέντρο Φιλοξενίας «Λίμνες», θα είναι χωρητικότητας περίπου 1000 ατόμων και αφορά τους αιτητές διεθνούς προστασίας των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί πρωτοβάθμια.

Επιπρόσθετα, το Προαναχωρησιακό Κέντρο  Μενόγειας, θα είναι χωρητικότητας περίπου 800 ατόμων. Εκεί΄θα φιλοξενούνται υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων η αίτηση για διεθνή προστασία έχει απορριφθεί πρωτοβάθμια και είτε δεν έχουν προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, είτε απορρίφθηκε η προσφυγή τους, είτε έχουν αιτηθεί επαναπατρισμό αποποιούμενοι την εν λόγω αίτηση.

Αναβαθμίσεις και στην Κοφίνου

Υπενθυμίζεται πως σήμερα λειτουργεί επίσης, το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (ΚΥΦΑΔΠ), στην Κοινότητα Κοφίνου της Επαρχίας Λάρνακας. Πρόκειτα για Κέντρο Ανοικτού Τύπου που φιλοξενεί προσωρινά Αιτητές Ασύλου (οικογένειες και μονήρη άτομα) διαφόρων εθνικοτήτων. 

Στο Κέντρο παρέχονται διάφορες υπηρεσίες στους διαμένοντες, όπως, μεταξύ άλλων, σίτιση, υπηρεσίες υγείας, ψυχοκοινωνική στήριξη, δράσεις ένταξης, ενημέρωση και στήριξη σε σχέση με διαδικασίες επαναπατρισμού (επιστροφή στις χώρες καταγωγής), καθώς και επανεγκατάστασης σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στην παρούσα φάση υλοποιούνται και εκεί εργασίες αναβάθμισης, καθώς και επέκτασης του Κέντρου, που αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Όπως μας λέχθηκε η συνολική αξία όλων των εργασιών του Κέντρου στην Κοφίνου αγγίζει περίπου τα €3,5 εκατομμύρια. 

Η αναβάθμιση, μεταξύ άλλων, αφορά αύξηση κλινών, από 450 σε 700, επέκταση των διοικητικών και κοινόχρηστων υποδομών, καθώς και τη βελτίωση συνθηκών ασφάλειας και υγείας.

Την αναβάθμιση και επέκταση του Κέντρου στην Κοφίνου στηρίζει οικονομικά ο EUAA, ενώ ένα μέρος ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε επίσης: Η Eurobank σφραγίζει το 50% στην Ελληνική μέσω Wargaming

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ