Από τα κυβερνητικά σχέδια που προκηρύσσονται κατά καιρούς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, εκτιμά ο Διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου, Σάββας Βλάχος.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο» και τον Ανδρέα Δημητρόπουλο, ο κ. Βλάχος επισήμανε πως υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από πλευράς πολιτών για τα Σχέδια Προώθησης Ενεργειακής Αναβάθμισης και Χρήσης ΑΠΕ για τις κατοικίες που προκηρύσσονται, χαρακτηρίζοντας «γενναιόδωρες» τις διάφορες χορηγίες που παρέχονται κατά καιρούς, ειδικότερα αυτές που σχετίζονται με ευάλωτους καταναλωτές.
Όπως σημειώνει ο κόσμος αξιοποιεί αυτά τα σχέδια, τονίζοντας πως το ενδιαφέρον που παρατηρείται είναι «σε βαθμό εξάρτησης», αφού όταν δεν «τρέχουν» σχετικά σχέδια ελαχιστοποιούνται οι παρεμβάσεις στα κτίρια.
Υπογράμμισε παράλληλα, πως αυτή η περίοδος, κατά την οποία είναι διαθέσιμά Σχέδια όπως το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΩ» του Υπουργείου Ενέργειας για κατοκίες, αλλά και για επιχειρήσεις, συνιστά πολύ καλή ευκαιρία για τον κόσμο να το εκμεταλλευτεί.
Από μόνο του το φωτοβολταϊκό δεν είναι λύση
Αναφερόμενος σε μία σειρά από τρόπους που συμβάλλουν στην κατανάλωση λιγότερου ρεύματος, ο κ. εξήγησε πως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη ένα καλύτερο ενεργειακά κτίρια.
Για το λόγο αυτό, επισημαίνει πως προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελεί η επένδυση σε ένα καλύτερο κτίριο, πιο ανθεκτικό στα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Όπως σημειώνει η θερμομονώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές προς αυτή την κατεύθυνση, διευκρινίζοντας πως «η εφαρμογή ενός θερμομονωτικού υλικού, όπως πολυστερίνη, πετροβάμβακα ή υαλοβάμβακας στην εξωτερική τοιχοποιία ή οροφή της κατοικίας», δημιουργεί θερμική προστασία γύρω από το κέλυφος του κτιρίου, την οροφή και τους τοίχους.
«Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές στο παζάρι», προσθέτει, λέγοντας πως στο τέλος της μέρας λόγω της επικάλυψης που γίνεται ο κάτοικος δεν γνωρίζει καν ότι υπάρχει, εντούτοις, το καταλαβαίνει μέσα στο σπίτι καθώς οι θερμοκρασίες που επικρατούν χειμώνα-καλοκαίρι είναι εντελώς διαφορετικές.
Σύμμαχος η τεχνολογία
Εστιάζοντας στο ρόλο της τεχνολογίας, ο κ. Βλάχος εξήγησε πως η ανάπτυξή της είχε ως αποτέλεσμα νέες συσκευές και συστήματα, όπως τα κλιματιστικά, που πλέον έχουν υψηλότερες αποδόσεις με χαμηλότερη κατανάλωση.
Προέτρεψε παράλληλα, το κοινό να αντικαθιστά όποτε υπάρχει η δυνατότητα τις «γερασμένες συσκευές» με νέες, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, λαμβάνοντας υπόψη τις ενεργειακές σημάνσεις που βρίσκονται πάνω σε αυτές.
«Αυτό είναι λιγότερο δαπανηρό μέτρο σε σχέση με τη θερμομόνωση, που μπορεί να εφαρμοστεί κατά περίπτωση ή βάσει προτεραιότητας», ανέφερε.
Επιπρόσθετα έκανε λόγο για πιο «ήπια μέτρα» όπως ο φωτισμός, αξιοποιώντας λαμπτήρες των οποίων η τιμή είναι χαμηλή, η αλλαγή συνηθειών, με την «ομαδοποίηση» κάποιων βασικών εργασιών στο νοικοκυριό όπως το μαγείρεμα και το μπάνιο και γενικότερα η αποφυγή της σπατάλης.
Σημείωσε πως αφού εφαρμοστούν τα πιο πάνω και χαμηλώσει η ενεργειακή ανάγκη του σπιτιού, τότε επεμβαίνουμε με ένα φωτοβολταϊκό το οποίο θα αντισταθμίσει όλη την κατανάλωση με μία παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
"Αυτό είναι και φιλικό στο περιβάλλον και θα βοηθήσει και το πορτοφόλι μας", συμπλήρωσε.
Νέες πραγματικότητες
Προηγουμένως, ο κ. Βλάχος περιέγραψε τις νέες «πραγματικότητες» που οδηγούν προς τα πάνω τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος όπως η κλιματική αλλαγή -ήδη βιώσαμε το θερμότερο ίσως καλοκαίρι όλων των εποχών-, την εξάρτηση από εξωγενείς παράγοντες όπως η εισαγωγή ορυκτών καύσιμα, αλλά και οι σημερινές διακυμάνσεις του κόστους της ενέργειας, καθώς επίσης και η ενεργειακή φτώχεια.
«Ένα σημαντικό ποσοστό νοικοκυριών στην Κύπρο αντιμετωπίζουν ακριβώς αυτή την κατάσταση, δηλαδή να είναι στο δίλημμα να καλύψουν βασικές ανάγκες του νοικοκυριού όπως η τροφή και η στέγαση και να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας, είτε αυτό αφορά τη θέρμανση του κτιρίου, είτε για το ηλεκτρικό ή ακόμα και για τις μετακινήσεις», επισημαίνει.
Διαβάστε επίσης: Δαπάνες πέραν των €100 εκατ. για Πουρνάρα και Λίμνες