Στόχος το 2025 για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης

Περιλαμβάνονται η μεικτή τηλεργασία, η μείωση του ωραρίου για συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων με αντίστοιχη μείωση απολαβών και η αύξηση του χρόνου του ευέλικτου ωραρίου

Με στόχο να εφαρμοστούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στο δημόσιο τομέα μέχρι την 1.1.2025, συνεχίζεται η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο πολιτικής για τη ρύθμιση ευέλικτων μορφών απασχόλησης στη δημόσια υπηρεσία ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του στις 30 Αυγούστου. Οι μορφές ευέλικτης εργασίας που αναμένεται να εφαρμοστούν είναι η μεικτή τηλεργασία, η μείωση του ωραρίου για συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων με αντίστοιχη μείωση απολαβών και η αύξηση του χρόνου του ευέλικτου ωραρίου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών, η ρύθμιση εμπίπτει στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου ανέφερε ότι πέραν της συζήτησης στη Βουλή, θα ακολουθήσει διάλογος μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της ΠΑΣΥΔΥ ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν κάποια ζητήματα.

Όσον αφορά στα συγκεκριμένα αυτά ζητήματα που τίθενται επί τάπητος, ο κ. Ματθαίου αναφέρθηκε στην ευελιξία που δίνεται στην πρωινή ώρα προσέλευσης, επισημαίνοντας ότι αυτό που συζητείται είναι να δοθεί ένα χρονικό εύρος δύο ωρών, δηλαδή από τις 7 μέχρι τις 9 το πρωί, όπου ο εργαζόμενος ανάλογα με την ώρα που επιθυμεί να προσέλθει στην εργασία του θα ισχύει ανάλογα και η ώρα που θα σχολάσει. Ένα άλλο ζήτημα είναι να δοθεί στον εργαζόμενο η δυνατότητα να δουλεύει λιγότερες ώρες για κάποιο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, εάν κάποιος θέλει για ένα διάστημα έξι μηνών να δουλεύει λιγότερες ώρες, τότε θα μπορεί να το κάνει σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, με ανάλογη φυσικά μείωση στις απολαβές, του, κάτι όμως που θα επηρεάσει και τις συνταξιοδοτικές του συνεισφορές και κατ’ επέκταση απολαβές.

Ένα βασικό κομμάτι των ευέλικτων μορφών απασχόλησης είναι και η τηλεργασία. Όπως ανέφερε ο κ. Ματθαίου, το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται μεταξύ άλλων να βοηθήσει και στο πρόβλημα του κυκλοφοριακού αφού θα μειωθεί η ανάγκη προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων από τα γραφεία τους. Οι λεπτομέρειες του ζητήματος θα συζητηθούν στο άμεσο μέλλον και αναλόγως αυτών, θα υπάρξουν και οι ανάλογες αποφάσεις.

Για το ζήτημα της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων. Μιλώντας στο Σίγμα, η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε ότι η τηλεργασία θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και υπαλλήλου και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να επιβάλλεται από το ένα μέρος. Σημείωσε ακόμη ότι ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου στην αποσύνδεση μετά τη λήξη της ώρας εργασίας του.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια συζήτηση στα πλαίσια της ΕΕ για το θέμα της τηλεργασίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όπως είπε ο κ. Αντωνίου θα ήταν χρήσιμο να αναμένουν να ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση, να δούμε που θα καταλήξει και αναλόγως των αποτελεσμάτων να δούμε και εμείς πως θα κινηθούμε στο συγκεκριμένο θέμα, αντί να λάβουμε αποφάσεις τις οποίες ενδεχομένως θα πρέπει να έρθουμε μετά και να τις αλλάξουμε.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Υπουργικό ενέκρινε μεικτή τηλεργασία σε δημόσιο κι άλλες ευέλικτες μορφές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ