Η μαροκινή κυβέρνηση ανακοίνωσε αργά χθες ότι αποδέχθηκε τη βοήθεια τεσσάρων χωρών μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα, ενώ δεκάδες είναι οι χώρες που δήλωσαν έτοιμες να στείλουν βοήθεια.
Ο βασιλιάς Μοχάμεντ Στ' ευχαρίστησε συγκεκριμένα την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την αποστολή βοήθειας, ανέφερε η κρατική τηλεόραση.
Το Ραμπάτ αξιολόγησε τις ανάγκες βοήθειας και έλαβε υπόψη τη σημασία του συντονισμού των προσπαθειών αρωγής βοήθειας προτού αποδεχθεί την προσφορά των τεσσάρων αυτών χωρών «να στείλουν ομάδες έρευνας και διάσωσης».
Πολλά άλλα κράτη, μεταξύ άλλων η Γαλλία, δήλωσαν έτοιμες να παράσχουν βοήθεια.
Ο τελευταίος προσωρινός απολογισμός της σεισμικής δόνησης των 7 βαθμών που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής με επίκεντρο την επαρχία αλ Χαούζ, είναι 2.122 νεκροί και 2.421 τραυματίες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.
Οι αρχές της Ισπανίας έκαναν γνωστό πως εστάλησαν χθες Κυριακή στο Μαρόκο, χώρα που έπληξε φονικός σεισμός, 86 μέλη σωστικών συνεργείων, συνοδευόμενα από οκτώ ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, κατόπιν επίσημου αιτήματος του Ραμπάτ.
Αεροσκάφος A400 απογειώθηκε από βάση στη Σαραγόσα (βορειοανατολικά) μεταφέροντας την πρώτη ομάδα 56 μελών σωστικών συνεργείων με προορισμό το Μαρακές, για να «βοηθήσουν στην έρευνα και στη διάσωση επιζησάντων του καταστροφικού σεισμού που υπέστη η γειτονική μας χώρα», ανέφερε το ισπανικό Υπουργείο Άμυνας μέσω X (του πρώην Twitter).
Οι διασώστες, με τη συνοδεία τεσσάρων σκύλων, ανήκουν στην ειδική μονάδα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ισπανικού στρατού (UME), που κινητοποιείται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
Δεύτερο αεροσκάφος αναχώρησε από τη βάση Τορεχόν ντε Αρντόθ, κοντά στη Μαδρίτη, μεταφέροντας ακόμη 30 μέλη σωστικών συνεργείων και άλλους τέσσερις ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών.
Ομάδα της UME είχε σταλεί τον Φεβρουάριο στην Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό στη χώρα αυτή, και βοήθησε να διασωθούν έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους μητέρα και τα δυο παιδιά της. Η μονάδα έχει στη διάθεσή της εργασία που επιτρέπουν να διαπερνά και να σπάει μπετόν αρμέ, καθώς και μέσα εντοπισμού τοξικών ουσιών ή εκρηκτικών, ώστε τα μέλη της να μπορούν να επιτελούν το έργο τους με ασφάλεια, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
Η δεύτερη ομάδα διασωστών, που υπάγεται στην τοπική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, είχε επέμβει στο παρελθόν σε σεισμούς στη Χιλή, στον Ισημερινό και στην Αϊτή.
Εξάλλου, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες ανέφερε ότι έλαβε αίτημα του Μαροκινού ομολόγου του για βοήθεια.
Η υποστήριξη που προσφέρει η Μαδρίτη αποτελεί «ένδειξη της ισπανικής αλληλεγγύης» και της «φιλίας που ενώνει τους λαούς της Ισπανίας και του Μαρόκου», δήλωσε ο υπουργός στο Radio Catalunya.
Θα σταλεί «όση βοήθεια χρειάζεται το Μαρόκο. Αυτό που κινητοποιούμε πρώτα απ' όλα είναι ομάδες έρευνας και διάσωσης, διότι επείγει να βρεθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που επέζησαν και να σωθεί», εξήγησε. «Όταν έρθει η ώρα της ανοικοδόμησης, η ισπανική βοήθεια θα είναι επίσης παρούσα», πρόσθεσε.
Ο σεισμός -ο πιο ισχυρός που έχει καταγραφεί ποτέ στο Μαρόκο- στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2.122 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 2.421, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα.
Η σεισμική δόνηση 6,8 βαθμών καταγράφτηκε την Παρασκευή στις 23:11 [τοπική ώρα· στις 01:11 το Σάββατο ώρα Κύπρου], σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής (USGS).
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Το χρέος των 33 τρισ. δεν είναι απαραίτητα κακό
ΚΥΠΕ