Είναι ασφαλές να πίνουμε το νερό της βρύσης στην Κύπρο;

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

Να μην πίνουν νερό από τη βρύση όταν επισκέπτονται την Κύπρο, συμβουλεύει τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, η βρετανική εταιρεία ερευνών "Compare the market". 

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρεία, αξιολογώντας στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες, στις οποίες η κατανάλωση νερού από την βρύση δεν θεωρείται ασφαλής. 

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνάς της, η εταιρεία, αφού προχώρησε στην ανάλυση στοιχείων από 225 τοποθεσίες, επικεντρώθηκε στους 20 κορυφαίους προορισμούς που επιλέγουν οι Βρετανοί για να ταξιδέψουν, ανάμεσα στους οποίους και η Κύπρος. 

Όπως διαπιστώνεται, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η κατανάλωση νερού που προέρχεται απευθείας από την βρύση θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο, προειδοποιεί πως οι Βρετανοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν το νερό της βρύσης, στη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και την Τουρκία. 

 

Όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 20 χωρών παίρνουν το “οκ” από τους Βρετανούς.  

Όπως αναφέρει "σε εκείνες τις χώρες όχι μόνο μπορείτε να πίνετε το νερό της βρύσης, αλλά και να το χρησιμοποιείτε για να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να βάζετε παγάκια στα ποτά σας”. Παρόλα αυτά, η εταιρεία εφιστά την προσοχή των Βρετανών και τους καλεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίπτωση που επισκεφθούν αγροτικές περιοχές, ακόμη και σε χώρες όπου το νερό θεωρείται ασφαλές για πόση.

Συμβουλές για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την "πεντάδα" 

Η εταιρεία προβαίνει παράλληλα, και σε κάποιες εισηγήσεις προς τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται χώρες, όπου δεν ενδείκνυται να χρησιμοποιούν το νερό της βρύσης για σκοπούς πόσης. Συνοπτικά, τους ενθαρρύνει:

1. Να πίνουν αποκλειστικά εμφιαλωμένο νερό

2. Να αποφεύγουν τα παγάκια στα ποτά τους 

3. Να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό στο βούρτσισμα των δοντιών

4. Να είναι προσεκτικοί με τις σαλάτες

5. Να επιλέγουν εξειδικευμένα φίλτρα νερού σε περιπτώσεις μακράς διαμονής ή ακόμη και να βράζουν το νερό πριν να το πιούν

Διαβάστε επίσης: Αύξησαν τις τιμές βασικών προϊόντων λίγες μέρες πριν το μηδενικό ΦΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ