Αντίστροφη μέτρηση για το γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Χρόνινγκεν στην Ολλανδία την 1η Οκτωβρίου 2023, μετά την απόφαση που έλαβε την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, επισφραγίζοντας ουσιαστικά την απόφαση που είχε ληφθεί ήδη από τον περασμένο Ιούνιο.
Το συμβούλιο αποφάσισε επίσης ότι τον Οκτώβριο του επόμενου έτους θα κατεδαφιστούν όλες οι εγκαταστάσεις εξόρυξης, διασφαλίζοντας έτσι ότι μετά από την ημερομηνία εκείνη δεν θα μπορούν ποτέ να ξαναρχίσουν οι εξορύξεις.
Ωστόσο, έως τότε το πεδίο θα είναι λειτουργικό σε περίπτωση ακραίας ανάγκης. «Μόνο σε ειδικές καταστάσεις, όπως το υπερβολικό κρύο, θα είναι δυνατή η προσωρινή και περιορισμένη εξαγωγή αερίου τον ερχόμενο χειμώνα», ανέφερε το υπουργικό συμβούλιο, προσθέτοντας ότι μόνο υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν δυνατή η προσωρινή εκκίνηση ενός ή περισσότερων τοποθεσιών παραγωγής σε περιορισμένα επίπεδα και μόνο αν προβλεφθεί ακραίο κρύο.
Μάλιστα, ανέφερε ένα παράδειγμα διαδοχικών ημερών με θερμοκρασίες κάτω των -6,5 C.
Σεισμοί
Η χώρα συμφώνησε να καταργήσει σταδιακά την εξόρυξη φυσικού αερίου στην επαρχία πριν από δύο χρόνια λόγω σεισμών που θεωρήθηκε ότι συνδέονται με την εξόρυξη φυσικού αερίου. Αλλά η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου εν μέσω της ενεργειακής κρίσης τους δύο τελευταίους χειμώνες δημιούργησε εικασίες ότι η επαρχία θα μπορούσε να διατηρήσει τα κοιτάσματα λειτουργικά για λίγο ακόμη.
Στην περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότεροι από χίλιοι σεισμοί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ η κυβέρνηση άντλησε 360 δισεκατομμύρια ευρώ σε σημερινά χρήματα από τα έσοδα του φυσικού αερίου. Άλλα 66 δισ. ευρώ πήγαν στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, Shell και Exxon. Η Shell και η Exxon ενημερώθηκαν το 2013 ότι έπρεπε να αρχίσουν να μειώνουν την παραγωγή και να προετοιμαστούν για να κλείσουν εντελώς το πεδίο.
Το κοίτασμα
Το κοίτασμα υπήρξε βασική πηγή φυσικού αερίου για μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, καθώς και η ραχοκοκαλιά των ολλανδικών δημόσιων οικονομικών, από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή το 1963. Η τοποθεσία έχει προκαλέσει τεράστια τοπική αντίδραση μετά από εκατοντάδες σεισμούς μεγέθους έως και 3,6 Ρίχτερ και προκάλεσε ζημιές σε χιλιάδες σπίτια.
Η κυβέρνηση είχε δηλώσει προηγουμένως ότι σκοπεύει να κλείσει το πεδίο το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 ανάλογα με τη «γεωπολιτική κατάσταση». Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σημαντικά από τις κορυφές του περασμένου καλοκαιριού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που προκάλεσε ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
Από τα περίπου 327.000 σπίτια στην περιοχή, τουλάχιστον 127.000 έχουν αναφέρει κάποιες ζημιές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ζημιών Μεταλλείων του Χρόνινγκεν. Περισσότερα από 3.300 κτίρια έχουν κατεδαφιστεί στην περιοχή από το 2012, επειδή οι σεισμοί τα έχουν καταστήσει επισφαλή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεύτερο φορτηγό πλοίο με ουκρανικό σιτάρι έφτασε στην Κωνσταντινούπολη