Luis de Guindos: Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ ψηλός και για πάρα πολύ καιρό

Το κατάλληλο επίπεδο, η διάρκεια και η κατεύθυνση της στάσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα καθοριστεί από τα δεδομένα - Χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ στην ομιλία του στη Λεμεσό.

Παρά το ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Luis de Guindos.

Μιλώντας στο συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στη Λεμεσό υπό τον τίτλο «Ο ρόλος της Νομισματικής Πολιτικής στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων» ανέφερε ότι η πορεία και η διάρκεια εφαρμογής της νέας νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από το πώς κινούνται τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας.

Τόνισε για ακόμη μια φορά τη πάγια θέση των εποπτικών αρχών ότι «η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%».

Τρεις λόγοι οδήγησαν στην τελευταία αύξηση επιτοκίων

«Για να ενισχύσουμε την πρόοδο προς αυτόν τον στόχο, αποφασίσαμε να αυξήσουμε τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου. Αυτή η απόφαση έγινε για τρεις κύριους λόγους: πρώτον, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων. Δεύτερον, η δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και τρίτον, η ισχύς της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Έχοντας αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 450 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν πλέον φτάσει σε επίπεδα που, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας. .

Ο μηχανισμός αντίδρασης μας θα συνεχίσει να χρησιμεύει ως το πλαίσιο που θα καθορίσει τις μελλοντικές μας αποφάσεις ενώ η προσέγγισή μας είναι ότι αναλόγως του πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα θα καθορίσουμε και το επίπεδο, τη διάρκεια αλλά και την κατεύθυνση της νομισματικής μας πολιτικής.

 «Το κόστος εργασίας συμβάλλει όλο και περισσότερο στον εγχώριο πληθωρισμό».

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική παρά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, με το ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 6,4% τον Αύγουστο. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η δυναμική της αγοράς εργασίας επιβραδύνεται καθώς η οικονομία αποδυναμώνεται. Ο δείκτης απασχόλησης μειώθηκε σημαντικά μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου του 2023, παρά την ελαφρά άνοδο τον Σεπτέμβριο. Ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος αποτελεί βασικό μοχλό αύξησης της απασχόλησης από τα μέσα του 2022, δημιουργεί τώρα λιγότερες θέσεις εργασίας.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε αισθητά από το διψήφιο υψηλό του τον περασμένο Οκτώβριο, με τον δείκτη του πληθωρισμού να έχει υποχωρήσει στο 4,3% τον Σεπτέμβριο (flash εκτίμηση).

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι το κόστος εργασίας συμβάλλει ολοένα και περισσότερο στον εγχώριο πληθωρισμό, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η συμβολή των κερδών μειώθηκε για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022.

Οι περισσότερες μετρήσεις μακροπρόθεσμων πληθωριστικών προσδοκιών ανέρχονται επί του παρόντος σε περίπου 2%, αλλά η αύξηση ορισμένων παραμέτρων σηματοδοτεί ότι πρέπει να υπάρχει στενή παρακολούθηση.

Τα δεδομένα θα μας δείξουν τη συνέχεια της νομισματικής πολιτικής

«Ενώ μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η σύσφιξη της νομισματικής μας πολιτικής μεταδίδεται δυναμικά στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αφήνει ολοένα και περισσότερο αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία, η ταχύτητα και το εύρος της μετάδοσης παραμένουν αβέβαια», σημείωσε ο Luis de Guindos.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ακόμη ρευστό οικονομικό περιβάλλον στο οποίο πλοηγούμαστε, με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα να καθίστανται ιδιαίτερα αβέβαιες λόγω των κληρονομικών επιπτώσεων που κληρονομήθηκαν από τους προηγούμενους κραδασμούς αλλά και λόγω των νέων κινδύνων.

Επιπλέον, ο τρέχων κύκλος που βαδίζει η οικονομία είναι μοναδικός, με τις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων που έγιναν μέχρι σήμερα να έχουν σπάσει κάθε προηγούμενο.

Μακροπρόθεσμα, οι διαρθρωτικές αλλαγές στις οικονομικές αλληλεπιδράσεις ενδέχεται επίσης να ασκήσουν ανοδική πίεση στον πληθωρισμό με πιο θεμελιώδη τρόπο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αλλαγές στα εμπορικά πρότυπα και στις αγορές ενέργειας, οι αυξανόμενοι κίνδυνοι που σχετίζονται με το την κλιματική αλλαγή και η δέσμευση για την πράσινη στροφή της οικονομίας, καθώς και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ενδέχεται να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγαλύτερες προκλήσεις για τη σταθερότητα των τιμών.

Για αυτούς τους λόγους, κάθε αξιολόγηση που βασίζεται σε συγκρίσεις με ιστορικές κανονικότητες και εκτιμήσεις βάσει μοντέλων πρέπει να συμπληρώνονται από συνεχείς αξιολογήσεις «σε πραγματικό χρόνο» της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στις χρηματοοικονομικά και οικονομικά δεδομένα, τόνισε ο Luis de Guindos .

Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ισχύος του πρώτου σκέλους της μετάδοσης, δηλαδή της μετάδοσης στον χρηματοοικονομικό τομέα, η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία ίσως να γίνεται με περισσότερη καθυστέρηση.

Αυτό ενισχύει την ανάγκη για μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας μιας περιοριστικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ