Ανέβηκαν οι τόνοι και διασταυρώθηκαν τα ξίφη αιγοπροβατοτρόφων και αγελαδοτρόφων εν μέσω της δημόσιας αντιπαράθεσης που εκτυλίσσεται γύρω από το χαλούμι και τις διαφωνίες αμφοτέρων για τις προδιαγραφές του ΠΟΠ, σε μια υπόθεση που φαίνεται να μοιάζει με σήριαλ.
Φιλοξενούμενοι στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ “Μεσημέρι και Κάτι” βρέθηκαν σήμερα οι Μάριος Ριαλάς, Εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αιγοπροβατοτρόφων και Νίκος Παπακυριακού, Πρόεδρος του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων (Π.Ο.Α), οι οποίοι συμφώνησαν για ακόμα μία φορά πως.. διαφωνούν.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός μάλιστα ήταν ο κ. Ριαλάς, ο οποίος φανέρωσε πως οι αιγοπροβατοτρόφοι ετοιμάζουν «επιδρομή» στις υπεραγορές με ένα νέο «ποιοτικό, πραγματικό» χαλούμι όπως το χαρακτήρισε.
4 ομάδες πίσω από το νέο χαλουμι
Όπως είπε ο κ. Ριαλάς, από τον άλλο μήνα θα βρίσκεται στα ράφια των υπεραγορών χαλούμι, το οποίο θα παράγεται απευθείας από τέσσερις ομάδες, την ομάδα του Ακάμα, την ομάδα αιγοπροβατοτρόφων Ποιμένας, δυτική λευκωσία και ΟΝΑΠ. Κάλεσε παράλληλα, τον κόσμο να αγκαλιάσει την προσπάθεια και τις υπεραγορές να δώσουν χώρο στο νέο προϊόν.
“Θα είναι ποιοτικό πραγματικό χαλούμι, όχι στο 90% και να το ονομάζουμε χαλούμι”, ενώ σημείωσε πως θα παράγονται τρία είδη: 100% αιγινό 100% πρόβειο και 100% αιγοπρόβειο.
Τέρμα το ψέμα στο χαλούμι
“Τέρμα το ψέμα στο χαλούμι” προέταξε στην αρχή ο εκπρόσωπος των αιγοπροβατοτρόφων, οι οποίοι όπως είπε βρίσκονται σε αναμονή για να συναντήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. “Οι αγελαδοτρόφοι και οι τυροκόμοι έχουν ήδη επισκεφθεί τον Πρόεδρο, άρα αναμένουμε ότι θα μας καλέσει ανά πάσα στιγμή”.
Στις 23 Οκτωβρίου κινητοποίηση
Ο κ. Ριαλάς ανέφερε πως οι αιγοπροβατοτρόφοι θα κατευθυνθούν “αναγκαστικά” διαμαρτυρόμενοι προς το Προεδρικό στις 23 Οκτωβρίου, ενώ θα αποστείλουν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα πως μέχρι τότε θα εξευρεθεί λύση.
Δεν θα μιλούσαμε για χαλούμι χωρίς τους αγελαδοτρόφους
Από πλευράς του ο κ. Παπακυριακού αρνήθηκε πως έγινε οποιαδήποτε επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία να έχει συζητηθεί το θέμα του χαλουμιού και είπε πως στο επίκεντρο είχαν τεθεί οι επιχορηγήσεις της ΕΕ και της μη βοήθειας που έλαβαν οι αγελαδοτρόφοι από το κράτος.
Ο Πρόεδρος του ΠΟΑ τόνισε πως τα υψηλά επίπεδα εξαγωγών οφείλονται εν πολλοίς στους αγελαδοτρόφους, προσθέτοντας πως χωρίς την συμβολή και των τυροκόμων “δεν θα μιλούσαμε για χαλούμι σήμερα, αλλά θα περιμέναμε ακόμη να παραχθεί αιγοπρόβειο γάλα”.
Κινδυνεύουν να μειωθούν στο μισό οι εξαγωγές
Ο κ. Παπακυριακού υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης μίας ορθολογιστικής και προς το συμφέρον της εθνικής οικονομίας λύσης, αφού σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εξαγωγές χαλουμιού να μειωθούν μέχρι και 50%.
“Δεν μπορούμε να πάμε σε λύσεις που θα μειώνουν τις εξαγωγές μας στο μισό, να αυξάνουμε τις τιμές μας στο εξωτερικό, να μειώνεται η αγοραστική δυναμική του χαλουμιού επειδή πρέπει να δώσουμε εισοδήματα σε κάποιο τομέα”, εξήγησε.
Ο κ. Παπακυριακού επισήμανε πως η συμφωνία ς για το χαλούμι περιλάμβανε δέσμευση της Κυβέρνησης για προώθηση προϊόντων με αγελαδινό γάλα, κάτι το οποίο όπως είπε δεν έπραξε.
Χαρακτήρισε ως πρωτάκουστο να γίνεται προσπάθεια να εγγραφεί ένα προϊόν ως ΠΟΠ και στο τέλος να μειώνονται οι εξαγωγές μας.
Παρουσίασε παράλληλα, ως παραδοξότητα το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ζήτησε την εισαγωγή ποσοστών στο είδος του γάλακτος, κάτι που έκανε από μόνη της στη συνέχεια η Κυπριακή Δημοκρατία.
“Εάν δεν υπάρχει αιγοπρόβειο γάλα, γιατί να βάλουμε ποσοστά;”, διερωτήθηκε, ενώ κατηγόρησε τους αιγοπροβατοτρόφους ότι δεν αποδέχθηκαν πρόταση τους να υπάρχουν εμπορικές σημάνσεις που θα επέτρεπαν στον καταναλωτή να επιλέξει τι θα προμηθευτεί.
Δεν θα σφετεριστεί κανένας το χαλούμι
Αφού κατηγόρησε τους αγελαδοτρόφους ότι επένδυαν για χρόνια στην αποτυχία του ΠΟΠ, ενώ ήταν εις γνώσιν τους οι πρόνοιες, ο κ. Ριαλάς, υπογράμμισε πως το χαλουμι είναι παραδοσιακό προϊόν, που γινόταν πάντα με αιγοπρόβειο γάλα και δεν θα το σφετεριστεί κανένας.
Δείτε όλη τη συζήτηση εδώ:
Διαβάστε επίσης: Luis de Guindos: Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ ψηλός και για πάρα πολύ καιρό