Έλλειμμα ύψους 1,695 τρισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2023 ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, το οποίο αυξήθηκε κατά 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς τα έσοδα μειώθηκαν και οι δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση, τη Medicare και το υψηλότατο κόστος τόκων για το ομοσπονδιακό χρέος αυξήθηκαν.
Σηματοδοτεί μια σημαντική επιστροφή στη διόγκωση των ελλειμμάτων μετά από διαδοχικές μειώσεις κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, όπως αναφέρει το Reuters. Για τον Σεπτέμβριο, τον τελευταίο μήνα του οικονομικού έτους, το έλλειμμα μειώθηκε στα 171 δισ. δολάρια από 430 δισ.δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2022.
Oι οίκοι αξιολόγησης
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch στην αξιολόγηση του τον Αύγουστο στέρησε το τρίτο Α από την αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας την οποία υποβίβασε σε ΑΑ+. Στην ανακοίνωση του ανέφερε τότε ότι «η υποβάθμιση της αξιολόγησης των Ηνωμένων Πολιτειών αντανακλά την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια, το υψηλό και αυξανόμενο βάρος του χρέους της γενικής κυβέρνησης και τη διάβρωση της διακυβέρνησης», επισημαίνοντας ότι «οι επανειλημμένες πολιτικές αντιπαραθέσεις για το όριο του χρέους και τα ψηφίσματα της τελευταίας στιγμής έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη στη δημοσιονομική διαχείριση».
Καμπανάκι προειδοποιητικό υπήρξε και από τη Moody’s, που εστίαζε περισσότερο στην πολιιτκή σύγκρουση για τη χρηματοδότηση και την πιθανή αναστολή λειτουργίας της κυβέρνησης. «Η χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής είναι λιγότερο ισχυρή στις ΗΠΑ από ό,τι σε πολλούς ομοτίμους με αξιολόγηση Aaa και ένα άλλο κλείσιμο θα ήταν περαιτέρω απόδειξη αυτής της αδυναμίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της ο οίκος που μέχρι τώρα αξιολογεί την αμερικανική κυβέρνηση «ΑΑΑ» με σταθερή προοπτική, την υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα που εκχωρεί στους δανειολήπτες.
Η μάχη στο Κογκρέσο
Ο Τζο Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο 100 δισ. δολάρια για νέες δαπάνες που αφορούν την εξωτερική βοήθεια και την ασφάλεια, εκ των οποίων τα 60 δισ. δολάρια θα κατευθυνθούν στην Ουκρανία και τα 14 δισ. δολάρια στο Ισραήλ, μαζί με χρηματοδότηση για την ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων και την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Το μεγάλο έλλειμμα, το οποίο ξεπέρασε όλα τα ελλείμματα πριν την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκάλεσαν οι φορολογικές περικοπές των Ρεπουμπλικανών που ψηφίστηκαν υπό τον Ντόναλντ Τραμπ και από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, είναι πιθανό να φουντώσει τις δημοσιονομικές μάχες του Μπάιντεν με τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι απαιτήσεις των οποίων για περικοπές δαπανών ώθησαν τις ΗΠΑ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας στις αρχές Ιουνίου για το ανώτατο όριο του χρέους.
America must combat global instability with strong leadership and unshakeable commitment.@POTUS’ funding request to support Ukraine and Israel maintains America’s global leadership and advances our core interests – including our national security.https://t.co/JmspytFFG4
— Secretary Janet Yellen (@SecYellen) October 20, 2023
Η συμφωνία για την αποφυγή της αναστολής λειτουργίας της κυβέρνησης λόγω των απαιτήσεων των Ρεπουμπλικανών σκληροπυρηνικών για μεγαλύτερη μείωση των δαπανών οδήγησε στην απομάκρυνση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν ΜακΚάρθι και το κόμμα εξακολουθεί να είναι διχασμένο ως προς το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί, γεγονός που αναμένεται να καταστήσει πιο δύσκολες τις διαπραγματεύσεις ενόψει της νέας δημοσιονομικής προθεσμίας στα μέσα Νοεμβρίου.
«Η μείωση των εσόδων συμβάλλει σημαντικά στο έλλειμμα του 2023, υπογραμμίζοντας τη σημασία των θεσπισμένων και προτεινόμενων πολιτικών του προέδρου Μπάιντεν για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και η διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού Σαλάντα Γιανγκ.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2023 θα ήταν μεγαλύτερο κατά 321 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά μειώθηκε κατά το ποσό αυτό επειδή το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό το πρόγραμμα διαγραφής φοιτητικών δανείων του Μπάιντεν. Η απόφαση ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να ανατρέψει την προληπτική χρέωση κατά των αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2022 που αύξησε το έλλειμμα εκείνου του έτους.
Το έλλειμμα του δημοσιονομικού έτους 2022 ήταν 1,375 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Λαμβάνοντας υπόψη τις δύο εφάπαξ προσαρμογές, το έλλειμμα του περασμένου οικονομικού έτους θα ήταν πιο κοντά στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και το φετινό πιο κοντά στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών.
Σε ύψη ρεκόρ το κόστος εξυπηρέτησης χρέους
Αλλά το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου έχει προειδοποιήσει ότι με βάση την τρέχουσα φορολογική νομοθεσία και τη νομοθεσία για τις δαπάνες, τα ελλείμματα των ΗΠΑ θα προσεγγίσουν τα επίπεδα της εποχής της πανδημίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, φθάνοντας περίπου τα 2,13 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2030, καθώς αυξάνονται οι δαπάνες για τόκους, υγεία και συντάξεις.
Για το οικονομικό έτος 2023, τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 457 δισεκατομμύρια δολάρια ή 9% από το οικονομικό έτος 2022, σε 4,439 τρισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως λόγω της μείωσης των μη παρακρατούμενων πληρωμών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων εν μέσω χειρότερης απόδοσης των μετοχών και άλλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν.
Άλλες μειώσεις εσόδων περιλάμβαναν μείωση κατά 106 δισεκατομμύρια δολάρια στα έσοδα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, καθώς οι τόκοι που καταβάλλονται για τα τραπεζικά αποθέματα έφαγαν τα όποια έσοδα χαρτοφυλακίου.
Το κόστος εξυπηρέτησης του ομοσπονδιακού χρέους που υπερβαίνει τα 33 τρισ. δολάρια αυξήθηκε επίσης απότομα, κατά 23% στα 879 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αποτελεί ρεκόρ. Οι καθαρές πληρωμές τόκων, εξαιρουμένων των ενδοκυβερνητικών μεταβιβάσεων σε καταπιστευματικά ταμεία, αυξήθηκαν κατά 39% στα 659 δισ. δολάρια, επίσης ρεκόρ, σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι ακαθάριστες πληρωμές τόκων ανήλθαν στο 3,28% ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το ΑΕΠ, και το καθαρό ποσοστό στο 2,45% ήταν το υψηλότερο από το 1998, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Τα επιτόκια έχουν εκτοξευθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το κόστος δανεισμού για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό. Το μέσο κόστος επιτοκίου για το ανεξόφλητο χρέος του Υπουργείου Οικονομικών ήταν 2,97% το περασμένο οικονομικό έτος, από 2,07% το προηγούμενο έτος.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Ο οίκος S&P αναβάθμισε στην επενδυτική βαθμίδα την ελληνική οικονομία