Ξοφλούν τα δάνεια αλλά παίρνουν επιστολή εκποίησης - Τι καταγγέλλουν δανειολήπτες

Επαναρχίζουν οι εκποιήσεις από 31 Οκτωβρίου - Ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας Μάριος Ιερόπουλος καταγγέλει πως «τρέχουν» διαδικασίες για περιπτώσεις που είτε δάνεια έχουν εξοφληθεί, είτε θα μπορούσαν να καταστούν και πάλι βιώσιμα

Σε περιπτώσεις δανειοληπτών που ενώ εξόφλησαν το δάνειό τους έλαβαν επιστολή για εκποίηση του ακινήτου τους αναφέρθηκε ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας, Μάριος Ιερόπουλος. 

Με την κλεψύδρα της αναστολής των εκποιήσεων να αδειάζει, ο κ. Ιερόπουλος, μιλώντας από το στούντιο του ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να απευθύνονται έγκαιρα είτε σε ειδικούς είτε στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να αντιδράσουν. 

Υπενθυμίζεται πως στις 31 Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία που είχαν δώσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων τον περασμένο Ιούλιο, για αναστολή των εκποιήσεων. Τότε ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων & Διαχειριστριών Εταιρειών Πιστωτικών Διευκολύνσεων (ΣΕΔΠ) είχαν αποφασίσει το πάγωμα των εκποιήσεων για ακίνητα που αφορούν πρώτες κατοικίες ύψους μέχρι €350.000, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2023. 

Σε εκποίηση ακίνητα ενώ τα δάνεια είχαν ξοφληθεί  

Ο κ. Ιερόπουλος κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσίασε αποδεικτικό το οποίο δανειολήπτης είχε στην κατοχή του και έδειχνε πως το δάνειο του είχε εξοφληθεί, βάσει υπολογισμών τόσο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου όσο και Συμβούλων Αφερεγγυότητας. Παρόλα αυτά, έλαβε επιστολή Θ η οποία πρακτικά σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει εναντίον του, διαδικασία πλειστηριασμού του ακινήτου του.

Παράλληλα αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις δανειοληπτών που ενώ το υπόλοιπο των δανείων τους είχε απομοιωθεί, με την επιστροφή υπερχρεώσεων και τα οποία θα μπορούσαν να καταστούν βιώσιμα καταλήγοντας σε μία λύση αναδιάρθρωσης, η διαδικασία εκποίησης εξακολουθεί να προχωρά. 

Αγκάθι όμως στην όλη υπόθεση παραμένουν οι περιορισμένες εξουσίες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, αφού όπως επισήμανε, οι τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να ακούσουν την απόφαση του, ωστόσο, οι δανειολήπτες μπορούν να κινηθούν δικαστικά. 

Δώρο άδωρο το δικαστήριο; 

Δυστυχώς όμως, το δικαστήριο, όπως διαπιστώνει ο κ. Ιερόπουλος δεν αποτελεί πάντοτε λύση αφού η εκποίηση θα προχωρήσει εντός 120 ημερών. Ως εκ τούτου, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει άμεσα να ρυθμιστεί, με τον ίδιο να τονίζει πως είμαστε μια ανάσα από την επανέναρξη των εκποιήσεων και δεν έχουν ακόμη τεθεί στο τραπέζι προτάσεις που θα προστατέψουν αυτούς που επηρεάζονται. 

Αναφερόμενος στην Πρόταση Νόμου που προωθείται από τα συγκυβερνώντα κόμματα σε σχέση με τη διεύρυνση των εξουσιών του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ο κ. Ιερόπουλος είπε πως πρώτα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς είναι, ποιες εξουσίες θα έχει και αν όντως με την ψήφισή της οι τράπεζες “θα ακούν τελεσίδικα όταν τους λέει ένας θεσμός του κράτους ότι ένα δάνειο είναι ξοφλημένο ή ότι πρέπει να μειωθεί κατά 30% λόγω υπερχρεώσεων”. 

Δεν τηρήθηκε η διαδικασία για τις αναδιαρθρώσεις 

Επιπρόσθετα, ο κ. Ιερόπουλος υπογράμμισε πως οι τράπεζες δεν έδωσαν την ευκαιρία σε όλους τους δανειολήπτες να συζητήσουν ώστε να εξεύρουν λύσεις για αναδιάρθρωση του δανείου τους. 

Ο ίδιος θεωρεί, ωστόσο, πως δεν είναι αυτοσκοπός για τις τράπεζες να γεμίσουν την Κύπρο με ακίνητα και σπίτια προς πώληση. “Ξέρουν πως αυτό είναι εναντίον τους στο τέλος της ημέρας”, παρόλα αυτά εξέφρασε τη βεβαιότητα πως δεν έδωσαν σε όλους την ευκαιρία αναζητήσουν λύση. 

Για το λόγο αυτό, ανέφερε πως θα έπρεπε να υπάρχει ένας τρίτος φορέας ο οποίος θα μπορούσε να διαπιστώσει εάν δόθηκαν ευκαιρίες  στους δανειολήπτες και αν όχι, τότε να παρενέβαινε ούτως ώστε να τους φέρει στο ίδιο τραπέζι. 

Στον «αέρα» οι δανειολήπτες με υπερχρεώσεις; 

Σε ό,τι αφορά τις υπερχρεώσεις ο κ. Ιερόπουλος διευκρίνισε πως δεν είναι όλα τα δάνεια που έχουν επιβαρυνθεί. 

“Αυτοί όμως που έχουν υπερχρεώσεις, είτε έχουν εξοφλήσει, είτε δικαιούνται σημαντικό ποσό, γίνονται βιώσιμα τα δάνεια τους με αναδιάρθρωση και κλείνει ένα σημαντικό θέμα”. 

Παρόλα αυτά, για τις περιπτώσεις που οι διαδικασία εκποίησης συνεχίζει να τρέχει υπογράμμισε πως οι πολίτες δεν μπορούν να διεκδικήσουν το δίκαιό τους αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα τελικό σώμα. “Ούτε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, ούτε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος έχουν τέτοιες εξουσίες”, τόνισε. 

Καταχώρηση αγωγής η μόνη ίσως λύση 

Στο ερώτημα για το πώς μπορεί κάποιος να βρει το δίκαιο του την ώρα που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του από υπερχρεώσεις, ενώ έχει ξοφλήσει το δάνειό του, ο κ. Ιερόπουλος είπε τα εξής:  

“Αυτή τη στιγμή μου μιλούμε είναι μόνο με καταχώρηση αγωγής στο Επαρχιακό Δικαστήριο. Ωστόσο, αυτό δεν “μπλοκάρει” τη διαδικασία της εκποίησης”. Συνέχισε δίνοντας το εξής παράδειγμα:

“Εάν κάποιος δικαιούται επιστροφή, το δάνειο του είναι 100 χιλιάδες ευρώ, και έχει 30 χιλιάδες ευρώ επιστροφή και ταυτόχρονα διαθέτει τις υπόλοιπες 70 χιλιάδες, τότε μπορεί να καταχωρήσει αγωγή με ένα δικηγόρο που εμπιστεύεται και να κατατεθεί η επιταγή 70 χιλιάδων ευρώ στον Πρωτοκολλητή του Επαρχιακού Δικαστηρίου της επαρχίας που αφορά το δάνειο και το σπίτι. Εκεί θα σταματήσει η εκποίηση. Όχι αυτόματα, όταν όμως τεκμηριώσεις ότι το υπόλοιπό σου είναι 70 χιλιάδες και τεκμηριώσεις στη συνέχεια πως διαθέτεις το ποσό με την αγωγή, μετά αν η εκποίηση προχωρήσει, ο πολίτης μπορεί να ζητήσει έκδοση διατάγματος από το δικαστήριο”. 

Σε εκείνο το στάδιο ο κ. Ιερόπουλος εκτιμά πως υπάρχουν “εξαιρετικές πιθανότητες” να ανασταλεί η εκποίηση, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει προηγούμενο. 

Καταλήγοντας επανέλαβε πως δεν έχουν όλα τα δάνεια υπερχρεώσεις και κάλεσε τους δανειολήπτες να αποτείνονται σε ειδικούς και στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για να λύσουν όλες τις απορίες τους. 

Διαβάστε επίσης: Ψάχνουν εναλλακτικούς προορισμούς οι αεροπορικές αντί του Ισραήλ – Υποψήφια και η Κύπρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ