Πάει για νέες αυξήσεις επιτοκίων η Ρωσία

Κίνδυνοι για ύφεση απο το φθηνότερο ρούβλι

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σχεδιάζει να επεκτείνει τον κύκλο των νομισματικών περιορισμών που ξεκίνησε τον Ιούλιο μετα τη διεύρυνση της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος. Η συναλλαγματική ισοτιμία αποδυναμώθηκε περαιτέρω και μάλιστα σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν απο την ημερομηνία της εισβολής στην Ουκρανία.

Το μέγεθος του πληθωρισμού, που βρίσκεται σταθερά πάνω απο τον επίσημο στόχο του 4% , ενισχύει τις θέσεις εκείνων που υποστηρίζουν την πολιτική περιορισμών στην οποία – σημειωτέον- , είχε αντιταχθεί αρχικά η διοικητής της κεντρικής τράπεζας Elvira Nabiullina.

Σύμφωνα με την άποψη των περισσότερων οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, η Τράπεζα της Ρωσίας θα φέρει το βασικό της επιτόκιο στο 14% αυτή την εβδομάδα με πλήρη ποσοστιαία αύξηση, το ίδιο βήμα που έκανε σε δύο από τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις. Η μειοψηφία εκείνων που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση αναμένει διατήρηση στα ίδια επίπεδα  και ένας άλλος αναλυτής βλέπει μικρότερη αύξηση.

«Ο υψηλός ρυθμός του πληθωρισμού και η αύξηση του πιστωτικού όγκου δεν μπορεί παρά να τροφοδοτήσει τις ανησυχίες και την επιθυμία της κεντρικής τράπεζας να μειώσει λίγο περισσότερο τη θερμοκρασία των προσδοκιών της αγοράς», δήλωσε η Sofya Donets, οικονομολόγος της Renaissance Capital.

Ο πληθωρισμός

Μια αύξηση των επιτοκίων του μεγέθους που προβλέπουν οι οικονομολόγοι θα φέρει το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2022 και θα κινδυνεύει να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Ωστόσο, η σταθεροποίηση του ρουβλίου για να ελέγξει καλύτερα τον πληθωρισμό έχει αναδειχθεί ως βασική προτεραιότητα για τη Ρωσία σε μια περίοδο που ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζεται για προεδρικές εκλογές ενώ ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας μαίνεται στον 21ο μήνα.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας είναι αντιμέτωπη με την ανάγκη να ισορροπίσει ανάμεσα στον πληθωρισμό που τρέχει , το εύθραυστο ρούβλι και το ρίσκο των υψηλότερων επιτοκίων που πιθανά θα οδηγησουν την οικονομία σε ύφεση.

Σε κάθε περίπτωση η ανάκαμψη του ρουβλίου, το οποίο παρα τα «κέρδη» του έχει χάσει το ένα πέμπτο της αξίας του έναντι του δολαρίου, πολύ πιθανά θα αποτρέψει μια νέα αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, είναι μια απόφαση που θα επηρεαστεί και απο την εξέλιξη του πληθωρισμού για τον οποίο οι αναλυτές της κεντρικής τράπεζας εκτιμούν ότι θα κινηθεί.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Μπλόκο σε μετρητά για Ρώσο ολιγάρχη – Δεν μπορεί να πληρώσει για την έπαυλή του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ