Βουλή: Προχωρούν άμεσα τα νομοσχέδια για εκποιήσεις - Πότε αρχίζει η συζήτηση

Στόχος μέχρι την 8η Δεκεμβρίου να ψηφιστεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο για τη διαχείριση και τη διαδικασία των εκποιήσεων - Εξετάζεται απόσυρση της Πρότασης Νόμου για «μηχανισμό της Κεντρικής Τράπεζας»

Τρέχει με.. χίλια η Βουλή προκειμένου να προλάβει να οδηγήσει προς ψήφιση τα νομοσχέδια που συνιστούν το πλαίσιο για αντιμετώπιση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εκποιήσεων.

Σε παρέμβασή της στο Πρωινό Δρομολόγιο, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Βουλεύτρια του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε πως έχει ήδη οριστεί έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, με την έναρξη της συζήτησης να προγραμματίζεται για την επόμενη Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023, μετά το πέρας της συζήτησης του προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, που αποτελεί μέρος της συνολικής δέσμης μέτρων της Kυβέρνησης για αντιμετώπιση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εκποιήσεων, κατατέθηκε κατά τη χθεσινή Ολομέλεια της Βουλής, 

"Πρόθεση και διάθεση όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών είναι σε περίπτωση που χρειαστεί να υπάρξουν έκτακτες συνεδρίες της Επιτροπής Οικονομικών, έτσι ώστε στην τελευταία νομοθετική Σύνοδο της Βουλής που είναι η 8η Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και να είναι ενώπιον της Ολομέλειας αυτό το νομοσχέδιο", επισήμανε. 

Το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, τροποποιεί στην ουσία τον βασικό νόμο του περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως ώστε, για σκοπούς αναδιάρθρωσης, να δύναται να οριστεί διαμεσολαβητής, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Πρώτον, σε τερματισμένη πιστωτική διευκόλυνση κατά την ημερομηνία εφαρμογής του τροποποιητικού νόμου,
  • Δεύτερον, σε πιστωτική διευκόλυνση, η οποία πωλήθηκε σε εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων και τρίτον, σε πιστωτική διευκόλυνση ύψους μέχρι 350 χιλιάδων ευρώ που εξασφαλίζεται από επαγγελματική στέγη.

Προνοεί επίσης, μεταρρύθμιση της υφιστάμενης δομής του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα ώστε να αποτελείται από επταμελές Συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από τρεις εκπροσώπους Υπουργείων (δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και έναν εκπρόσωπο από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας), τρεις εκπροσώπους των επιχειρήσεων του χρηματοοικονομικού τομέα, κατόπιν κοινής εισήγησης των συνδέσμων που τους εκπροσωπούν και έναν εκπρόσωπο των καταναλωτών, κατόπιν εισήγησης των συνδέσμων που εκπροσωπούν τους καταναλωτές.

Προνοείται ακόμα ο σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, καθώς επίσης και ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων του Βοηθού Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Υπάρχουν σημεία που χρήζουν διαφοροποίησης

Κληθείσα να σχολιάσει τις αναφορές που γίνονται περί διαφωνιών των κομμάτων της συγκυβέρνησης σε σχέση με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, η κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε πως σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ, θεωρούν πως υπάρχουν κάποια θέματα στο νομοσχέδιο που μπορούν να τύχουν ορθότερης διαχείρισης με μία διαφοροποιημένη διατύπωση. Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση πως ακόμα και αυτές οι αλλαγές θα γίνουν σε πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας. 

Επιβεβαίωσε παράλληλα, πως η πλειοψηφία των παρατηρήσεών του ΔΗΚΟ, λήφθηκε υπόψη κατά τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου.  

Υπενθυμίζεται πως με χθεσινή του ανακοίνωση ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μάριος Καρογιάν, διέψευσε τα περί εμφυλίου και δυσαρέσκειας της Παράταξης, σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο.  

Η κ. Ερωτοκρίτου επανέλαβε πως στόχος είναι μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο που να αφορά τη διαχείριση και τη διαδικασία των εκποιήσεων με στοχευμένο προσανατολισμό την πρώτη κατοικία αξίας μέχρι 350.000 ευρώ, ψηφισμένο και εγκριμένο από την Ολομέλεια της Βουλής.

Τι άλλο εκκρεμεί - Προς απόσυρση του "μηχανισμού της ΚΤΚ";

Πέραν του νομοσχεδίου για τη διεύρυνση των εξουσιών του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, εκκρεμεί να συζητηθούν το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για την Ειδική Δικαιοδοσία, γνωστό ως Δικαστήριο Εκποιήσεων, καθώς και η Πρόταση Νόμου των ΕΔΕΚ-ΔΗΠΑ-ΔΗΚΟ που αφορά την θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού, του λεγόμενου «μηχανισμού της Κεντρικής Τράπεζας», μέσω του οποίου θα αναστέλλεται η θα δύναται να αναστέλλεται η εκποίηση πρώτης κατοικίας συγκεκριμένης αξίας, εφόσον αμφισβητείται το οφειλόμενο ποσό. 

Για την Πρόταση Νόμου, η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε πάντως πως υπάρχουν "τομείς, στόχοι και σκοποί που υπερκαλύπτονται από το κυβερνητικό νομοσχέδιο όπως έχει κατατεθεί. Άρα ενδεχομένως να μην υπάρχει ο λόγος να υφίσταται ένα άλλο ξεχωριστό νομοθέτημα που έχει στην ουσία το ίδιο αποτέλεσμα". 

Όπως είπε, αν προκύψει από την κατ' άρθρον συζήτηση ότι περιεχόμενο του κυβερνητικού νομοσχεδίου που αφορά τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο καλύπτει τον ίδιο στόχο ή καλύπτει και τον στόχο που προσπαθούσε να καλύψει η Πρόταση Νόμου τότε δεν υπάρχει λόγος να έχουμε αυτή την "πανθερμία" νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων που θα έχουν το ίδιο αντικείμενο. 

Διαβάστε επίσης: Ασκήσεις επί χάρτου στο Προεδρικό μετά την απόφαση για Ρώσο κουρεμένο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ