ICIJ: Αποκαλύπτει «πώς η Κύπρος θωράκιζε τον πλούτο ισχυρών Ρώσων»

Νέες αναρτήσεις για το Cyprus Confidential - Ήδη μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού προετοιμάζουν το έδαφος για τις αποκαλύψεις

Εντείνει το.. σασπένς η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) γύρω από τις αποκαλύψεις που πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες μέρες και που αφορούν «οικονομικά μυστικά», τα οποία έλαβαν χώρα στην Κύπρο. 

Με νέα ανάρτησή της στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), η ICIJ, η οποία χθες ανακοίνωσε πως άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη δημοσιοποίηση του Cyprus Confidential, μίας έρευνας που χρειάστηκε οκτώ μήνες για να ολοκληρωθεί και που στην οποία συμμετείχαν πέραν των 270 δημοσιογράφων από 68 μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, έδωσε μία γεύση για το τι να αναμένουμε. 

Στο στόχαστρο και πάλι λόγω.. Ρώσων

Τον ρόλο της Κύπρου στην προστασία ρώσικου χρήματος πρόκειται να αναδείξει η νέα έρευνα του ICIJ. 

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του, ο οργανισμός σημειώνει πως με τη συμβολή περίπου 70 μέσων ενημέρωσης εξέτασαν ένα τεράστιο όγκο δεδομένων, επισημαίνοντας πως τα στοιχεία που συνέλεξαν καταδεικνύουν τον «κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στο να βοηθά ισχυρούς Ρώσους να θωρακίζουν τον πλούτο τους». 

 

Παίζουν μπάλα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία

Στην «προωθητική καμπάνια» της έρευνας έχουν ήδη μπει και μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού, τα οποία προετοιμάζουν το έδαφος ενόψει της δημοσιοποίησης της έρευνας, όπως για παράδειγμα η The Indian Express, με τα 4.2 εκατομμύρια ακόλουθους στο Χ ή η δημοσιογράφος της Deutsche Welle, Pelin Ünker. 

 

Υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενες αναρτήσεις του, ο οργανισμός κάλεσε το κοινό να παραμείνει συντονισμένο για την αποκάλυψη των «οικονομικών μυστικών» του «μικροσκοπικού νησιού της Μεσογείου», όπως αποκαλεί την Κύπρο.  

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ICIJ ασχολείται με τα κυπριακά «δρώμενα», εφόσον ήταν η Κοινοπραξία στο παρελθόν είχε φέρει στο φως τα Panama Papers, στα οποία περιλαμβανόταν ως γνωστόν και η Κύπρος. 

Διαβάστε επίσης: ICIJ: Αντίστροφη μέτρηση για νέες αποκαλύψεις - Έρχεται το #CyprusConfidential

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ