Ισραήλ: Πρότεινε στη Χαμάς εκεχειρία 2 μηνών με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios η πρόταση δεν προβλέπει τον τερματισμό του πολέμου, αλλά θα αποτελεί δεύτερη ανακωχή, όπως εκείνη στα τέλη Νοεμβρίου

Δίμηνη εκεχειρία με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων, πρότεινε το Ισραήλ στη Χαμάς, σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios.

Όπως αναφέρεται, η πρόταση δεν προβλέπει τον τερματισμό του πολέμου, αλλά θα αποτελεί δεύτερη ανακωχή, όπως εκείνη στα τέλη Νοεμβρίου που επέτρεψε την απελευθέρωση 100 και πλέον ομήρων.

Σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται ακόμη 132 όμηροι, ενώ τουλάχιστον 28 εκτιμάται ότι είναι νεκροί.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Axios, η πρόταση του Ισραήλ προβλέπει την επιστροφή των ομήρων στη ζωή και των σορών κατά φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα αφορά γυναίκες και άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, Ισραήλ και Χαμάς θα συνεννοηθούν εκ των προτέρων για τον αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα αφήνονται ελεύθεροι για κάθε όμηρο ανά κατηγορία.

Δεν γίνεται λόγος περί τερματισμού του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς, ούτε για πιο μακροπρόθεσμη πολιτική λύση, όμως προβλέπεται η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γάζας και η σταδιακή επιστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν από το βόρειο τμήμα του θύλακα για να σωθούν.

Πηγή: ΡΙΚ - ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ και Βρετανία έπληξαν θέσεις των Χούθι στην Υεμένη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ