Ερωτηματικά για την τεράστια αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου

Να εξετάσουμε προσεχτικά τους λόγους της αύξησης τονίζει ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης

Ερωτηματικά για την τεράστια αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου σε διάστημα ενός μηνός, δηλαδή από το Δεκέμβριο του 2023 μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, διατύπωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης. Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο κ. Δρουσιώτης τόνισε ότι μέσα σε ένα μήνα καταγράφηκε αύξηση της τιμής της τάξης του 30%. Θα πρέπει όπως είπε, να εξετάσουμε προσεχτικά τους λόγους της αύξησης αυτής, καθώς όπως είπε δεν φαίνεται να παρουσιάστηκε ξανά σε τέτοιο ποσοστό μέσα σε ένα μήνα.

Πέραν του πιο πάνω σημείου, ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών ανέφερε ότι η γενική εικόνα, όσον αφορά στις τιμές, είναι ότι υπάρχει σταθεροποίηση με μια ελαφρά πορεία προς τα κάτω. Ο πληθωρισμός, πρόσθεσε φαίνεται να σταθεροποιείται σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που βοηθά και στη μείωση των τιμών.

Όσον αφορά στα επιμέρους προϊόντα, αυξήσεις, αλλά όχι στα ποσοστά του 30% όπως του ελαιόλαδου, καταγράφηκαν σε αλεύρι, αυγά, φρέσκα ψάρια και αρνίσιο κρέας, ενώ μειώσεις καταγράφηκαν κυρίως στα είδη ένδυσης και υπόδησης, πράγμα φυσιολογικό όπως είπε, καθώς ο Γενάρης ήταν  μήνας των εκπτώσεων.

Ο κ. Δρουσιώτης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των φημών για επικείμενες αυξήσεις σε ηλεκτρικές συσκευές εξαιτίας της κατάστασης που έχει προκύψει στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθέσεις των Χούθι και της αλλαγής της πορείας των πλοίων που μεταφέρουν τα προϊόντα αυτά. Όπως είπε ο κ. Δρουσιώτης, κάτι τέτοιο δε δικαιολογείται αφού σε προηγούμενες περιπτώσεις με αντίστοιχες μειώσεις στη διεθνή αγορά, οι τιμές μειώθηκαν μόλις κατά 1%. Επομένως οι όποιες αυξήσεις στις τιμές των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών με το πρόσχημα της αύξησης των ναύλων μεταφοράς, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ανέφερε ο κ. Δρουσιώτης.

Από την πλευρά του, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην αγορά, ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης αναφέρθηκε στο αυξημένο κόστος που προκύπτει όσον αφορά στην ασφάλιση μεταφοράς των προϊόντων, γεγονός που δημιουργεί αυξητικές τάσεις και στις ίδιες τις τιμές. Παράλληλα, η αναταραχή που επικρατεί στην Ευρώπη με τον ξεσηκωμό των αγροτών, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων σε Ουκρανία και Λατινική Αμερική προκύπτει ένα μείγμα, το οποίο πιέζει τις τιμές προς τα πάνω.

Ο κ. Γιασεμίδης έψεξε επίσης το γεγονός ότι καταφέραμε, όπως είπε χαρακτηριστικά, να μειώσουμε την ντόπια παραγωγή, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να εισάγουμε τα περισσότερα προϊόντα από το εξωτερικό και να βλέπουμε σήμερα τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης με τις αυξήσεις των προϊόντων. 

Όσον αφορά αυτές καθ’ αυτές τις αυξήσεις, σχολίασε ότι οι αρχές θα πρέπει να εξετάζουν το κόστος παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων, όπως επίσης και τα περιθώρια κέρδους και να ελέγχουν κατά πόσο οι εκάστοτε τιμές δικαιολογούνται. Υπάρχουν μηχανισμοί, επισήμανε, με τους οποίους μπορούν να γίνονται οι έλεγχοι αυτοί για να διαπιστώνεται κατά πόσο οι τιμές κινούνται σε λογικά επίπεδα. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύνδεσμος Καταναλωτών: Αδικαιολόγητες νέες αυξήσεις στις ηλεκτρικές συσκευές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ