Εννέα εταίροι στο έργο REVIVE από έξι χώρες συναντήθηκαν στη Σκαρίνου

Το έργο REVIVE αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων στις αγροτικές περιοχές

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη συνάντηση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας, των εννέα εταίρων, από έξι χώρες, περιλαμβανομένης της Κύπρου, που συμμετέχουν στο έργο REVIVE, το οποίο αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων στις αγροτικές περιοχές

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας Αμμοχώστου από τον Ιανουάριο του 2024 συμμετέχει στο έργο REVIVE «Ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων για την αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών της Μεσόγειου» ως συντονιστής εταίρος, όπως αναφέρει το Κέντρο σε ανακοίνωσή του. Το έργο εγκρίθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Interreg Euro-Med με προϋπολογισμό 2.380.000 ευρώ».

Στο έργο συμμετέχουν συνολικά εννιά εταίροι από 6 χώρες, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, Σλοβενία, Κροατία και Βόρεια Μακεδονία.

Η έναρξη του έργου έγινε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας, όπου οι εταίροι συζήτησαν θέματα για την υλοποίηση του έργου. Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, οι εταίροι επισκέφθηκαν τον βοτανόκηπο Lumina botanical gardens στον Κόρνο και συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το έργο REVIVE αναλαμβάνει σημαντική πρωτοβουλία στην ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων στις αγροτικές περιοχές με στόχο τη βιώσιμη οικονομία, την επιτάχυνση της μετάβασης προς ανταγωνιστικά, βιώσιμα και ανθεκτικά οικοσυστήματα στις αγροτικές περιοχές της Μεσογείου».

Οπως σημειώνεται, «μέσω της συμμετοχικής προσέγγισης και της ανάπτυξης ικανοτήτων, το έργο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές της Μεσογείου, όπως η απερήμωση, η χαμηλή οικονομική δραστηριότητα, η έλλειψη θέσεων εργασίας, η απουσία ψηφιακών δεξιοτήτων, οι δυσκολίες στη διατήρηση της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς και η περιορισμένη συνεργασία και δικτύωση των τοπικών επιχειρήσεων και φορέων».

Στο πλαίσιο αυτό, «οι εταίροι του έργου συνεργάζονται για τη δημιουργία Καινοτόμων Κοινοτικών Συνεταιρισμών, προκειμένου να αναπτύξουν συνεργατικά οικονομικά μοντέλα και να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες, που θα ενισχύσουν τις υφιστάμενες οικονομικές δραστηριότητες στις αγροτικές περιοχές». Επίσης, προστίθεται, θα χρησιμοποιηθούν και οι υπηρεσίες των Mediterranean Digital Innovation Hubs για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών.

Σημειώνεται τέλος ότι «η διακρατική συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των εταίρων από διάφορες χώρες της Μεσογείου αποτελούν σημαντικά στοιχεία του έργου, καθώς επιτρέπουν την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την εξεύρεση λύσεων για κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές στη Μεσόγειο».

ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρουσιάζεται 1η Μαρτίου το έργο για πράσινη φορολογία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ