Επενδυτές και επιχειρήσεις απειλούνται από την παγκόσμια γεωπολιτική κρίση

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και το εμπορικό χάος στην Ερυθρά Θάλασσα συνιστούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την κερδοφορία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg

Επενδυτές κα επιχειρήσεις εκδηλώνουν ανησυχίες ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο για την κερδοφορία τους καθώς το εμπορικό χάος στην Ερυθρά Θάλασσα απειλεί τις εφοδιαστικές αλυσίδες. 

Οι προκλήσεις αυτές δημιουργούν κίνδυνο και για το ράλι των αμερικανικών μετοχών, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg. Έως το μέσον του πρώτου τριμήνου, ο αριθμός των αναφορών επεισοδίων στην Ερυθρά Θάλασσα ή οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν φθάσει το σύνολο που είχε καταγραφεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2023. 

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι ανησυχούν ξανά για τη γεωπολιτική

Οι αναφορές περιστατικών στην Ερυθρά Θάλασσα ή οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι σε άνοδο

Source: Bloomberg

Οι προσδοκίες για κέρδη στις εταιρείες του S&P 500 για τους επόμενους 12 μήνες βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αναλυτές προεξοφλούν ένα θετικό σενάριο με την οικονομία των ΗΠΑ να αναπτύσσεται περισσότερο από το αναμενόμενο και τη Fed να μειώνει τα επιτόκια. Οποιαδήποτε σημαντική απειλή για τα κέρδη ή σημάδια ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει, θα μπορούσε να επηρεάσει το ράλι πολλών μηνών που οδήγησε το δείκτη αναφοράς των ΗΠΑ σε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά.

«Το γεωπολιτικό περιβάλλον ενέχει κίνδυνο. Εάν οι πιέσεις συνεχιστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει τα εταιρικά περιθώρια κέρδους και να φέρει ξανά πληθωρισμό, καθώς το κόστος μετακυλίεται στις αυξήσεις των τιμών. Αυτό το σενάριο δεν περιλαμβάνεται στις εκτιμήσεις», αναφέρει ο Νίκολε Κόρντζερ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Buffalo International Fund στην Kornitzer Capital Management.

Από τις εταιρείες καταναλωτικών αγαθών έως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εταιρείες εμπορευμάτων, η τελευταία έρευνα διαχείρισης κεφαλαίων της Bank of America έδειξε επίσης ότι οι επενδυτές βλέπουν τη γεωπολιτική ως τον δεύτερο μεγαλύτερο κίνδυνο για τις τιμές των μετοχών μετά τον πληθωρισμό, αν και οι δύο κίνδυνοι συνδέονται – οι συμμετέχοντες αναμένουν ότι μία περαιτέρω κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα ή τη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να προσθέσει νέες πιέσεις στις τιμές πετρελαίου και να αυξήσει τους ναύλους. 

Στην Ευρώπη, η ζυθοποιία Heineken προειδοποίησε ότι οι μακροοικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις θα παραμείνουν παράγοντας αβεβαιότητας που θα μπορούσε να επηρεάσει τις δραστηριότητές της. Η Adidas σημειώνει αντίστοιχα ότι η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα οδηγεί σε υψηλότερο κόστος εφοδιασμού βραχυπρόθεσμα.

Η Tesla ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι αναστέλει την παραγωγή στο γερμανικό εργοστάσιό της, επικαλούμενη διακοπές στον εφοδιασμό. Ο προμηθευτής ιατρικού εξοπλισμού ResMed βλέπει αντίκτυπο  στους ναύλους και στους χρόνους παράδοσης, ενώ ο γίγαντας εξοπλισμού δικτύων υπολογιστών Cisco Systems έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου ότι οι τιμές αποστολής έχουν αυξηθεί. Η εταιρεία χημικών Albemarle, η καπνοβιομηχανία Philip Morris International και ο πάροχος σιδηροδρομικών υπηρεσιών CSX Corp είναι μεταξύ των εταιρειών του S&P 500 που παρακολουθούν επίσης την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Υπάρχουν όμως και ορισμένες εταιρείες που επωφελήθηκαν από την κατάσταση. Η ολλανδική εταιρεία Royal Vopak είδε αύξηση της ζήτησης για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της λόγω της αναστάτωσης στην Ερυθρά Θάλασσα και της αβεβαιότητας στην αγορά πετρελαίου. Η A.P. Moller-Maersk είχε προηγηθεί στα αποτελέσματά της, αλλά απογοητεύτηκε αφού αναμένει επιδείνωση στον κλάδο στη διάρκεια του έτους, όταν υποχωρήσουν ξανά οι ναύλοι. 

Εν τω μεταξύ, πολλοί αγοραστές στη Μέση Ανατολή, καθώς και μουσουλμανικά έθνη, όπως το Πακιστάν, αποφεύγουν τα γνωστά ξένα brands, λόγω της έντονης δυσαρέσκειάς τους εναντίον των ΗΠΑ και της Ευρώπης που δεν έκαναν περισσότερα για να πείσουν το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεση στη Γάζα. Αυτό επιβαρύνει τα κέρδη των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων.

Οι πωλήσεις της McDonald’s δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των επενδυτών, δεχόμενες εν μέρει πλήγμα από τα μποϊκοτάζ, γεγονός που αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα της Starbucks. Ακόμη και η Snap βλέπει επιπτώσεις από τη σύγκρουση.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης: Χρειάζονται 50.000 επιπλέον εργαζόμενοι για να λειτουργούμε εντός 5ετίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ