Ως ψήφο εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο του χρηματοοικονομικού τομέα στην Κύπρο, χαρακτηρίζει την 3η Έκθεσης Αξιολόγησης Προόδου, από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων MONEYVAL, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), Δρ Γιώργος Θεοχαρίδης.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΚΚ σημειώνει πως αυτή είναι η τρίτη Έκθεση Αξιολόγησης Προόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την οποία οι εμπειρογνώμονες της MONEYVAL αξιολόγησαν το επίπεδο τεχνικής συμμόρφωσης που εφάρμοσε η Κυπριακή Δημοκρατία στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (η ΝΕΠΔ) και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (η ΧΤ), σε σχέση με τις συστάσεις 8 και 15 της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (η FATF). Σημειώνεται ότι μέσω της Έκθεσης αξιολογήθηκε το επίπεδο τεχνικής συμμόρφωσης όλων των εμπλεκόμενων Κυπριακών Αρχών, περιλαμβανομένης της ΕΚΚ.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης δήλωσε ότι «η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου από την Επιτροπή MONEYVAL αποτελεί ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στην αποτελεσματικότητα του θεσμικού πλαισίου του χρηματοοικονομικού τομέα στην Κύπρο, ιδιαίτερα σε σχέση με τους Παρόχους Υπηρεσιών σε Κρυπτοπεριουσιακά Στοιχεία».
Η ΕΚΚ έθεσε σε εφαρμογή σημαντικά μέτρα αξιολόγησης και μείωσης των κινδύνων στον τομέα των κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων και βελτίωσης του επιπέδου συμμόρφωσης μεταξύ των παρόχων, αναφέρει ο Δρ Θεοχαρίδης. "Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με άλλες Αρχές στην Κύπρο για τη διασφάλιση της πλήρους συμμόρφωσης με τη Σύσταση 15 της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας", είπε.
Η ΕΚΚ εφαρμόζει επίσης το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με βάση τις συστάσεις που προκύπτουν από την Εθνική Αξιολόγηση Κινδύνων στην περαιτέρω ενίσχυση του καθεστώτος AML/CTF της Κύπρου, πρόσθεσε.
Αναβάθμιση της αξιολόγησης της Δημοκρατίας σε σχέση με τη Σύσταση 15
Στην ανακοίνωσή της, η ΕΚΚ σημειώνει ότι η έκθεση καταδεικνύει την πρόοδο που σημείωσε η Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά την τεχνική συμμόρφωση με τις Συστάσεις της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης και ιδιαίτερα σε σχέση με τη Σύσταση 15 (Νέες Τεχνολογίες). Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Πέμπτη το Συμβούλιο της Ευρώπης, από τον Νοέμβριο του 2022, η Κύπρος βελτίωσε το καθεστώς των Παρόχων Υπηρεσιών σε Κρυπτοπεριουσιακά Στοιχεία, ενώ απομένουν μόνο ελάχιστες μικρές ελλείψεις. Η χώρα βαθμολογήθηκε εκ νέου στη Σύσταση 15 από «εν μέρει συμμορφούμενη» (Partially Compliant - PC) σε «συμμορφούμενη σε μεγάλο βαθμό» (Largely Compliant - LC). Στο εν λόγω Δελτίο Τύπου σημειώνεται επίσης ότι υπήρξε πρόοδος στη βελτίωση του επιπέδου συμμόρφωσής της Κύπρου με τη Σύσταση 8 (Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί).
Όπως αναφέρει η ΕΚΚ, η αναβάθμιση της αξιολόγησης για τη Σύσταση 15, αντικατοπτρίζει τη σημαντική πρόοδο που έγινε και τα μέτρα που υιοθέτησε η ΕΚΚ και οι άλλες Αρχές για την παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στον τομέα των κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων.
Η Σύσταση 15 της FATF αφορά τα διεθνή πρότυπα βάσει των οποίων τα Κράτη πρέπει να εφαρμόζουν μέτρα AML/CFT σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες και κυρίως σε σχέση με τους Πάροχους Υπηρεσιών σε Κρυπτοπεριουσιακά Στοιχεία (οι ΠΥΚΣ). Η MONEYVAL έχει αξιολογήσει το επίπεδο τεχνικής συμμόρφωσης των αρμόδιων Κυπριακών Αρχών και συγκεκριμένα της ΕΚΚ ως Αρμόδια Αρχή για την παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, σε σχέση με τις δραστηριότητες των ΠΥΚΣ.
Η MONEYVAL, αναφέρει ότι η Κύπρος σημείωσε σαφή πρόοδο στη διόρθωση των βασικών ελλείψεων στη Σύσταση 15, ειδικότερα με την ανάληψη και υιοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης (με βάση την Εθνική Αξιολόγηση Κινδύνων για τα Κρυπτοπεριουσιακά Στοιχεία και τους Παρόχους Υπηρεσιών σε Κρυπτοπεριουσιακά Στοιχεία - η ‘ΕΑΚ’) για την αντιμετώπιση των κινδύνων ΝΕΠΔ και ΧΤ, σε σχέση με τα Κρυπτοπεριουσιακά Στοιχεία και τους Πάροχους Υπηρεσιών σε Κρυπτοπεριουσιακά Στοιχεία, καθώς και με την έκδοση από την ΕΚΚ Οδηγού για θέματα που σχετίζονται με την παρεμπόδιση και καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στο πλαίσιο δραστηριοτήτων που αφορούν κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία.
Ως αποτέλεσμα της αναβάθμισης, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλέον επιτύχει βαθμολογίες «Πλήρους Συμμόρφωσης» ή «Μεγάλου Βαθμού Συμμόρφωσης» σε 37 από τις 40 Συστάσεις της FATF, σημειώνει η ΕΚΚ, καθώς η Κύπρος έλαβε μέτρα για τις περισσότερες από τις ελλείψεις τεχνικής συμμόρφωσης στο τέλος του 3ου έτους αξιολόγησης προόδου. Η Κύπρος αναμένεται να αξιολογηθεί εκ νέου τον Μάιο του 2025.
Ειδικότερα, η Έκθεση εξέτασε μια σειρά από νομοθετικά, ρυθμιστικά και άλλα μέτρα που έλαβαν οι Κυπριακές Αρχές σε σχέση με τους ΠΥΚΣ. Τόσο η ΕΚΚ όσο και οι άλλες Κυπριακές Αρχές έλαβαν περαιτέρω μέτρα και προέβησαν σε ενέργειες, με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου συμμόρφωσης με τα επί μέρους κριτήρια της Σύστασης 15. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η ΕΚΚ έλαβε μέτρα για την αξιολόγηση και τον περιορισμό των κινδύνων στο αρχικό στάδιο εξέτασης των αιτήσεων ΠΥΚΣ, αξιοποιώντας εργαλεία ανάλυσης δεδομένων σε κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία (blockchain analytical tools), καθώς και στο στάδιο της εξέτασης των μετέπειτα ουσιαστικών μεταβολών και της εποπτείας τους.
Η δημοσίευση της Έκθεσης ακολουθεί της πρόσφατης έγκρισης της Βουλής των Αντιπροσώπων του Νόμου 98(Ι)/2023, που τροποποιεί τον Περί Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμο του 2007 (Ν. 188(I)/2007), ο οποίος ευθυγραμμίστηκε με τις συστάσεις της Επιτροπής MONEYVAL και τα πρότυπα της FATF. Επιπλέον, για το σκοπό αυτό, έγινε σχετική τροποποίηση στην Οδηγία της ΕΚΚ για το Μητρώο ΠΥΚΣ. "Αυτές οι νομοθετικές αλλαγές, οι οποίες καταδεικνύουν τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για πλήρη συμμόρφωση, αναμένεται να ληφθούν υπόψη στην επόμενη αξιολόγηση για τη Σύσταση 15", σημειώνει η ΕΚΚ.
Τέλος, η ΕΚΚ ευχαριστεί στην ανακοίνωσή της όλες τις εμπλεκόμενες κυπριακές Αρχές για τη συνεργασία, και ιδιαίτερα τη Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας – ΜΟΚΑΣ, καθώς και την ομάδα αξιολόγησης και την Επιτροπή MONEYVAL.
Διαβάστε επίσης: Moneyval: Πρόοδος στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος στην Κύπρο