Ξαπλωμένοι στην αποβάθρα, απολαμβάνουν με νωχέλεια τον ζεστό ήλιο, αφού πρώτα έχουν ικανοποιήσει την πείνα τους με λαχταριστούς γαύρους που μέχρι πριν λίγα λεπτά κολυμπούσαν αμέριμνοι στα νερά της προβλήτας του ψαρά, Fisherman’s Wharf. Κάποιοι αλλάζουν θέση ανασηκώνοντας το χορτασμένο τους κορμί με δυσκολία και άλλοι σπαταλούν το χρόνο τους σε ανούσιες «συζητήσεις». Όλα αυτά, ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται για να τους παρατηρήσει, ακόμα και να τους φωτογραφίσει. Ο λόγος για περίπου 1.000 θαλάσσιους ελέφαντες που έχουν κάνει κατάληψη στην αποβάθρα 35 στα βόρεια του Σαν Φρανσίσκο κι έχουν γίνει… talk of the town.
Τα συμπαθή – και θορυβώδη – θηλαστικά αποτελούν πλέον τουριστική ατραξιόν, προσελκύοντας το ενδιαφέρον όχι μόνο ντόπιων που σπεύδουν να τα περιεργαστούν, αλλά και τουριστών που φτάνουν στην περιοχή μόνο και μόνο για να τα δουν από κοντά.
Αυτή δεν είναι η πρώτη «απόβαση» των θαλάσσιων ελεφάντων, καθώς μετά το σεισμό μεγέθους 6,9 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή το 1989 έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση, σε μικρότερο ωστόσο αριθμό, παραμένοντας στο σημείο για αρκετούς μήνες. Έπειτα από επικοινωνία με οργάνωση σχετική με τη διάσωση και αποκατάσταση θαλάσσιων θηλαστικών, αποφασίστηκε ότι οι θαλάσσιοι ελέφαντες θα πρέπει να συνεχίσουν να ζουν στο νέο τους σπίτι, καθώς έχουν άφθονη τροφή στη διάθεσή τους και αποφεύγουν να πέσουν θύματα αρπακτικών. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο αριθμός τους αυξήθηκε φτάνοντας τους 300.
Η λιμενάρχης Σίλα Τσάντορ μιλώντας στο Associated Press εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται περισσότεροι από 1.000 θαλάσσιοι ελέφαντες, αριθμός-ρεκόρ που δεν παρατηρείται εδώ και περίπου 15 χρόνια.
Η εξήγηση είναι μία, σύμφωνα με την Τσάντορ: Οι γαύροι! Όπως ανέφερε η αρμόδια, τα πτερυγιόποδα λατρεύουν τα μικρά αυτά ψάρια και αποτελούν το μοναδικό λόγο για τον οποίο έχουν συρρεύσει στο σημείο.
«Όλα έχουν να κάνουν με τα ψάρια. Όλα έχουν να κάνουν με το φαγητό. Ένας πολύ καλός τρόπος για να το θέσω είναι ότι “γεμίζουν” για την περίοδο ζευγαρώματος. Είναι άνοιξη, είναι έτοιμα να ροκάρουν και να ταξιδέψουν και εμείς είμαστε μια ωραία στάση με υπέροχα ψάρια», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, ιδιοκτήτες καταστημάτων και τοπικών επιχειρήσεων τρίβουν τα χέρια τους ελπίζοντας ότι το κύμα των τουριστών θα σημάνει παράλληλα έντονη εμπορική δραστηριότητα, σε μία περιοχή που μαστίζεται από την κρίση.
Δεν είναι λίγα τα ιστορικά εστιατόρια και καταστήματα αλιευτικών ειδών που αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο ακόμα και έπειτα από 50 χρόνια λειτουργίας, καθώς η τουριστική κίνηση έχει σημειώσει σημαντική μείωση με πολλούς από τους ντόπιους να την αποδίδουν στην υποβάθμιση του Fisherman’s Wharf που εντάθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας.
Κλειστές επιχειρήσεις, σκουπίδια, παραβατικότητα συνθέτουν ένα αφιλόξενο σκηνικό, με αποτέλεσμα οι δημοτικές αρχές να εκπονήσουν πλάνο για την «αναγέννηση» της περιοχής, με τη ανάπτυξη ιχθυαγοράς όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν όλα τα στάδια της επεξεργασίας ψαριών, την ίδρυση βιωματικού μουσείου όπου θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα πάντα σχετικά με την αλιεία, καθώς και να γευθούν τοπικές λιχουδιές, τη δημιουργία κέντρο εκδηλώσεων, πεζόδρομου, τη δυνατότητα ενοικίασης διαμερισμάτων για βραχυπρόθεσμες διακοπές, ακόμα και την ίδρυση ζυθοποιείου. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί το έργο, ούτε το κόστος του, αλλά προς το παρόν οι ντόπιοι απολαμβάνουν τα οφέλη από τον σημαντικό αριθμό τουριστών που καταφτάνουν μαζικά στο Fisherman’s Wharf για να θαυμάσουν τους θαλάσσιους ελέφαντες.
«Δεν έχω ξαναδεί τόσους πολλούς συγκεντρωμένους σε ένα σημείο. Άκουσα για αυτό το μέρος και ήρθα εδώ πριν από λίγα λεπτά. Είναι φοβερό να τα βλέπεις», είπε σε τοπικό μέσο η Τερέσα Σίμπεκ που βρέθηκε στην Καλιφόρνια από τη Γερμανία για διακοπές και αφού έμαθε για την αποικία επισκέφθηκε την αποβάθρα.
Στην αναπάντεχη τουριστική κίνηση αναφέρθηκε και η λιμενάρχης λέγοντας: «Κοιτάξτε μόνο το πλήθος που είναι εδώ σήμερα. Είναι έτσι εδώ και μέρες από τότε που κυκλοφόρησε η είδηση. Έχουμε αυτή την απίστευτη ανάκαμψη».
Όπως επισημαίνει το τοπικό KTVU Οι θαλάσσιοι ελέφαντες προστατεύονται από τον ομοσπονδιακό νόμο για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών, ο οποίος απαγορεύει το άγγιγμα, το τάισμα ή την παρενόχληση τους.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Τεχνητή Νοημοσύνη: Ποια επαγγέλματα θα εξαφανιστούν και ποια θα πάρουν αύξηση