Στον αέρα βρίσκονται εκατοντάδες ονομαστικά αιτήματα ασθενών που χρειάζονται εξειδικευμένες/ καινοτόμες θεραπείες, αφού το κονδύλι των €45 εκατομμυρίων που είχε εγκριθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για το 2024 έχει σχεδόν εξαντληθεί. Αυτό το γεγονός έχει θέσει σε συναγερμό τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ο οποίος, επίσης, εμπλέκεται στην όλη υπόθεση αφού θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχε εντάξει στο ΓεΣΥ όλες τις καινοτόμες θεραπείες.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο «Μεσημέρι και Κάτι» και τον Χρίστο Μιχάλαρο, είπε ότι το πρόβλημα είναι ότι «το ταμείο είναι μείον». «Τα λεφτά τα οποία υπήρχαν για να μπορούμε να εξυπηρετούμαστε μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.
Η κωλυσιεργία του ΟΑΥ και το μειωμένο κονδύλι
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι το θέμα αφορά σε μεγάλο βαθμό τον ΟΑΥ, καθώς αυτές οι φαρμακευτικές θεραπείες θα έπρεπε να είναι ήδη ενταγμένες μέσα στο σύστημα του οργανισμού. «Εκ των πραγμάτων έπρεπε αριθμός των συγκεκριμένων θεραπειών να ήταν περασμένος μέσα στο σύστημα», σημείωσε. Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι στο πρόβλημα συνέβαλε σημαντικά και η μείωση του κονδυλίου. Να σημειωθεί ότι ο αρχικός υπολογισμός του υπουργείου Υγείας, βάσει και των δεδομένων των προηγούμενων ετών, αφορούσε €120 εκατομμύρια.
«Κινδυνεύουν ζωές»
Ερωτηθείς πόσος κόσμος επηρεάζεται και θα στερηθεί φάρμακα, ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι, παρότι δεν αφορά έναν πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων, παραμένει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Επισήμανε ότι πρόκειται για πολύ ακριβές θεραπείες και τόνισε ότι, «χωρίς αυτά τα καινοτόμα φάρμακα, αντιλαμβάνεστε ότι μιλούμε πλέον και για κίνδυνο ζωών».
ΟΑΥ: Υπάρχει θέληση, υπάρχουν τα χρήματα, αλλά υπάρχουν και προβλήματα
Από την πλευρά της, η κ. Σοφία Πετρίδου, Ανώτερη Λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, επιβεβαίωσε ότι τα χρήματα που εξασφαλίστηκαν δεν φτάνουν για ολόκληρο τον χρόνο. «Θέλω να επιβεβαιώσω ότι ο ΟΑΥ βρίσκεται σε επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τα φάρμακα που εγκρίνει η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων και έχει κατατεθεί σχετική πρόταση προς το Υπουργείο Υγείας, η οποία προνοεί να αναλάβει ο ΟΑΥ τα φάρμακα που του αναλογούν, δηλαδή φάρμακα που έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Κύπρο, έχουν εγκεκριμένες ενδείξεις για χρήση σε συγκεκριμένες ασθένειες και βρισκόμαστε σε διαβούλευση».
Η κ. Πετρίδου επανέλαβε ότι «οι προσπάθειες του οργανισμού να εμπλουτιστεί ο κατάλογος με τα καινοτόμα φάρμακα είναι συνεχείς, αδιάκοπες και εντατικές». Η ίδια ανέφερε, μάλιστα, ότι μόνο εντός του 2023 αξιολογήθηκαν περισσότερες από 130 καινοτόμες θεραπείες για 29 ασθένειες και εντάχθηκαν μέσα στο σύστημα καινοτόμα φάρμακα αξίας περίπου 33 εκατομμυρίων. «Μέσα στον προϋπολογισμό μας για το 2024 έχουμε βάλει άλλα 45 εκατομμύρια, ακριβώς για αυτές τις καινοτόμες θεραπείες. Υπάρχει θέληση, υπάρχουν και τα χρήματα για να υλοποιήσουμε τις υποχρεώσεις μας».
Από την άλλη όμως, η κ. Πετρίδου επισήμανε ότι υπάρχει τεράστιο θέμα με τη στελέχωση του οργανισμού, ενώ υπενθύμισε ότι ο οργανισμός ζητά επανειλημμένα από το Υπουργείο Υγείας «να τεθούν κάποια κριτήρια στις εγκρίσεις που δίνει η Επιτροπή των Ονομαστικών Αιτημάτων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θεραπείες παίρνουν αυστηρά μόνο όσοι πραγματικά τις χρειάζονται».
Διαβάστε επίσης: Στενεύουν τα περιθώρια για το λιμάνι Λάρνακας: Έτοιμη η άδεια της Kition, αλλά δεν την παραλαμβάνει