Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να έχει καταφέρει να περάσει τις εξετάσεις απόκτησης ιατρικού και δικηγορικού πτυχίου, να διαβάζει σε παιδιά παραμύθια πριν κοιμηθούν με ωραία ανάγνωση αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς η ΑΙ δεν θα πλησιάσει ποτέ τη θαυμαστή λειτουργία του ανθρώπινου μυαλού χωρίς πρώτα να κατακτήσει την αντίληψη του σαρκασμού.
Αλλά αυτή η ικανότητα φαίνεται ότι είναι η επόμενη στη λίστα με τις δυνατότητες που κατακτά με τρομερή ταχύτητα την μια μετά την άλλη η τεχνητή νοημοσύνη. Ερευνητές στην Ολλανδία κατασκεύασαν έναν ανιχνευτή σαρκασμού που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να ανιχνεύει και να ξεχωρίζει τα επίπεδα… IQ ενός αστείου, αν κάποιο αστείο είναι ποιοτικά κακό ή αν κρύβει μέσα του υψηλή νοημοσύνη αν με απλά λόγια πρόκειται για έξυπνο χιούμορ.
«Είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τον σαρκασμό με αξιόπιστο τρόπο και ανυπομονούμε να τον αναπτύξουμε. Θέλουμε να δούμε πόσο μακριά μπορούμε να το προωθήσουμε» αναφέρει ο Ματ Κόλερ στο εργαστήριο τεχνολογίας ομιλίας του Πανεπιστημίου του Γκρόνινγκεν, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Υπάρχουν περισσότερα στο έργο από τους αλγόριθμους διδασκαλίας που μερικές φορές ακόμη και τα πιο διάχυτα σχόλια δεν μπορούν να ληφθούν κυριολεκτικά και πρέπει, αντ’ αυτού, να ερμηνευθούν ως το διαμετρικά αντίθετο. Ο σαρκασμός διαποτίζει τον λόγο μας περισσότερο από ό,τι θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε λέει ο Κόλερ επομένως η κατανόηση του είναι ζωτικής σημασίας εάν οι άνθρωποι και οι μηχανές θέλουν να επικοινωνούν απρόσκοπτα.
«Όταν ξεκινάς να μελετάς τον σαρκασμό, αποκτάς υπερ-συναίσθηση του βαθμού στον οποίο τον χρησιμοποιούμε ως μέρος του συνήθους τρόπου επικοινωνίας μας. Αλλά πρέπει να μιλάμε στις συσκευές μας με πολύ κυριολεκτικό τρόπο, σαν να μιλάμε σε ένα ρομπότ. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι» λέει ο Κόλερ.
Τα σήριαλ
Οι άνθρωποι είναι γενικά επιδέξιοι στο να εντοπίζουν τον σαρκασμό αν και στο γραπτό λόγο είναι πιο δύσκολο να γίνει ο σαρκασμός αντιληπτός ό,τι σε μια πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση όταν ο τόνος και οι εκφράσεις του προσώπου αποκαλύπτουν την πρόθεση του ομιλητή. Κατά την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης τους οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πολλές ενδείξεις βοηθούσαν τον αλγόριθμο ώστε να διακρίνει το σαρκαστικό από το ειλικρινές.
Σε επιστημονικό συνέδριο που έγινε στον Καναδά η ερευνητική ομάδα εξήγησε πώς εκπαίδευσε ένα νευρωνικό δίκτυο σε κείμενο, ήχο και συναισθηματικό περιεχόμενο μέσα από κάποιες σκηνές δημοφιλών κωμικών σειρών όπως τα «Φιλαράκια» και το «The Big Bang Theory» που το σενάριο τους βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στον σαρκασμό βοηθώντας έτσι το σύστημα να κατανοήσει την έννοια του σαρκασμού.
Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: Microsoft: Το Call of Duty γίνεται συνδρομητικό