Γερμανία: «Πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία

Διαιτητικό δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης, έπειτα από μήνυση και αγωγή θυγατρικής της Gazprom διέταξε το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ξένων τραπεζών

Το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων ξένων τραπεζών στην Ρωσία -συμπεριλαμβανομένων της Deutsche Bank, της Commerzbank και της UniCredit- διέταξε διαιτητικό δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης, έπειτα από μήνυση και αγωγή θυγατρικής της Gazprom με επίδικο επένδυση η οποία τελικά ακυρώθηκε, λόγω των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Το 2021 η RusChimAllianz, η οποία υπάγεται απευθείας στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, υπέγραψε συμφωνία με τον γερμανικό βιομηχανικό όμιλο Linde και την κατασκευαστική εταιρία Renaissance Heavy Industries για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Ρωσία. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η ρωσική εταιρία είχε καταβάλει προκαταβολή στην Linde.

Όμως, μετά την ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022, η Δύση επέβαλε κυρώσεις και το εγχείρημα κατέρρευσε όταν η Linde ενημέρωσε τον πελάτη της ότι οι εργασίες έπρεπε να σταματήσουν. Οι τράπεζες οι οποίες ενεργούσαν ως εγγυήτριες του έργου απέσυραν τη συμμετοχή τους κι η ρωσική εταιρία κατέθεσε μηνύσεις και αγωγές εναντίον τους στο διαιτητικό δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης.

Πέραν των Deutsche Bank, Commerzbank και της ιταλικής UniCredit, μηνύσεις κατατέθηκαν επίσης εναντίον των Bayerische Landbank και Landesbank Baden-Würtenberg, οι οποίες ωστόσο δεν διαθέτουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στην χώρα. Πλέον, μετά και την πρόσφατη επικαιρότητα, είναι εμφανές πως η Ρωσία ρίχνει το βάρος της στην οικονομία.

Τι ποσά αφορούν οι κυρώσεις

Η απόφαση του δικαστηρίου για δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών στην Ρωσία αφορά περίπου 238 εκατομμύρια ευρώ σε τίτλους, ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία για την Deutsche Bank και την ρωσική θυγατρική της, ενώ για την Commerzbank συνεπάγεται την δέσμευση περιουσιακών στοιχείων συνολικής αξίας 93,7 εκατομμυρίων ευρώ. Ιδιαίτερα θίγεται η UniCredit, η οποία είναι μια από τις πιο ενεργές ευρωπαϊκές τράπεζες της ρωσικής αγοράς, με συνολικούς πόρους ύψους περίπου 463 εκατομμυρίων ευρώ.

Από την πλευρά της, η Deutsche Bank περιορίστηκε να ανακοινώσει πως αναμένει το πώς θα εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου και τι συνέπειες θα έχει για τις δραστηριότητές της στην Ρωσία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θεωρεί πως προστατεύεται απόλυτα μέσω συμφωνίας περί αξιώσεων αποζημίωσης με τον πελάτη της. Η UniCredit επίσης γνωστοποίησε πως αναμένει τις λεπτομέρειες της απόφασης. Η Commerzbank δεν έχει σχολιάσει την εξέλιξη.

Όπως σημείωσε ρεπορτάζ της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η Ρωσία απαντά πλέον ολοένα συχνότερα με αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Πολλές ευρωπαϊκές εταιρίες αναγκάστηκαν να αποδεχθούν την κατάσχεση ή την δήμευση περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ σε ρωσικές θυγατρικές ξένων εταιριών ορίστηκαν νέοι διαχειριστές. Επιπλέον, εταιρίες οι οποίες αποχωρούν από την Ρωσία υποχρεώνονται πολλές φορές να πουλήσουν τις θυγατρικές τους σε ρωσικές εταιρίες έναντι εξευτελιστικού αντιτίμου – συχνά για ένα ρούβλι.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης: FT: Μπορεί η οικονομία της Ευρώπης να ελπίζει ότι θα ανταγωνιστεί ξανά τις ΗΠΑ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ