Εταιρικός Φόρος 15%: Οι εξηγήσεις του ΚΕΒΕ και πώς επηρεάζει τις εταιρείες

Ζητούν αύξηση στο 15% για να κλείσει η «ψαλίδα» - Η θέση του ΚΕΒΕ για ενιαίο φορολογικό συντελεστή για την ΕΕ και το κλειδί για να μην χάσει σε ανταγωνιστικότητα η Κύπρος

Εισήγηση για αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15% έγινε στο πλαίσιο της κατάθεσης των θέσεων του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, κ. Μάριος Τσιακκής, βρέθηκε καλεσμένος στο «Μεσημέρι και Κάτι» και έδωσε το πλαίσιο της εν λόγω πρότασης του Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στα αντισταθμιστικά μέτρα που προτείνονται για να κλείσει η «ψαλίδα» και τα μέτρα εκείνα που θα βοηθήσουν την Κύπρο να μη χάσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.

«Ήταν μέσα στα πλαίσια των προτάσεων που καταθέσαμε σαν Επιμελητήριο στην Ομάδα Έργων που έχει αναλάβει από το Υπουργείο Οικονομικών για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Ξεκίνησε αυτή η συζήτηση για τη φορολογική μεταρρύθμιση, εμείς σαν ΚΕΒΕ είχαμε μία συνάντηση αρχές Μαρτίου με την Επιτροπή, συζητήσαμε κάποια πράγματα και υποβάλαμε ένα εμπεριστατωμένο υπόμνημα 5.5 σελίδων με διάφορες εισηγήσεις», είπε αρχικά ο κ. Τσιακκής, διευκρινίζοντας ότι η εν λόγω πρόταση είναι μέρος πολλών άλλων εισηγήσεων του εγγράφου.

«Αδικημένες» οι εταιρείες κυπριακών συμφερόντων

«Αυτή τη στιγμή, ο εταιρικός φόρος είναι 12.5% για όλες τις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Για τις ξένες επιχειρήσεις, όπου δηλαδή, οι μέτοχοι είναι 100% ξένοι, η φορολογία περιορίζεται στο 12.5%. Για τις επιχειρήσεις που έχουν Κύπριους μετόχους, υπάρχει η υποχρέωση της εταιρείας, ανεξάρτητα του αν θα δώσει μέρισμα ή όχι, εντός δύο ετών, το 70% των κερδών του συγκεκριμένου χρόνου, να φορολογείται με άμυνα 17%. Δηλαδή, αν μια εταιρεία έχει κάνει €100 χιλ. κέρδος, επί των €70 χιλ. κέρδους, πρέπει να υποβάλλει 17% άμυνα επί των μερισμάτων. Έστω και αν δεν έχει διανείμει μέρισμα», εξήγησε ο κ. Τσιακκής.

Θέλει να κλείσει την «ψαλίδα» το ΚΕΒΕ

«Για τις επιχειρήσεις που έχουν Κύπριους μετόχους, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής καταλήγει να είναι 24.5%. Είναι τεράστια η διαφορά. Και επειδή παρουσιάστηκε και το φαινόμενο να έρχονται αρκετές ξένες εταιρείες που εγγράφονται στην Κύπρο μεν, αλλά είναι με 100% ξένους μετόχους, να ασχολούνται και με την κυπριακή αγορά και να πουλούν στην ίδια αγορά το ίδιο προϊόν/την ίδια υπηρεσία με κάποια κυπριακή εταιρεία που στο τέλος η κυπριακή εταιρεία θα πληρώσει 24.5% και η ξένη θα πληρώσει 12.5%». Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, «εμείς λέμε να καταργηθεί αυτό για τις κυπριακών συμφερόντων επιχειρήσεις (το 17%) και να πάνε όλες οι επιχειρήσεις του τόπου στο 15%».

Θα διώξουμε τους ξένους αν ανεβάσουμε τον εταιρικό φόρο;

Ερωτηθείς αν, σε περίπτωση που εφαρμοστεί η εν λόγω πρόταση, το φορολογικό μας σύστημα θα γίνει λιγότερο ελκυστικό για τις μεγάλες, ξένες εταιρείες, ο κ. Τσιακκής απάντησε ότι το ΚΕΒΕ δεν θεωρεί ότι η άφιξη του 2.5% στον εταιρικό φόρο μπορεί να είναι κύριος λόγος για να μην έρθουν ή να φύγουν από την Κύπρο εταιρείες. «Μπορεί να συμβεί αυτό το πράγμα με κάποιες εταιρείες, αλλά θεωρούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία βλέπει τα πλεονεκτήματα που έχει από το να δραστηριοποιείται στην Κύπρο, διότι ο φορολογικός συντελεστής σίγουρα είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα θετικά στην Κύπρο που τα απολαμβάνουν και τα ξέρουν. Είναι οι επαγγελματίες, η ποιότητα των ανθρώπων που βρίσκουν σε πολύ πιο προσιτές τιμές από ό,τι στο εξωτερικό, είναι η ποιότητα ζωής που έχουμε στην Κύπρο, η ασφάλεια, είναι οι διασυνδέσεις που έχει η Κύπρος, είναι το δίκτυο των συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας με περίπου 65 χώρες, είναι πολλά τα άλλα πλεονεκτήματα που υπάρχουν που κάνουν κάποιον ξένο να θέλει να ζει και να δραστηριοποιείται από την Κύπρο».

Η θέση του ΚΕΒΕ για ενιαίο φορολογικό συντελεστή για την ΕΕ

Ερωτηθείς αν το ΚΕΒΕ είναι υπέρ ή κατά του ενιαίου φορολογικού συντελεστή για την ΕΕ, απάντησε: «Καθένας προτιμά να έχει τη δική του ευελιξία να κάνει τη φορολογική του πολιτική όπως χρειάζεται. Όμως όταν είσαι μέρος ενός μεγαλύτερου συγκροτήματος χωρών, που οι αποφάσεις παίρνονται πλέον συλλογικά, δεν μπορείς να διαφοροποιείσαι πλήρως, διότι μετά τα βρίσκεις μπροστά σου με άλλα προσχήματα με άλλους τρόπους».

Το κλειδί για να μην χάσουμε σε ανταγωνιστικότητα

Για να μην χάσει η Κύπρος, λοιπόν, σε ανταγωνιστικότητα, είπε ο κ. Τσιακκής, «θα πρέπει να φροντίζουμε συνεχώς να κρατούμε άλλα δυνατά σημεία που έχουμε σε πολύ καλά επίπεδα. Να λύσουμε κάποια από τα προβλήματα που έχουμε, ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, μείωση της γραφειοκρατίας, περισσότερη ψηφιοποίηση, όλα αυτά τα πράγματα που εξαρτώνται απόλυτα από εμάς να τα κάνουμε, ούτως ώστε οποιεσδήποτε αλλαγές έρχονται σε κεντρικό επίπεδο να μην είναι και εκείνες που μας αναιρούν».

Διαβάστε επίσης: Η Μεταρρύθμιση κλείνει τα Γραφεία Πολεοδομίας - Πότε ανοίγουν ξανά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ