Πούτιν - Κιμ: Φίλοι με «προνόμια» - Τι κερδίζουν Ρωσία και Βόρεια Κορέα

Τα «ψιλά γράμματα» της στενής σχέσης Πούτιν και Κιμ - Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μεταμορφώσει τη δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών καθιστώντας την Πιονγκγιάνγκ έναν εξαιρετικά πολύτιμο εταίρο για τη Μόσχα.

Με μια χειραψία, μια αγκαλιά κι έναν ασυγκράτητο ενθουσιασμό για την «συγκινητική επανένωση» (έτσι περιέγραψε το βόρειο κορεατικό πρακτορείο KCNA την υποδοχή Πούτιν) υποδέχθηκε τον Ρώσο πρόεδρο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγκγιάνγκ.

Το κρατικά ελεγχόμενο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων τόνισε επανειλημμένα, ότι ο Κιμ «δεν μπορούσε να συγκρατήσει τη χαρά του», ενώ οι δρόμοι της πρωτεύουσας, από όπου περνούσε η μεγάλη αυτοκινητοπομπή των δύο ηγετών, ήταν γεμάτοι με ρωσικές σημαίες και πορτρέτα του Πούτιν.

Ο Κιμ χαρακτήρισε «ιστορική» την πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα μετά από 24 χρόνια και έκανε λόγο για «στιβαρή και αδιαμφισβήτητη σχέσης Ρωσίας-Βορείου Κορέας».

Μετά από μια πομπώδη τελετή υποδοχής, κατά την οποία δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, ζητωκραυγάζοντας και τραγουδώντας προς τιμήν της επίσκεψης του Πούτιν, ο Ρώσος ηγέτης ευχαρίστησε τη Βόρεια Κορέα για τη «συνεπή και αταλάντευτη υποστήριξή της στη ρωσική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της στάσης της στο ουκρανικό».

Τα ψιλά γράμματα της συνεργασίας Πούτιν - Κιμ

Αν και εκ πρώτης όψεως, η Βόρεια Κορέα φαίνεται να είναι ο λιγότερο ισχυρός σε σχέση με τη Ρωσία, η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει κάτι που η Μόσχα επιθυμεί διακαώς: εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς πυραύλους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δυτικοί αξιωματούχοι, κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα ότι παρακάμπτει τις διεθνείς κυρώσεις για τη μεταφορά πυρομαχικών και πυραύλων στη Ρωσία, αν και η Πιονγκγιάνγκ έχει αρνηθεί ότι έχει γίνει τέτοια παράδοση όπλων.

Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία είναι πιθανό να παρέχει στη Βόρεια Κορέα τρόφιμα, καύσιμα και στρατιωτική τεχνολογία για τους δορυφόρους και τα υποβρύχια της, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές.

«Η Βόρεια Κορέα μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από την απομόνωση της Ρωσίας από τον κόσμο», δήλωσε στο CNBC ο Ρότζερ Μπέικερ, εκτελεστικός διευθυντής στο Stratfor Center for Applied Geopolitics.

«Η Βόρεια Κορέα είναι εδώ και χρόνια εξαρτημένη από την Κίνα. Εάν καταφέρει να προωθήσει προς τη Ρωσία το 5-10% του εμπορίου της, θα είναι ένα μεγάλο όφελος για τους Βορειοκορεάτες.

Επιπλέον, οι Ρώσοι αναζητούν τρόπους ώστε και οι δύο (απομονωμένες) χώρες να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις και τους οικονομικούς περιορισμούς, γεγονός που θα δώσει τη Βόρεια Κορέα νέες ροές οικονομικής δραστηριότητας, όχι μόνο με τη Ρωσία αλλά και άλλους μικρότερους συμμάχους της Ρωσίας», τόνισε ο Μπέικερ.

«Για τον Κιμ, η προτεραιότητα του είναι να λάβει από τη Μόσχα προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία», υποστηρίζει ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo, Τζέιμς Μπρέιντι.

«Δεν είναι ξεκάθαρο τι είναι διατεθειμένος να προσφέρει ο Πούτιν, αλλά η λίστα επιθυμιών του Κιμ περιλαμβάνει τεχνολογίες που σχετίζονται με πυρηνικά υποβρύχια, στρατιωτικούς δορυφόρους και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Η ρωσική τεχνολογία άλλωστε, θεωρείται ότι συνέβαλε στην πρώτη επιτυχημένη εκτόξευση στρατιωτικού κατασκοπευτικού δορυφόρου της Πιονγκγιάνγκ τον Νοέμβριο του 2023 — μόλις δύο μήνες μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής Πούτιν-Κιμ», αναφέρει ο Μπρέιντι.

Ο Κιμ θα επιδιώξει επίσης, μια νέα διμερή συμφωνία εταιρικής σχέσης ασφάλειας παρόμοια με μια συνθήκη αμοιβαίας άμυνας που υπεγράφη από τη Βόρεια Κορέα και την ΕΣΣΔ το 1961 και παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το 1990.

Απομονωμένη στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή και υπό αυστηρές κυρώσεις για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της και τις δοκιμές πυραύλων, η Βόρεια Κορέα θεωρείται ευρέως ως ένα κράτος «παρία» και «απατεώνα» από τη Δύση.

Έτσι, οι στενές προσωπικές σχέσεις του Κιμ με τον Πούτιν φαντάζουν σημαντικές στα μάτια των βόρειοκορεατών που νιώθουν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Η μεγάλη φτώχεια και οι ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων είναι σύνηθες φαινόμενο για την πλειονότητα του πληθυσμού που ζει υπό την ολοκληρωτική κυριαρχία της δυναστείας Κιμ.

Τι κερδίζει η Ρωσία

Παρότι Βόρεια Κορέα και Ρωσία διατυμπανίζουν την στενή τους σχέση, ο Πούτιν δεν έχει επισκεφθεί τη χώρα τα τελευταία 24 χρόνια, κι αυτό λέει πολλά.

Όμως, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία το 2022, το καθεστώς και οι προτεραιότητες της Ρωσίας έχουν αλλάξει. Η απομόνωσή της από τη Δύση της έχει στοιχίσει πολλά και έχει επιταχύνει την στροφή της προς την Ανατολή, όπου και αναζητά συμμάχους και πελάτες για το πετρέλαιο και τα εμπορεύματά της.

Όμως, αυτό που θέλει ο Πούτιν από τον Κιμ είναι τα όπλα του για να καλύψει ένα μηνιαίο έλλειμμα πυρομαχικών 50.000 φυσιγγίων, παρότι η Ρωσία παράγει πυρομαχικά με πλήρη δυναμικότητα για να καλύψει τις ανάγκες της στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Έτσι, η Βόρεια Κορέα προσφέρει στη Ρωσία άλλη μια πηγή στρατιωτικού υλικού, που Αμερικανοί στρατιωτικοί υπολογίζουν σε δεκάδες βαλλιστοικούς πυραύλους και πάνω από 11.000 κοντέινερ με πυρομαχικά.

 

«Α και δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ τι συμφ΄’ωνησαν και οι ηγέτες, οι στόχοι και των δύο είναι ξεκάθαροι. Για τον Πούτιν, ο βασικός στόχος είναι να εξασφαλίσει μια συνεχή προμήθεια όπλων και πυρομαχικών για να βοηθήσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μπρέιντι του Teneo.

«Θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία συμπαραγωγής για διάφορους τύπους πυρομαχικών καθώς και μια παραγγελία για περισσότερους βαλλιστικούς πυραύλους. Αυτή η πιεστική ανάγκη για στρατιωτικές προμήθειες έχει μεταμορφώσει τη δυναμική στις διμερείς τους σχέσεις τα τελευταία δύο χρόνια, καθιστώντας την Πιονγκγιάνγκ έναν εξαιρετικά πολύτιμο εταίρο για τη Μόσχα».

Πηγή: huffingtonpost.gr

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Πρόοδος αλλά και προκλήσεις για τράπεζες και servicers

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ