Ο χρυσός και ο χαλκός μπορεί να βρέθηκαν αρκετές φορές στα πρωτοσέλιδα του Τύπου φέτος, αλλά το ασήμι είναι ένα από τα εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις του 2024, σημειώνοντας αύξηση 21% μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας τα «μεταλλικά ξαδέρφια» του—και τον δείκτη S&P 500. Αλλά πολλοί επενδυτές φαινομενικά αποφεύγουν το γκρίζο μέταλλο, σύμφωνα με ανάλυση του Barron’s.
Οι περισσότεροι τίτλοι ασημιού και εξόρυξης του μετάλλου είχαν καθαρές εκροές από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar, ενώ οι πωλήσεις ασημένιων νομισμάτων ήταν 1,34 εκατομμύρια ουγγιές, λιγότερες από τις μισές από τις 3,4 εκατομμύρια ουγγιές που ήταν μέχρι τον Ιούνιο του 2023.
Το ασήμι διαπραγματεύεται περίπου 30 δολάρια η ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδό του από το 2012, παρά το φαινομενικά δύσκολο θεμελιώδες σκηνικό για τα πολύτιμα μέταλλα: υψηλά επιτόκια, μειωμένος πληθωρισμός, ισχυρό χρηματιστήριο και μια ακόμη αναπτυσσόμενη οικονομία των ΗΠΑ. «Αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο περιβάλλον στο οποίο θα έπρεπε να επενδύσεις» στο ασήμι, σχολιάζει ο Adrian Day, Διευθύνων Σύμβουλος της Adrian Day Asset Management.
Η χρήση στα τσιπ ΑΙ
Το ασήμι μπορεί να επηρεαστεί από τους ίδιους παράγοντες που επηρεάζουν τον χρυσό, αλλά έχει και βιομηχανικές χρήσεις, καθώς είναι καλός αγωγός ηλεκτρικής ενέργειας. Οι θετικοί άνεμοι που ανυψώνουν τον χαλκό, ιδίως η παγκόσμια ώθηση ηλεκτροδότησης και η ζήτηση για ημιαγωγούς, έχει βοηθήσει στη λάμψη του ασημιού. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται επίσης στα ισχυρά τσιπ ημιαγωγών που απαιτούνται για την τεχνητή νοημοσύνη.
Το Silver Institute, ένας βιομηχανικός όμιλος ειδικευμένος στο μέταλλο, δήλωσε ότι η βιομηχανική ζήτηση το 2023 έφτασε σε ρεκόρ, σημειώνοντας άλμα 64% λόγω της βιομηχανίας ηλιακών πάνελ το 2023. Ο όμιλος αναμένει ότι η χρήση του 2024 θα αυξηθεί επιπλέον 20%.
Αυτό ευθυγραμμίζεται με τα στοιχεία της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, η οποία ανέφερε ότι η ηλιακή αγορά των ΗΠΑ γνώρισε το δεύτερο ισχυρότερο τρίμηνο εγκατεστημένης ισχύος το πρώτο τρίμηνο, ακριβώς πίσω από το ρεκόρ που σημειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Εκτός από τη ζήτηση φωτοβολταϊκών, ο Robert Minter, διευθυντής της επενδυτικής στρατηγικής του ETF στην Abrdn—η οποία εκδίδει το ETF Abrdn Physical Silver Shares ETF ύψους 1,3 δισ. δολαρίων — λέει ότι η Κίνα οδηγεί μέρος της ζήτησης, τόσο στον ρόλο της ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής των ηλιακών συλλεκτών και ως πηγή επενδυτικής ζήτησης. Σημειώνει ότι το φυσικό ασήμι στην Κίνα διαπραγματεύεται με premium.
Η υψηλότερη ζήτηση έρχεται καθώς η συνολική προσφορά από την εξόρυξη και την ανακύκλωση σκραπ μειώθηκε κατά 0,5% το 2023 και αναμένεται να μειωθεί άλλο 1% το 2024, καθώς η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, αναφέρει το ινστιτούτο.
Το ασήμι δεν είναι απλώς ο χρυσός του φτωχού, αναφέρει από τη μεριά του ο David Morgan, εκδότης του Morgan Report, ενός ενημερωτικού δελτίου φυσικών πόρων, καθώς συχνά δρα διαφορετικά από το κίτρινο μέταλλο. Ως μικρότερη αγορά, οι κινήσεις της τιμής του ασημιού είναι πολύ πιο μεγάλες από το χρυσό και υπόκεινται σε εποχιακές τάσεις, με υποτονική δράση το καλοκαίρι και μεγαλύτερη αστάθεια το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Η μεγάλη διαφορά…
Σύμφωνα με το Barron’s, οι επενδυτές μετοχών μπορεί να εκπλαγούν όταν μάθουν ότι δεν υπάρχουν μετοχές καθαρής εξόρυξης αργύρου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ασημιού εξορύσσεται ως υποπροϊόν της παραγωγής βασικών μετάλλων ή χρυσού.
«Το ‘βρώμικο’ μικρό μυστικό είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες εξόρυξης αργύρου δεν έχουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από ασήμι», αναφέρει ο Day, ειδικά αν έχουν παραγωγή χρυσού.
Το μέλλον του ασημιού είναι πιθανό να εξαρτηθεί περισσότερο από τη βιομηχανική ζήτηση από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Εάν η ισχυρή ανάπτυξη της παραγωγής ηλιακών πάνελ επιταχυνθεί, θα μπορούσε να μετριάσει τη ζήτηση αργύρου και, συνεπώς, τις τιμές. Ωστόσο, το ασήμι που χρησιμοποιείται στα φωτοβολταϊκά παραμένει κλειδωμένο για χρόνια έως ότου αυτά τα πάνελ ανακυκλωθούν, αν όχι καθόλου, γεγονός που κρατά αυτή την προσφορά εκτός αγοράς και μπορεί να περιορίσει την πτώση των τιμών.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Οι αγορές φοβούνται περισσότερο την αριστερά από την άκρα δεξιά