Ο «πόλεμος» των τσιπ και τα γεωπολιτικά προκαλούν αναταράξεις στην Ασία

«Σφαγή» στις μετοχές τεχνολογίας ημιαγωγών με πτώση 12% και 10% για ASML και Tokyo Electronics - Απώλειες άνω του 2% για τον ιαπωνικό Nikkei

Οι ασιατικές αγορές βυθίστηκαν μαζί με τη Wall Street την Πέμπτη μετά την προειδοποίηση του Λευκού Οίκου ότι θα στοχοποιήσει τις εταιρείες που προμηθεύουν την Κίνα με βασική τεχνολογία ημιαγωγών, ενώ λάδι στη φωτιά έβαλαν και τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για τον κρίσιμο προμηθευτή τσιπ – την Ταϊβάν.

Το δολάριο παρέμεινε υποτονικό μετά την τελευταία υποχώρησή του που προκλήθηκε από τις αυξανόμενες προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια τουλάχιστον μία φορά φέτος.

Οι εταιρείες που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη οδήγησαν σε άνοδο των μετοχών φέτος, καθώς οι επενδυτές βλέπουν τον κλάδο  ως τον επόμενο σημαντικό τομέα ανάπτυξης, με την αγαπημένη της αγοράς Nvidia να έχει συσσωρεύσει πάνω από 140% από την αρχή του έτους.

Ο κλάδος έχει συμβάλει στην ώθηση του S&P 500 και του Nasdaq σε πολλαπλά ρεκόρ τους τελευταίους επτά μήνες, υποβοηθούμενος από την προοπτική χαμηλότερου κόστους δανεισμού.

Αλλά το ράλι δέχθηκε πλήγμα την Τετάρτη όταν το Bloomberg News ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν εξετάζει την επιβολή αυστηρών περιορισμών σε εταιρείες όπως η Tokyo Electron και η ASML, εάν συνεχίσουν να επιτρέπουν στο Πεκίνο την πρόσβαση στην τεχνολογία των τσιπ τους.

Η έκθεση, η οποία έρχεται καθώς ο ίδιος επιδιώκει να ενισχύσει τα διαπιστευτήριά του ως ισχυρός έναντι της Κίνας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου έναντι του Τραμπ, προκάλεσε ρίγη σε όλα τα trading rooms , στέλνοντας τον δείκτη Philadelphia Semiconductor Index να πέσει σχεδόν 7% – τη μεγαλύτερη απώλειά του από το 2020.

Η Nvidia έκανε βουτιά άνω του 6% και η ολλανδική εταιρεία ASML κατέρρευσε με απώλειες άνω του 12%.

Η Tokyo Electron , η οποία προμηθεύει την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company υποχώρησε 7,5% την Τετάρτη και κατά 9,5% σήμερα Πέμπτη. Η TSMC έχασε περισσότερο από 3%  στην Ταϊπέι. Αλλες μετοχές που σχετίζονται με τα τσιπ, όπως η Advantest και η Organo  σημείωσαν πτώση σχεδόν 5% και 3%, αντίστοιχα.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε πάνω από 2%, ενώ ο Topix σημείωσε πτώση 1,17%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 1,26%, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,9%, με τη Samsung Electronics να σημειώνει πτώση σχεδόν 2%.

Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company – της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής τσιπ στον κόσμο – υποχώρησε περισσότερο από 3%, παρασύροντας τον σταθμισμένο δείκτη της Ταϊβάν χαμηλότερα κατά 2%.

Ο Nasdaq  υποχώρησε σχεδόν 2,8% κατά τη διάρκεια της νύχτας – σημειώνοντας τη χειρότερη ημέρα του από τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο δείκτης διολίσθησε κατά 2,77% και έκλεισε στις 17.996,92 μονάδες, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να προτιμούν τις ευαίσθητες στα επιτόκια μετοχές έναντι των μεγάλων τεχνολογικών ονομάτων, εν μέσω αισιοδοξίας για πιθανές μειώσεις των επιτοκίων μετά την επιφυλακτικότητα του προέδρου της Fed ,  σχετικά με τη διατήρηση των επιτοκίων υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στην Ασία, οι επενδυτές αξιολόγησαν τα τελευταία εμπορικά στοιχεία της Ιαπωνίας.

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας αυξήθηκαν κατά 5,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σημειώνοντας απότομη πτώση από 13,5% τον Μάιο. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, από 9,5% τον Μάιο. Τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες του Reuters για αύξηση 6,4% και 9,3% αντίστοιχα.

Το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας αντιστράφηκε από έλλειμμα 1,2 τρισ. γεν (7,7 δισ. δολάρια) τον Μάιο, σε πλεόνασμα 224 δισ. γεν.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ και ο κινεζικός CSI 300 αποτέλεσαν τις εξαιρέσεις της περιοχής, με τις μετοχές να σημειώνουν άνοδο 0,5% και 0,31% .

Ο αυστραλιανός δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε πτώση 0,37% μετά τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που έδειξαν ότι το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας της χώρας αυξήθηκε κατά 4,1% τον Ιούνιο, κατά λιγότερο από 0,1 ποσοστιαία μονάδα.

Η απασχόληση στην Αυστραλία αυξήθηκε κατά περίπου 50.000 άτομα και οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 10.000 άτομα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπιορν Τζάρβις, επικεφαλής των στατιστικών για την εργασία στην αυστραλιανή στατιστική υπηρεσία. Το ποσοστό συμμετοχής αυξήθηκε στο 66,9%, μόλις 0,1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από το ιστορικό υψηλό του 67% τον περασμένο Νοέμβριο.

Στη Wall Street, ο Dow Jones πρόσθεσε 243,60 μονάδες ή 0,59% και έκλεισε στις 41.198,08 μονάδες. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης έκλεισε πάνω από τις 41.000 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έχασε 1,39%, με τους κλάδους της τεχνολογίας πληροφοριών και των υπηρεσιών επικοινωνίας να είναι οι πιο αδύναμοι στη συνεδρίαση.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Νέες αυξήσεις τιμών πυροδοτεί η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ