Η έλλειψη υποδομών και όχι ο «υπερτουρισμος» είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της Σαντορίνης σύμφωνα με τους ανθρώπους του τουρισμού,
Έργα που έπρεπε να είχαν γίνει χθες, ακόμη συζητώνται σε ένα από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του πλανήτη που προσφέρει τόσα πολλά στην τοπική και την εθνική οικονομία.
Το τελευταία διάστημα πάντως, φαίνεται ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» και κάτω από την πίεση της κατάστασης αλλά και των τοπικών παραγόντων κάποια εξ αυτών αρχίζουν να «ξεκολλάνε» μετά από αρκετά χρόνια και να δημιουργούν ορισμένες προϋποθέσεις για μια Σαντορίνη πιο βιώσιμη για τους τουρίστες και τους κατοίκους της. Σημαντικές αποφάσεις για χρονίζοντα θέματα αναμένονται σύντομα, όπως η δημιουργία νέου λιμανιού στο Μονόλιθο, σύγχρονης μαρίνας στην ίδια περιοχή ενώ ήδη έχουν συμφωνηθεί τα μέτρα διαχείρισης των κρουαζιερόπλοιων.
Κρίσιμο ραντεβού για το επόμενο διάστημα θεωρείται μια ακόμη σύσκεψη που θα γίνει στις 7 Αυγούστου στον ΑΔΜΗΕ στην Αθήνα με τη συμμέτοχή παραγόντων του νησιού με στόχο να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την μετακίνηση του καλωδίου του ΑΔΜΗΕ, κάτι που θα ξεμπλοκάρει τα σχέδια για την δημιουργία του νέου λιμανιού στον Μονόλιθο, απαραίτητή προϋπόθεση για να ανασάνει το νησί.
Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πάρει απόφαση για τη θέση του νέου λιμανιού και περιμένουμε τη χωροθέτηση του. Για να ολοκληρωθεί αυτή είναι απαραίτητη η μετακίνηση του καλωδίου του ΑΔΜΗΕ το οποίο συνδέει το νησί με το κεντρικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Την έχουμε ζητήσει. Θέλουμε ένα λιμάνι πιο σύγχρονο για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του τόπου, αναφέρει στον ot.gr ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Θήρας κ. Γιώργος Νομικός επισημαίνει στον ot.gr ότι το νέο λιμάνι σε συνδυασμό και με τα μέτρα ελέγχου της ροής των κρουαζιερόπλοιων που έχουν ληφθεί θα φέρουν μια τάξης τη μελλοντική τουριστική εικόνα της Σαντορίνης. Εμείς θέλουμε την κρουαζιέρα σημειώνει αλλά θέλουμε προσθέτει μια καλύτερη διαχείριση της που θα δίνει ζωή στο νησί και θα έχει ικανοποιημένους και τους επισκέπτες του.
Τα μέτρα για την κρουαζιέρα
Ήδη τα μέτρα που έχουν ληφθεί προβλέπουν ανώτατο όριο ημερήσιων επισκέψεων από τα κρουαζιερόπλοια τους 8.000 τουρίστες (από το 2025) υπολογιζόμενων στο 80% της χωρητικότητας των κρουαζιερόπλοιων ενώ από το 2026 θα λαμβάνεται υπόψη το 100% της χωρητικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, εξηγεί ο κ. Νομικός, καθορίζουμε ορισμένα κριτήρια προσέγγισης των κρουαζιερόπλοιων όπως με βάση το πόσες ώρες θα μείνουν το νησί θα προηγούνται δηλαδή τα κρουαζιερόπλοια που θα μένουν πολλές ώρες έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο όφελος για την τοπική οικονομία, όπως επίσης και το πόσες φορές και πότε ένα κρουαζιερόπλοιο προσεγγίζει το νησί. Όπως αναφέρει εάν ένα κρουαζιερόπλοιο έρχεται στο νησί και τους «νεκρούς» μήνες όπως πχ. Μάρτιο Απρίλιο θα προηγείται των άλλων.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Δήμαρχος του νησιού Νίκος Ζώρζος θεωρεί την σωστή διαχείριση της κρουαζιέρας βασική παράμετρο για μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα στο δημοφιλές νησί. Μάλιστα ο ίδιος κατά την προηγούμενη θητεία του ως δήμαρχος(2010-2019) είχε εισηγηθεί το σύστημα berth allocation που θα εφαρμόζεται από το 2025.
Με την εφαρμογή τoυ berth allocation system τίθεται το όριο της αποβίβασης των 8000 επιβατών κρουαζιέρας ημερησίως στο νησί, αυτή η εφαρμογή θα αμβλύνει τα προβλήματα που παρατηρούνται στον προορισμό λόγω της κρουαζιέρας και θα βελτιώσει την εμπειρία των επισκεπτών., αναφέρει στον ot,gr ο κ. Ζώρζος.
Το σύστημα προσέγγισης κρουαζιερόπλοιών θα έχει και ποιοτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή θα δίνεται προτεραιότητα στα πλοία τα οποία έχουν περισσότερες ώρες παραμονής στο νησί καθώς και σε εκείνα που θα έχουν μειωμένες εκπομπές ρύπων. Αυτό το σύστημα εισήχθη στο νησί πιλοτικά για πρώτη φορά το 2018, όμως εγκαταλείφθηκε από την προηγούμενη διοίκηση με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει την δημοτική περίοδο 2019-2023. Επειδή οι εταιρείες κρουαζιέρας προγραμματίζουν τις αφίξεις των πλοίων τους 2 έτη πριν, για αυτό το λόγο ήταν αδύνατο το 2024 να λειτουργεί το berth allocation, εξηγεί.
Νέα μαρίνα
Παράλληλα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προωθεί και το έργο της νέας Μαρίνας στον Μονόλιθο, καθώς εγκρίθηκαν ήδη από το Διοικητικό Συμβούλιο τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή της. Με αυτήν την εξέλιξη, ύστερα από αρκετή αδράνεια, ανοίγει ο δρόμος για τον διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει με σύμβαση παραχώρησης την κατασκευή, αξιοποίηση, λειτουργία και εκμετάλλευση του τουριστικού λιμένα Μονόλιθου.
Η νέα Μαρίνα θα έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 350 μικρών και μεγάλων σκαφών αναψυχής, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει 120 άμεσες θέσεις εργασίας και αναμένεται να προσελκύσει επισκέπτες και επενδυτές, δίνοντας ώθηση στην τοπική οικονομία. Η τουριστική κίνηση θα αυξηθεί σημαντικά, δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Υποδομές ζητούν οι ξενοδόχοι
Βέβαια πέραν του λιμανιού, της μαρίνας και της ρύθμισης της κρουαζιέρας πολλά είναι αυτά που θα πρέπει να εξεταστούν σε σχέση με το βιώσιμο μέλλον της Σαντορίνης και αφορούν, τον χωρικό σχεδιασμό, τους όρους δόμησης, τη διαχείριση των αποβλήτων, τις υπόλοιπες υποδομές του νησιού. Όπως αναφέρει στονot.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Παγώνης, απαιτείται μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της κατάστασης στο νησί και επίσης θα πρέπει να γίνουν σειρά έργων τα οποία συνεχώς συζητούνται αλλά ουσιαστικά ποτέ δεν υλοποιούνται.
Ο κ. Παγώνης θεωρεί ότι η Σαντορίνη χρειάζεται υποδομές. Το νησί χρειάζεται μια λογική και βιώσιμη ανάπτυξη και μια σωστή διαχείριση ως προορισμός σημειώνει και προσθέτει ότι ευθύνη στην αντιμετώπιση και διαχείριση των ζητημάτων που προκύπτουν στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς έχει και το κράτος, το οποίο θα έπρεπε να ανταποδίδει σε ποιοτικές υποδομές τις εισπράξεις του απο τον τουρισμό. Τόσα χρόνια ακούμε για λιμάνι και λιμάνι δεν έχουμε σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αρνείται ουσιαστικά τον όρο «υπερτουρισμό» και μιλά για σωστή διαχείριση του προορισμού. Ας αποφασίσουμε τελικά εάν θελουμε τουρισμό στη χώρα η όχι αναφέρει και τάσσεται υπέρ ενος ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά και μέτρων ανάλογων με αυτά των ξενοδοχείων, για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Σε αντίθεση με ότι υποστηρίζεται συμπληρώνει η Σαντορίνη δεν είναι ακριβός προορισμός καθως διαθέτει υπηρεσίες για όλα τα βαλάντια. Στρατηγικά, τονίζει με νόημα, μια «υποβάθμιση» του προορισμού με συνεχή δημοσιεύματα, μειώνει και τις αξίες στον προορισμό.
Κυβερνητική σύσκεψη
Να σημειωθεί ότι για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τη Σαντορίνη πραγματοποιήθηκε πρόσφατα τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών και τοπικών αρχών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, ο Θανάσης Νέζης, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος, Δήμαρχος Θήρας, γενικοί γραμματείς υπουργείων και βουλευτές του νομού. Η συζήτηση σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημάρχου, αφορούσε τέσσερις βασικούς άξονες: α) χωρικός σχεδιασμός/περιβάλλον, β) διαχείριση αποβλήτων, γ) υποδομές, δ) βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, ενώ τέθηκε το πλαίσιο του διαλόγου για τις εξειδικευμένες ανά θέμα συσκέψεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.
Η δημοτική αρχή ζήτησε να συσταθεί μόνιμη ομάδα εργασίας η οποία θα συνεδριάζει τακτικά για την παρακολούθηση της προόδου των έργων και την υλοποίηση των αποφάσεων. Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι υποσχέθηκαν ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά μετά τον Αύγουστο για να συζητηθεί η πορεία των προς υλοποίηση έργων και αποφάσεων, αναφέρει ο Δήμος Θήρας.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα δύο πιο φθηνά νησιά στις Κυκλάδες για αγορά κατοικίας