Ημέρα… καταστροφής για τις μετοχές – Σε χαμηλά 6μηνου η Ευρώπη, νέα καθίζηση στη Wall

Γιατί το «ανάθεμα» πέφτει στη Fed

«Κατακόκκινες» είναι οι μετοχές σε όλο τον κόσμο, μ’ ένα παγκόσμιο sell off να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, ανατρέποντας την παραδοσιακά ράθυμη εικόνα των αγορών κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου όλες οι πλευρές βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη, σε συνδυασμό με τους φόβους για μια ανώμαλη προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, ωθούν τους επενδυτές σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Όσοι θεωρούσαν ότι η νέα εβδομάδα θα πρόσφερε μια μορφή ανακούφισης, διαψεύστηκαν πανηγυρικά, καθώς η πορεία των χρηματιστηρίων παρέμεινε έντονα καθοδική, πληγώνοντας τους επενδυτές από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη και την Ασία.

Χαμηλά 6μηνου για την Ευρώπη

Αυτήν την στιγμή, ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά τουλάχιστον 2,5%, με αποτέλεσμα να περιορίζεται στις 485 μονάδες και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο.

DAX στη Φρανκφούρτη, FTSE 100 στο Λονδίνο, CAC 40 στο Παρίσι και FTSE MIB στο Μιλάνο διολισθαίνουν από 2% έως 3%.

Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στην Αθήνα, όπου ο Γενικός Δείκτης αναδιπλώνεται κατά 4,6%, πέφτοντας έως τις 1.360 μονάδες και χάνοντας τις πολύτιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων για πρώτη φορά από τον Απρίλιο. Οι τράπεζες δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, καθώς μειώνονται έως και -7%.

Μέρες… ’87 στην Ιαπωνία

Η κακή ημέρα είχε φανεί από νωρίς το πρωί.

Οι ασιατικές αγορές άνοιξαν πρώτες τον χορό των ρευστοποιήσεων, με τον Nikkei στο Τόκιο να τερματίζει στο -12%, καταγράφοντας τη χειρότερη συνεδρίαση από το 1987. Απώλειες άνω του 8% εμφάνισε και ο Kospi στη Νότια Κορέα.

Όσον αφορά τη Wall Street, όπου ο τεχνολογικός Nasdaq ήδη βρίσκεται σε φάση επίσημης διόρθωσης, τα προσυμβόλαια δείχνουν διατήρηση των ρευστοποιήσεων. Ενδεικτικά, τα futures του Dow Jones κατρακυλούν κατά 600 μονάδες.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει μεσολαβήσει ένα ισχυρό ράλι, με τους δείκτες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία να έχουν καταγράψει εντυπωσιακές επιδόσεις, φθάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Τι πυροδότησε το sell off

Εάν και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή χαρακτηρίζεται ως τεταμένη εδώ και αρκετούς μήνες, αυτό που κυρίως πυροδότησε την εν εξελίξει αιμορραγία είναι ο κίνδυνος της ύφεσης.

Τα στοιχεία της μεταποίησης και της απασχόλησης στη Νο.1 οικονομία του πλανήτη, δηλαδή την αμερικανική, καταδεικνύουν ότι βρισκόμαστε προ των πυλών μιας ανώμαλης προσγείωσης, δηλαδή μιας συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Κι όλοι ρίχνουν το «ανάθεμα» στη Federal Reserve, δηλαδή την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία αποδεικνύεται ότι επέμεινε περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε, στα υψηλά επιτόκια και στη μάχη κατά του πληθωρισμού, προκαλώντας ζημιά στην υγεία της οικονομίας.

Τώρα, επομένως, η κεντρική τράπεζα τρέχει και δεν… φθάνει, με όλους τους αναλυτές να αναμένουν μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον προσεχή Σεπτέμβριο, προκειμένου να «μαζέψει» τη χασούρα.

Πτώση για το πετρέλαιο

Το σενάριο μιας ύφεσης φοβίζει, πέραν των μετοχών, και το πετρέλαιο, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μείωσης της ζήτησης.

Έτσι, η τιμή του Brent διολισθαίνει κατά 2% και οπισθοχωρεί στα 75 δολάρια/βαρέλι. Παρόμοια είναι η εικόνα και στο αμερικανικό αργό, η τιμή του οποίου πέφτει στα 71,8 δολάρια/βαρέλι.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Προειδοποιεί η UBS: Θα συνεχιστεί το sell-off στις Ιαπωνικές μετοχές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ