Η Τουρκία θα άρει την απαγόρευση του Instagram

Η ρυθμιστική αρχή του διαδικτύου της Τουρκίας διέκοψε την πρόσβαση στο Instagram στις 2 Αυγούστου χωρίς να εξηγήσει τον λόγο.

Η Τουρκία θα άρει την απαγόρευση του Instagram, λέγοντας ότι ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης υποσχέθηκε να ανταποκριθεί στις κυβερνητικές απαιτήσεις σχετικά με τη λογοκρισία και το περιεχόμενο.

Η ρυθμιστική αρχή του διαδικτύου της Τουρκίας διέκοψε την πρόσβαση στο Instagram στις 2 Αυγούστου χωρίς να εξηγήσει τον λόγο. Αυτό έγινε αφού ένας ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Recep Tayyip Erdogan επέκρινε την πλατφόρμα για αυτό που χαρακτήρισε ως “λογοκρισία” των αναρτήσεων που σχετίζονται με τον θάνατο του Ismail Haniyeh, πολιτικού επικεφαλής της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας Hamas. 

“Το Instagram υποσχέθηκε να εργαστεί από κοινού για αναρτήσεις που σχετίζονται με τον κατάλογο εγκλημάτων και λογοκρισίας”, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Μεταφορών Abdulkadir Uraloglu σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Η απαγόρευση επρόκειτο να αρθεί αργά το Σάββατο. 

Το Instagram και η μητρική του Meta Platforms Inc. δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό εκτός του κανονικού ωραρίου.

Η φύση της συμφωνίας σχετικά με την ανάρτηση και το περιεχόμενο δεν ήταν άμεσα σαφής.  

Η Τουρκία επικρίνει έντονα τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Ο επικεφαλής επικοινωνίας της προεδρίας Fahrettin Altun κατηγόρησε το Instagram ότι “εμποδίζει ενεργά τους ανθρώπους να αναρτούν μηνύματα συλλυπητηρίων για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Haniyeh χωρίς να επικαλείται παραβιάσεις της πολιτικής του”.

Το μπλοκάρισμα προκάλεσε επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας Ozgur Ozel να το χαρακτηρίζει “παγκόσμια, καθώς και εθνική ανοησία”. Η απόφαση της Τουρκίας έπληξε επίσης τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών επιχειρηματιών που βασίζονται στην πλατφόρμα για την πώληση των προϊόντων τους.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει περιορίσει την πρόσβαση σε δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στο παρελθόν κατά τη διάρκεια τρομοκρατικών επεισοδίων και μεγάλων φυσικών καταστροφών, επικαλούμενη κυρίως λόγους ασφαλείας.

Η ρυθμιστική αρχή του διαδικτύου έχει την εξουσία να μειώσει το εύρος ζώνης υπό διάφορες προϋποθέσεις και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης υποχρεούνται να έχουν τοπικούς εκπροσώπους. Ο αυστηρότερος εναγκαλισμός της κυβέρνησης επί των πλατφορμών έχει ανησυχήσει οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικούς της αντιπολίτευσης και άλλους επικριτές, οι οποίοι λένε ότι μειώνει την ελευθερία της έκφρασης.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης: Πώς ο Μr. Temu έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ