Αλκοολούχα ποτά: Στις ακριβότερες χώρες η Ελλάδα - Ποια η εικόνα στην Κύπρο

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το 2023

Κάπου στη.. μέση κινείται η Κύπρος όσον αφορά τις λιανικές τιμές πώλησης στην κατηγορία των οινοπνευματωδών ποτών (αλκοολούχα, µπύρα, οίνος), σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat για το 2023. 

Ειδικότερα, η Κύπρος καταλαμβάνει τη 15η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια ώρα που η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πλέον πιο ακριβές χώρες. Με βάση τα στοιχεία, η Ελλάδα είναι η 3η ακριβότερη μεταξύ των 27, κατά 51% μάλιστα υψηλότερα από τον μέσο όρο. 

Τα στοιχεία επεξεργάστηκες ο Σύνδεσμος Ελλήνων παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), αποτυπώνοντας παράλληλα, σε γράφημα πως η Ελλάδα είναι επίσης, η ακριβότερη χώρα μεταξύ των μεσογειακών χωρών όπως είναι η Πορτογαλία (µε 111,5), η Κύπρος (µε 111,3) η Γαλλία (µε 99), η Ισπανία (µε 97,3) και η Ιταλία (µε 87,3).

 

Οι χώρες µε τα ακριβότερα ποτά

Το 2023, το επίπεδο λιανικής τιµής των οινοπνευµατωδών ποτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν από δυόµισι φορές υψηλότερο στο ακριβότερο κράτος µέλος, σε σύγκριση µε το πιο φθηνό.

Αυτή η µεγάλη διακύµανση τιµών δεν προκαλεί εντύπωση καθώς οφείλεται στη διαφοροποίηση της φορολογίας τους µέσα στην Ε.Ε . Ακριβότερη στα οινοπνευµατώδη ποτά ήταν η Φινλανδία µε δείκτη τιµών 202,3 (κατά 102,2% υψηλότερο από τον Ευρωπαϊκό µέσο όρο) ακολουθεί η Ιρλανδία µε δείκτη τιµών 201,5, η Ελλάδα στην τρίτη θέση και στην τέταρτη και πέµπτη θέση η Δανία (µε 138,6) και η Σουηδία (µε 136,3).

Τα χαµηλότερα επίπεδα τιµών για τα ποτά µε αλκοόλη αλκοόλ καταγράφηκαν στην Αυστρία µε 83,3 (17% κάτω του µέσου κοινοτικού όρου της ΕΕ) και την Γερµανία µε 87,2 (13% κάτω του µέσου όρου).
 

Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα τιμών των οινοπνευματόδων ποτών μεταξύ 37 χωρών (συμπεριλαμβανομένων τόσο της ΕΖΕΣ / Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών, των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας), η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση και η Κύπρος στην 20η. 

Αγκάθι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης

Ειδικότερα όσον αφορά την Ελλάδα, τα αυξημένα επίπεδα τιμών αποδίδονται από τους εμπλεκόμενους φορείς κυρίως στον πολύ υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των αλκοολούχων ποτών που ισχύει στη χώρα και το ΦΠΑ, τιμές που ανεβάζουν σημαντικά το κόστος για τον τελικό καταναλωτή, δημιουργώντας παράλληλα κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του παράνομου εμπορίου.

Όπως έχει αναφερθεί, κατά καιρούς από τον ΣΕΑΟΠ, ο ΕΦΚ τα τελευταία χρόνια, µετά τις διαδοχικές αυξήσεις) αντιστοιχεί στο 1/3 της τελικής τιµής των αλκοολούχων ποτών, ενώ συνδυαστικά µε το ΦΠΑ, οι φόροι αποτελούν το 55% της τελικής τιµής ενός τυπικού αλκοολούχου ποτού. (50% στο τσίπουρο & την τσικουδιά και 57% στο ούζο). Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών είναι 40% υψηλότερος υψηλότερος του µέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ενδεικτικό των επιπτώσεων που είχαν στις τιµές οι διαδοχικές αυξήσεις του ΕΦΚ και του ΦΠΑ είναι το γεγονός ότι το 2009, στην Ελλάδα οι τιµές ήταν κατά 8% υψηλότερες από τον µέσο όρο της ΕΕ, ενώ το 2023 είναι κατά 51% πιο υψηλά, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην τρίτη υψηλότερη θέση το 2023 µεταξύ των χωρών της ΕΕ 27.

Η υψηλή τιµή των ποτών, αποτελεί ανταγωνιστικό µειονέκτηµα για το τουριστικό προϊόν για τη χώρα και πριµοδοτεί το λαθρεµπόριο από τις γειτονικές χώρες. Την σταδιακή προσαρµογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών σε βάθος τριετίας (2024–2026) στον ευρωπαϊκό µέσο όρο προτείνει ο ΣΕΑΟΠ, µέτρο το οποίο είναι δηµοσιονοµικά ουδέτερο και θα οδηγήσει σε µείωση των τελικών τιµών καταναλωτή, στο περιορισµό του παράνοµου εµπορίου, αµβλύνοντας ταυτόχρονα τις στρεβλώσεις που ταλανίζουν για χρόνια τον κλάδο, ενισχύοντας την ρευστότητα και την παραγωγική δυναµική των επιχειρήσεων.

Με πληροφορίες και από ot.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ