Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν με τον Τούρκο ομόλογό τους, Χακάν Φιντάν, κυρίως το πώς θα αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις, με το Κυπριακό να είναι «το πιο σημαντικό θέμα που επηρεάζει τη σχέση» ΕΕ - Τουρκίας, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, το πρωί της Παρασκευής, πριν την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.
Κατά την άφιξή του στο κτήριο του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Μπορέλ ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τη συζήτηση που έγινε σε σχέση με τα ευρωτουρκικά στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ την Πέμπτη, και κατά πόσον συζητήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θέμα ελευθερίας και δημοκρατίας εντός της Τουρκίας, δεδομένου πως παραμένουν στις φυλακές πολιτικοί κρατούμενοι, κυρίως Κούρδοι.
«Συζητήσαμε τα πάντα που έχουν σημασία για τις διμερείς μας σχέσεις και το γεωπολιτικό περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Μπορέλ.
«Συζητήσαμε κυρίως για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που επηρεάζουν και τους δύο μας, και ειδικότερα τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, και το πιο σημαντικό θέμα που επηρεάζει τη σχέση μας, που είναι το Κυπριακό» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «ωστόσο δεν μπήκαμε σε εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας».
Στις δηλώσεις του για τα όσα έγιναν στην άτυπη σύνοδο της Πέμπτης, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως το σημαντικότερο ζήτημα είναι η στήριξη στην εκπαίδευση στρατιωτών στην Ουκρανία, και στις προσπάθειες αύξησης του στόχου, καθώς και στις σκέψεις δημιουργίας ενός κέντρου συντονισμού στο Κίεβο. Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν πρόκειται να γίνει εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών από Ευρωπαίους σε ουκρανικό έδαφος.
Επίσης, συνέχισε, συζήτησαν με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα τις καθυστερήσεις στην παράδοση εξοπλισμού και πυρομαχικών, και είπε και πως την Παρασκευή οι ΥΠΑΜ της ΕΕ θα συνέχιζαν τη συζήτηση με τον Ουκρανό ομόλογό τους.
Σε σχέση με την άρση των περιορισμών για χρήση όπλων από χώρες της ΕΕ κατά ρωσικών στόχων, σημείωσε πως εναπόκειται σε κάθε χώρα να αποφασίσει, αλλά μοιράστηκε την άποψη του πως είναι αστείο να λέμε πως στηρίζοντας την Ουκρανία να αμυνθεί χτυπώντας στόχους εντός Ρωσίας, αυτό σημαίνει πως η ΕΕ είναι σε πόλεμο με τη Μόσχα.
Στην ατζέντα των Υπουργών Άμυνας την Παρασκευή βρίσκεται επίσης το μέλλον και ο προϋπολογισμός του δορυφορικού κέντρου της ΕΕ.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: 1964-1974: Το πρελούδιο της κρίσης