Έλεγχο για τον GSI δρομολογεί η Ελεγκτική με το «καλημέρα» μιας συμφωνίας

«Το επόμενο δευτερόλεπτο που θα υπάρξει μία δέσμευση της Δημοκρατίας, καθίσταται θέμα ελέγξιμο και σίγουρα θα ελεγχθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία», τονίζει ο Εκπρόσωπος Τύπου, Μάριος Πετρίδης, αναφερόμενος στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Αποφασισμένη να περάσει από.. κόσκινο την όποια απόφαση, δέσμευση ή συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, εμφανίζεται η Ελεγκτική Υπηρεσία με τον Μάριο Πετρίδη να διαμηνύει πως «η Ελεγκτική Υπηρεσία θα έχει λόγο και αρμοδιότητα να κάνει έλεγχο το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο» που θα υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη.

Ενόψει της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την οποία αναμένεται πως θα ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον του Great Sea Interconnector και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτό, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας υπενθύμισε, μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, πως το Σύνταγμα προνοεί ότι η Υπηρεσία ναι μεν, ελέγχει δαπάνες, αλλά ελέγχει επίσης και δεσμεύσεις.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ακόμη κάποια δέσμευση, υπάρχουν πολιτικές τοποθετήσεις», επεσήμανε, διευκρινίζοντας πως «το επόμενο δευτερόλεπτο που θα υπάρξει μία δέσμευση της Δημοκρατίας, καθίσταται θέμα ελέγξιμο και σίγουρα θα ελεγχθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία».

Λαμβάνουν θέσεις  

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, υπάρχει ήδη ομάδα εντός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που παρακολουθεί το θέμα, συλλέγοντας πληροφορίες.

Όπως σημείωσε ο κ. Πετρίδης πρόκειται για ένα έργο ιδιωτικό και ως εκ τούτου δεν μπορεί ο ΑΔΜΗΕ, που αποτελεί τον Φορέα Υλοποίησης, να λαμβάνει απευθείας χορηγία από τη Δημοκρατία καθώς θα θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.

Παράλληλα, αναφερόμενος στα ρίσκα που συνοδεύουν την υλοποίηση του έργου, τόνισε πως το ζήτημα δεν είναι μόνο η Τουρκία, υποδεικνύοντας τις μεταβολές του κόστους ως εξίσου σοβαρό.

«Προηγουμένως, το εκτιμώμενο κόστος της ηλεκτρικής διασύνδεσης ήταν στα €700 εκατ. και εκτοξεύθηκε στο €1,2 δισεκατομμύρια», είπε υπογραμμίζοντας πως «το ρίσκο δεν είναι μόνο για το εάν θα γίνει ή όχι το έργο αλλά και τι κόστος θα έχει».

«Όλα αυτά τα παρακολουθούμε και θα τα ελέγξουμε εάν και εφόσον υπάρξει μία γραπτή δέσμευση της Δημοκρατίας», δήλωσε, καταλήγοντας.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρική διασύνδεση: Αν γίνει.. στραβή θα μας κοστίσει «μάξιμουμ» €125 εκατ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ