Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Ελλάδας, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται σήμερα, μετά από συνέχιση της πολύωρης συζήτησης. Μπορεί τη Δευτέρα να ανακοινώθηκε η προκαταρκτική συμφωνία, αλλά τίποτα δεν έχει ακόμη λήξει για το φιλόδοξο project του Great Sea Interconnector.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνέχιση των διαβουλεύσεων είναι και ο λόγος που ακόμη δεν καθορίστηκε η νέα συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε ορισμένα σημεία που η κυπριακή πλευρά θεωρεί σημαντικά προκειμένου να λάβει την τελική της απόφαση, ενώ γίνονται σε επίπεδο Υπουργείο Εμπορίου, της Νομικής Υπηρεσίας, του Υπουργείου Οικονομικών και σε ταυτόχρονη επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές, τον ΑΔΜΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υπενθυμίζεται πως η επικύρωση της καταρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών αναμενόταν χθες. Η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου μετατέθηκε από τις 10.30 το πρωί στις 4 το απόγευμα. Τελικά το σώμα δεν ασχολήθηκε με την ηλεκτρική διασύνδεση και έτσι, για τη λήψη απόφασης, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να συνέλθει εκτάκτως σήμερα.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε ότι σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρία. Είπε πως ζητήθηκαν διευκρινίσεις και αναλόγως αυτών των διευκρινίσεων θα κληθεί πιθανότατα το Υπουργικό να πάρει αποφάσεις στη βάση πρότασης που θα κατατεθεί.
«Στόχος να μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί των καταναλωτών»
Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ότι «οι όποιες αποφάσεις της ΚΔ θα ληφθούν εξυπηρετώντας τον βασικό στόχο που έχει τεθεί, δηλαδή να μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρισμού με επιπρόσθετα ποσά πριν από την ολοκλήρωση του έργου, όπου και θα προκύψει το όφελος για τον Κύπριο καταναλωτή». Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, βασικός στόχος της κυβέρνησης «είναι να μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος με επιπρόσθετα ποσά, πριν από την ολοκλήρωση του έργου».
Σημείωσε ότι οι επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι εντατικές, με στόχο το έργο να λειτουργήσει προς όφελος του Κύπριου καταναλωτή.
Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο, μέχρι το 2030, όλα τα κράτη-μέλη να είναι συνδεδεμένα ενεργειακά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ότι η ΚΔ αποτελεί σήμερα το μοναδικό ενεργειακά απομονωμένο κράτος-μέλος και για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικός ο στόχος της ηλεκτρικής διασύνδεσης και το έργο συγκαταλέγεται στα έργα κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει λάβει και συγκεκριμένη χρηματοδότηση.
Όλα ρευστά
Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αμφιταλαντεύεται. Μεγαλύτερο αγκάθι παραμένει το οικονομικό κόστος, με το υπουργείο Οικονομικών να εμφανίζεται άκρως επιφυλακτικό στη συμμετοχή της Κύπρου στο έργο.
Ερωτηθείς αν εκφράστηκαν επιφυλάξεις από τον Υπουργό Οικονομικών για την κατ’ αρχήν συμφωνία που φέρεται να έχει επιτευχθεί σχετικά με το έργο όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει πληροφορίες που δεν γνωρίζει, προσέθεσε ωστόσο ότι είναι θεμιτό και αυτονόητο το κάθε υπουργείο να τοποθετείται στη βάση του δικού του χαρτοφυλακίου και αρμοδιοτήτων και πως αυτή είναι η συζήτηση που διεξάγεται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.
Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρική διασύνδεση: Αν γίνει.. στραβή θα μας κοστίσει «μάξιμουμ» €125 εκατ.