Το παρασκήνιο και τα πρόσωπα πίσω από τη μοιρασιά της νέας Κομισιόν

Οι κινήσεις του άξονα Φον Ντερ Λάιεν - Τουσκ - ΗΠΑ και ο ρόλος Ντράγκι. Ποιες χώρες ευνοήθηκαν και ποιες υποβαθμίστηκαν στη διανομή θέσεων Επιτρόπων. Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου με το βλέμμα στην Τουρκία.

Τα φαινόμενα καμιά φορά απατούν. Ένα τέτοιο φαινόμενο είναι η νέα Κομισιόν. Τώρα που έκατσε η σκόνη και οι στοχευμένες διαρροές ότι:

  • Υπήρξε ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών,
  • τα χαρτοφυλάκια πήγαν στις κατάλληλες χώρες,
  • η υπόσχεση προς την Ιταλία για μια μεγάλη θέση τηρήθηκε, και ότι
  • η νέα επιτροπή είναι ξεκάθαρα αντιρωσική,

«μιλούν» τα λεγόμενα back offices της Επιτροπής τα οποία μπορούν να δώσουν μια πιο καθαρή ανάλυση, αλλά και υλικό τού τι προηγήθηκε των αποφάσεων που άλλαζαν μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Όπως αναφέρει το euro2day, gr aνώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν, με τον οποίο συνομίλησε το ελλαδικό μέσο, αποκάλυψε ότι μέχρι και δυο μέρες πριν την ανακοίνωση, το χαρτοφυλάκιό του ήταν άλλο, εντελώς διαφορετικού τομέα, από αυτό που τελικά πήρε.

Ο ρόλος του εκλεκτού των ΗΠΑ Ντόναλντ Τουσκ 

Κατά τον αξιωματούχο με τον οποίο συμφωνούν και άλλες πηγές, η νέα Κομισιόν καταρτίστηκε σε συνεργασία Φον Ντερ Λαιεν και Ντόναλντ Τουσκ. Ο Τούσκ, ο εκλεκτός του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ έχει επανεκλεγεί ως πρωθυπουργός της Πολωνίας ενώ είχε διατελέσει και δυο θητείες ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέση που κατέχει τώρα ο Σαρλ Μισέλ.

Στην παρούσα φάση και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πολλά κέντρα αποφάσεων θεωρούσαν τον Μισέλ και την Φον Ντερ Λαιεν ως «lightweights» ειδικά και μετά τις άστοχες κινήσεις της προέδρου στη διαχείριση της Covid.

Από τότε που ανέλαβε ο Τούσκ την πρωθυπουργία της Πολωνίας, πολλοί αναλυτές έκαναν λόγο για αλλαγή «άξονα». Ο φθίνων γαλλογερμανικός άξονας που εξουσίαζε επί δεκαετίες την Ευρώπη έδωσε τη θέση του στον άξονα Βρυξέλλες-Πολωνία-ΗΠΑ.

Είναι τρανό παράδειγμα ότι ο νέος επίτροπος από την Πολωνία είναι ο πρώην Διευθυντής του Γραφείου (chief of staff) του Τουσκ και διατηρεί την ίδια λογική για την νέα γεωπολιτική και ανταγωνιστική θέση που θέλει να λάβει η ΕΕ. Η Πολωνία κατέχει πλέον και ένα από τα χαρτοφυλάκια με τους μεγαλύτερους προϋπολογισμούς και επιρροές.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που «ανοίγει» με τα νέα χαρτοφυλάκια είναι αυτό της Ιταλίας. Η Φον Ντερ Λειεν κράτησε την υπόσχεση που έδωσε στην πρωθυπουργό Τζ. Μελόνι (προκειμένου να εξασφαλίσει ψήφους για να επανεκλεγεί) και έδωσε Εκτελεστική Αντιπροεδρία και μεγάλο χαρτοφυλάκιο cohesion and reforms στον Ρ. Φίτο.

Στον διορισμό αυτό, όμως, αντίθετοι είναι οι Σοσιαλιστές, οι Δημοκρατικοί, οι Πράσινοι και η Αριστερά. Η Φον Ντερ Λάιεν το δικαιολόγησε ως θέμα συμβιβασμού και δίκαιης κατανομής ανάμεσα στα κόμματα, όμως μένει να δούμε εάν το Ευρωκοινοβούλιο αποδεχτεί την υποψηφιότητα του κ Φίτο ή την απορρίψει.

Μεσόγειος μέσω… Κροατίας

Η κ. Φον Ντερ Λαιεν, μετά από απαραίτητες διαβουλεύσεις με τους συμμάχους, δημιούργησε ένα ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο, αυτό της Μεσογείου προκειμένου να δοθεί έμφαση στην περιοχή, όχι μόνο από γεωστρατηγικής άποψης, αλλά και από πλευρά επενδύσεων ιδιαίτερα στην ενέργεια.

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε επίσης: Ανακοίνωσε τους νέους Επιτρόπους η φον ντερ Λάιεν - Το Αλιείας στον Καδή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ