Αντουάν Αρμάν: Ποιος είναι ο 33χρονος νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας

Στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών διορίστηκε ο Αντουάν Αρμάν ο οποίος θεωρείται πως έχει περιορισμένη πολιτική εμπειρία

Στον σχηματισμό της νέας γαλλικής κυβέρνησης κατέληξαν σήμερα Σάββατο 21/9 οι πολυήμερες διαβουλεύσεις που είχε με πολιτικούς παράγοντες και κόμματα ο νέος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, τον οποίο όρισε ο πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν.

Νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας ανέλαβε ο Αντουάν Αρμάν, με τον Μακρόν να αποφασίζει να διορίσει έναν 33χρονο με περιορισμένη πολιτική εμπειρία σε ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο και με επείγουσα την ανάγκη μάχη κατάρτισης του νέου προϋπολογισμό, ο οποίος πρέπει να διέπεται από δημοσιονομική πειθαρχία διατηρώντας σιωπηρή την υποστήριξη από την ακροδεξιά για να αποφευχθεί η κατάρρευση της κυβέρνησης.

Θα πλαισιωθεί ως υπουργός Προϋπολογισμού από τον Λοράν Σεν-Μαρτέν, σύμφωνα με δήλωση που ανάγνωσε ο επικεφαλής του προσωπικού του προέδρου το Σάββατο.

Ο 39χρονος επικεφαλής της Business France, που προωθεί την ανάπτυξη των εξαγωγών και τις ξένες επενδύσεις, είναι πρώην γενικός εισηγητής για τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η προτεραιότητα για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ θα είναι να παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος και να αντιμετωπίσει το καλπάζον έλλειμμα της Γαλλίας. Ωστόσο, το έργο αυτό είναι περίπλοκο καθώς η αιφνιδιαστική απόφαση του Μακρόν τον Ιούνιο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά την ήττα που υπέστη από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν στις ευρωπαϊκές εκλογές, άφησε μια βαθιά διχασμένη Εθνοσυνέλευση χωρίς κάποιο κόμμα να είναι κοντά στην πλειοψηφία.

Σε ένδειξη της έκτασης των εντάσεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, ο Μακρόν χρειάστηκε δύο μήνες πριν επιλέξει νέο πρωθυπουργό εκτός της κεντρώας ομάδας του, ενώ ο Μπαρνιέ, από τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους, χρειάστηκε περισσότερες από δύο εβδομάδες εντατικών διαβουλεύσεων για να καταλήξει στο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.

Η σωστή ισορροπία στο υπουργικό του συμβούλιο είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της κυβέρνησης, όπως επισημαίνει το Bloomberg, καθώς θα μπορούσε εύκολα να ανατραπεί μετά από την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας στην Κάτω Βουλή. Η αριθμητική του κοινοβουλίου δείχνει ότι η Λεπέν, της οποίας η Εθνική Συσπείρωση κέρδισε τις περισσότερες έδρες από οποιοδήποτε άλλο κόμμα, μπορεί αν επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις εάν μια τέτοια πρόταση που υποβλήθηκαν από τα αριστερά κόμματα επικρατήσει.

Το δύσκολο καθήκον του Αρμάν

Ο Αρμάν, του οποίου το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τα οικονομικά, την οικονομία και τη βιομηχανία, αποτελεί καθοριστικό πρόσωπο σε ένα πολιτικό παζλ που είδε επίσης τον Μακρόν να διορίζει τον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας Μπρούνο Ρετάιγ ως υπουργό Εσωτερικών σε ένα υπουργικό συμβούλιο που σηματοδοτεί μια συνολική στροφή προς τα δεξιά.

Η ανακοίνωση συγκρότησης της νέας κυβέρνησης δίνει επίσης τέλος σε εβδομάδες αβεβαιότητας μετά την απόφαση για πρόωρες εκλογές που προκάλεσε αναταραχή στις αγορές ομολόγων, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της Γαλλίας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά. Η δημοσιονομική κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω το καλοκαίρι υπό την εποπτεία μιας προσωρινής κυβέρνησης.

Χωρίς νέα μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών ή την αύξηση της φορολογίας, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα μπορούσε να φτάσει το 6% της οικονομικής παραγωγής φέτος, ανέφερε την Παρασκευή η Les Echos, επικαλούμενη νέες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό θα ήταν διπλάσιο από το όριο του 3% βάσει των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αρμάν υποστήριξε την προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν το 2017 και συνέχισε να διευθύνει ένα τοπικό παράρτημα του κόμματος του προέδρου στην περιοχή Haute-Savoie που συνορεύει με την Ελβετία, προτού κερδίσει μια έδρα στις βουλευτικές εκλογές του 2022.

Τα άλλα μέλη της νέας κυβέρνησης

Ο κεντροδεξιός Ζαν-Νοελ Μπαρό, από το κόμμα MoDem, αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Αντουάν Αρμάν, από το κόμμα του Γάλλου προέδρου, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας. Στο υπουργείο Στρατιωτικών παραμένει ο Σεμπαστιάν Λεκορνιού.

Υφυπουργός αρμόδιος για την Ευρώπη ανέλαβε ο Μπενζαμέν Χαντάντ, επίσης προερχόμενος από το κόμμα του προέδρου Μακρόν, όπως άλλωστε και η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Μοντ Μπρεζεόν.

Η αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ανίκ Ζενεβάρ ανέλαβε το υπουργείο Γεωργίας, ενώ η Ρασιντά Ντατί παρέμεινε στο υπουργείο Πολιτισμού.

ot.gr

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Οι συνθήκες σήμερα θυμίζουν εκείνες που πυροδότησαν τη Μεγάλη Ύφεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ