ΗΠΑ: Έρχονται νέες απαγορεύσεις σε κινεζικά προϊόντα - Τι θα αφορά

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τη συλλογή δεδομένων από κινεζικές εταιρείες - Από πότε τίθενται σε ισχύ

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναμένεται να προτείνει την απαγόρευση του κινεζικού λογισμικού και υλικού σε συνδεδεμένα και αυτόνομα οχήματα στους αμερικανικούς δρόμους λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τη συλλογή δεδομένων από κινεζικές εταιρείες σχετικά με τους Αμερικανούς οδηγούς και τις υποδομές, καθώς και για την πιθανή ξένη χειραγώγηση των οχημάτων που είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο και των συστημάτων πλοήγησης.

Ο προτεινόμενος κανονισμός θα απαγορεύει την εισαγωγή και πώληση οχημάτων από την Κίνα με βασικό λογισμικό ή υλικό για τις επικοινωνίες ή τα αυτοματοποιημένα συστήματα οδήγησης, δήλωσαν δύο πηγές.

Η κίνηση αυτή αποτελεί σημαντική κλιμάκωση των συνεχιζόμενων περιορισμών των Ηνωμένων Πολιτειών για τα κινεζικά οχήματα, το λογισμικό και τα εξαρτήματα. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν κλείδωσε απότομες αυξήσεις δασμών στις κινεζικές εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένου ενός δασμού 100% στα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και νέες αυξήσεις στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και σε βασικά ορυκτά.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε τον Φεβρουάριο να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με το κατά πόσον οι κινεζικές εισαγωγές οχημάτων ενέχουν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια όσον αφορά την τεχνολογία των συνδεδεμένων αυτοκινήτων – και εάν το εν λόγω λογισμικό και υλικό θα πρέπει να απαγορευτεί σε όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους των ΗΠΑ.

«Οι πολιτικές της Κίνας θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν την αγορά μας με τα οχήματά της, θέτοντας σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια», είχε δηλώσει ο Μπάιντεν.

Το Υπουργείο Εμπορίου σχεδιάζει να δώσει στο κοινό 30 ημέρες για να σχολιάσει πριν από οποιαδήποτε οριστικοποίηση των κανόνων, σημειώνει το Reuters.. Σχεδόν όλα τα νεότερα οχήματα στους δρόμους των ΗΠΑ θεωρούνται «συνδεδεμένα». Τα εν λόγω οχήματα διαθέτουν ενσωματωμένο hardware που επιτρέπει την πρόσβαση στο διαδίκτυο, επιτρέποντάς τους να μοιράζονται δεδομένα με συσκευές τόσο εντός όσο και εκτός του οχήματος.

Το υπουργείο σχεδιάζει επίσης να προτείνει να τεθούν σε ισχύ οι απαγορεύσεις για το λογισμικό από το έτος κατασκευής μοντέλων 2027 και η απαγόρευση για το hardware θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2029 ή το έτος μοντέλου 2030. Οι εν λόγω απαγορεύσεις θα περιλαμβάνουν οχήματα με ορισμένα χαρακτηριστικά bluetooth, δορυφορικά και ασύρματα χαρακτηριστικά, καθώς και οχήματα υψηλής αυτονομίας που θα μπορούσαν να λειτουργούν χωρίς οδηγό πίσω από το τιμόνι.

Οι απαγορεύσεις θα επεκτείνονταν και σε άλλους ξένους αντιπάλους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ανέφεραν πηγές. Μια ένωση που εκπροσωπεί μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των General Motors, Toyota Motor, Volkswagen, Hyundai και άλλων, είχε προειδοποιήσει ότι η αλλαγή του hardware και του λογισμικού θα πάρει χρόνο.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σημείωσαν ότι τα συστήματά τους «υποβάλλονται σε εκτεταμένες διαδικασίες μηχανικής, δοκιμών και επικύρωσης πριν από την παραγωγή και, σε γενικές γραμμές, δεν μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν με συστήματα ή εξαρτήματα από διαφορετικό προμηθευτή».

ot.gr

Διαβάστε επίσης: SOS από ευρωπαϊκές χαλυβουργίες στην Κομισιόν για «πλημμύρα» κινεζικών εισαγωγών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ