Κρατικές χορηγίες πέραν των €17 εκατ. δόθηκαν το 2023 σε εθελοντικές οργανώσεις

Επιχορηγήθηκαν συνολικά 276 προγράμματα κοινωνικής φροντίδας από 154 φορείς, ανέφερε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου

Μέσω των σχεδίων κρατικών ενισχύσεων προς τις εθελοντικές οργανώσεις δόθηκαν για το 2023 πέραν των 17 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε την Παρασκευή, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, ανακοινώνοντας δράσεις και πολιτικές που δρομολογεί το Υφυπουργείο Πρόνοιας για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρίες.

Η κ. Ευαγγέλου συμμετείχε σε διάλογο/διαβούλευση με τα μέλη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών.

Καλωσορίζοντας την Υφυπουργό, ο Πρόεδρος του ΠΣΣΕ, Ηλίας Δημητρίου, δήλωσε ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που διεξάγεται ο διάλογος μεταξύ των οργανώσεων ΠΣΣΕ με την Υφυπουργό Πρόνοιας, ευχαριστώντας την για την ανταπόκριση. Σημείωσε ότι στη διαβούλευση λαμβάνουν μέρος πέραν των 100 ΜΚΟ αναφέροντας ότι τα περισσότερα θέματα που στάλθηκαν προκειμένου να τεθούν επί τάπητος στη συζήτηση αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις.

Μιλώντας για τις ΜΚΟ η κ. Ευαγγέλου είπε ότι η δράση του οργανωμένου εθελοντισμού στην Κύπρο αποτελεί πλέον μέρος ενός ευρύτερου συστήματος παροχής υπηρεσιών, ενώ ο ρόλος των εθελοντικών οργανώσεων είναι πολυδιάστατος και διευρύνεται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής. «Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας προσεγγίζει τους οργανωμένους εθελοντές της Κύπρου ως πολύτιμους συνεργάτες που δρουν επικουρικά στον ρόλο του κράτους γι' αυτό και έχει αναπτύξει αξιόλογη συνεργασία μαζί του», σημείωσε η κ. Ευαγγέλου.

Η Υφυπουργός ανέφερε ότι με κεντρικό εργαλείο τα σχέδια κρατικών ενισχύσεων που διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, το Υφυπουργείο στηρίζει έμπρακτα και διαχρονικά τις εθελοντικές οργανώσεις, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική αύξηση τόσο στον αριθμό των προγραμμάτων και φορέων που επιχορηγούνται μέσω του σχεδίου κρατικών ενισχύσεων όσο και στο σύνολο του προϋπολογισμού. Η Υφυπουργός υπέδειξε ότι ο εν λόγω προϋπολογισμός για το 2023 ξεπέρασε τα 17 εκατομμύρια ευρώ εξηγώντας ότι το 2023 επιχορηγήθηκαν συνολικά 276 προγράμματα κοινωνικής φροντίδας από 154 φορείς.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, η κ. Ευαγγέλου μέσω του σχεδίου κρατικών χορηγιών για τη δημιουργία νέων ή την επέκταση υφιστάμενων δομών κοινωνικής φροντίδας στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026 το Υφυπουργείο επικεντρώνεται στη δημιουργία νέων ή στην αναβάθμιση ή/και επέκταση υφιστάμενων πολυδύναμων κέντρων για παιδιά, κέντρων φροντίδας παιδιών και κέντρων εικοσιτετράωρης φροντίδας ενηλίκων ατόμων με ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας.

Η κ. Ευαγγέλου είπε ότι «με γνώμονα την ανάγκη για εκσυγχρονισμό βρισκόμαστε σε συνεχή επεξεργασία τρόπων βελτίωσης της παροχής κρατικής ενίσχυσης με σκοπό την διασφάλιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας προς όλους τους συμπολίτες μας» προσθέτοντας ότι οι λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας σε όλες τις επαρχίες βρίσκονται στη διάθεση των ΜΚΟ και των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για κάθε αναγκαία στήριξη και καθοδήγηση.

Αναφερόμενη σε δράσεις και πολιτικές που δρομολογεί το Υφυπουργείο Πρόνοιας και οι οποίες κρίνονται σημαντικές ως προς τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, η κ. Ευαγγέλου είπε, μεταξύ άλλων, ότι στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των πολιτικών για την τρίτη ηλικία έχει ολοκληρωθεί το Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής και Φροντίδας σε στέγες ηλικιωμένων και θα κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση. Επίσης, συνέχισε, ένα άλλο μεγάλο έργο το οποίο έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε διαδικασία παγκύπριας διεύρυνσης είναι το πρόγραμμα του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονίας, εξηγώντας ότι το εν λόγω πρόγραμμα συνεισφέρει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω του έγκαιρου και άμεσου εντοπισμού των κοινωνικών προβλημάτων και την αντιμετώπιση τους.

Δήλωσε ακόμη ότι για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τα παιδιά προωθούνται δύο πολύ σημαντικά νομοσχέδια για εκσυγχρονισμό των διαδικασιών για την αναδοχή και για την υιοθεσία, ενώ προωθείται και ο εκσυγχρονισμός του Περί Παίδων νόμου ο οποίος ρυθμίζει την μεταχείριση των παιδιών υπό την νομική φροντίδα του κράτους και τη λειτουργία παιδοκομικών σταθμών.

Η κ. Ευαγγέλου υπενθύμισε ότι φέτος έχει διευρυνθεί το ηλικιακό όριο των παιδιών που δικαιούνται την επιδότηση μέσω του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων και σίτισης παιδιών που πλέον είναι μέχρι 4,5 χρόνια ενώ το 2023 είχε διευρυνθεί και το εισοδηματικό όριο και είναι πλέον δικαιούχοι όσοι είναι και δικαιούχοι του επιδόματος τέκνου. Πρόσθεσε ακόμη ότι σε επίπεδο παροχών έχει επέλθει αύξηση στο επίδομα τέκνου 5% το οποίο επιδέχεται και την αύξηση της ΑΤΑ, ενώ έχουν ενταχθεί, μέσα στο πλαίσιο του επιδόματος τέκνου, και τα παιδιά και οι φοιτητές των πολύτεκνων οικογενειών.

Δήλωσε ακόμη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η θέσπιση της νέας νομοθεσίας για άτομα με αναπηρίες σε συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα ενώ, όπως είπε, μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος διακυβέρνησης και του στρατηγικού σχεδίου δράσης έχει ήδη ετοιμαστεί η αναθεωρημένη στρατηγική και το σχέδιο δράσης για την αναπηρία για την πενταετία 2024-2028 μέσα από διαβούλευση με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους.

Η κ. Ευαγγέλου συνεχάρη όλες τις ΜΚΟ για το έργο που επιτελούν και για τις ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχουν εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «η κοινωνία των πολιτών θα συνεχίσει να λειτουργεί επικουρικά στο κράτος για την εξυπηρέτηση νέων μελλοντικών αναγκών που θα προκύψουν, πάντοτε με την ανάλογη στήριξη από το κράτος».

Η κ. Ευαγγέλου ανέφερε ότι τέτοιες δράσεις, όπως είναι η σημερινή, ενισχύουν πραγματικά τον θεσμό της διαβούλευσης και αποτελούν και ευκαιρία για άμεση επικοινωνία της κοινωνίας των πολιτών με τους κρατικούς αξιωματούχους και με τους τεχνοκράτες, οι οποίοι αντίστοιχα έχουν τη δυνατότητα να αφουγκραστούν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των οργανωμένων εθελοντών της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν από εκπροσώπους των ΜΚΟ που συμμετέχουν στο ΠΣΣΕ ζητήματα όπως η κρατική χορηγία και η καταβολή της, η υποστελέχωση των δομών διαβίωσης, η εξειδίκευση των λειτουργών, οι συνθήκες διαβίωσης των συνταξιούχων και η ανάγκη εφαρμογής του «κόκκινου κουμπιού», η μη ανταπόκριση λειτουργών σε τηλέφωνα πολιτών, τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία, η συμπερίληψη ατόμων τρίτης ηλικίας και η ενεργειακή αναβάθμιση δομών που φιλοξενούν ευάλωτες ομάδες.

Την Υφυπουργό συνόδευαν ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου, Γιάννης Νικολαΐδης, η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Μαρία Κυρατζή, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, Γιάννης Βασιλειάδης και η Ανώτερη Λειτουργός Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, Βάσω Φραγκάκη.  

ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: ΚΕΔΙΠΕΣ: Στο €1,4 δισ η συνολική αποπληρωμή της προς το κράτος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ