Πώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις αναδιαμορφώνουν την κυπριακή αγορά ακινήτων

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων, Πόλυς Κουρουσίδης, μιλά για τον ρόλο που παίζουν ξένοι επενδυτές στην αύξηση τιμών ενοικίων και κατοικιών στην Κύπρο - Η Λάρνακα στο στόχαστρο

Το τελευταίο διάστημα, η αγορά ακινήτων στην Κύπρο και ιδιαίτερα στη Λάρνακα έχει σημειώσει σημαντικές αλλαγές, λόγω και της παρουσίας ξένων επενδυτών που επηρεάζουν τις τιμές ενοικίων και κατοικιών. Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο Πόλυς Κουρουσίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν την αγορά ακινήτων στη χώρα.

«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις πάντα επηρεάζουν και τον τομέα των ακινήτων, ιδίως στην Κύπρο, όπου η αγορά αποτελείται από 50% από ξένους αγοραστές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουσίδης, τονίζοντας πως τα πρόσφατα γεγονότα στη Μέση Ανατολή οδήγησαν σε κύμα επενδυτών, ιδιαίτερα από το Ισραήλ και τον Λίβανο. Παρόμοιες τάσεις είχαν παρατηρηθεί το 2020-21, όταν πολλοί Ουκρανοί επέλεξαν την Κύπρο ως ασφαλές καταφύγιο –κυρίως τη Λεμεσό.

Αυτή τη φορά, η Λάρνακα έχει γίνει το επίκεντρο των εν λόγω επενδύσεων, ιδιαίτερα λόγω των συγκριτικά χαμηλών τιμών αγοράς. Η επιλογή της Λάρνακας από ξένους επενδυτές οφείλεται στο ότι το κόστος αγοράς ήταν για καιρό χαμηλότερο σε σχέση με άλλες πόλεις της Κύπρου. Αυτό όμως έχει αλλάξει, καθώς η ζήτηση έχει αυξήσει τις τιμές.

Δυστυχώς, η αυξημένη ζήτηση ακινήτων από ξένους έχει προκαλέσει εκτόξευση των τιμών ενοικίων στη Λάρνακα, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να δυσκολεύονται πλέον να βρουν προσιτές κατοικίες. «Τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί στη Λάρνακα λόγω αυτού του κύματος από ξένους», σημειώνει ο κ. Κουρουσίδης, ενώ υπογραμμίζει ότι τα ενοίκια στην πόλη έχουν πλέον ξεπεράσει και αυτά της Λευκωσίας.

Ερωτηθείς πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, ο κ. Κουρουσίδης τόνισε την ανάγκη ύπαρξης μιας ξεκάθαρης στεγαστικής πολιτικής. «Ένα κράτος πρέπει να έχει μία στεγαστική πολιτική και μία κοινωνική πολιτική», ανέφερε, εξηγώντας ότι στην Κύπρο υπάρχει σύγχυση γύρω από αυτά τα δύο θέματα. «Πρέπει να γίνει στοχευμένη κοινωνική στήριξη σε άτομα τα οποία έχουν την ανάγκη και μία στεγαστική μακροχρόνια πολιτική», είπε και συμπλήρωσε: «Άρα χρειάζεται πλάνο, υπάρχουν τρόποι, θεωρώ ότι υπάρχει και θέληση, αλλά πρέπει να καθίσουν κάτω όλοι οι φορείς να βρουν μια λύση».

Κληθείς να δώσει μία συμβουλή σε όσους αναζητούν σπίτι για να ενοικιάσουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, σημείωσε ότι, «επειδή τα διαμερίσματα είναι κάτι το οποίο κινείται πολύ γρήγορα, πρέπει να υπάρχει καθημερινός έλεγχος για το τι υπάρχει στην αγορά και να είναι έτοιμοι, όταν βρουν κάτι το οποίο τους ενδιαφέρει, άμεσα να μην καθυστερήσουν γιατί κάποιος άλλος θα το πάρει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ