Ισραήλ: Νέα υποβάθμιση της οικονομίας από τον S&P λόγω κινδύνων για ασφάλεια

Η κυβέρνηση του Ισραήλ καθησυχάζει τονίζοντας ότι η χώρα διατηρεί σημαντικό πλεόνασμα τρεχουσών λογαριασμών

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor’s υποβάθμισε χθες Τρίτη το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του κράτους του Ισραήλ, από τη βαθμίδα «A+» στο «A», με αρνητική προοπτική, εξαιτίας των αυξανόμενων κινδύνων για την ασφάλειά του που συνδέονται με τους πολέμους εναντίον της Χεζμπολά στον Λίβανο και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο λόγος είναι η «αυξανόμενη πιθανότητα η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χεζμπολά, με δεδομένη την πρόσφατη κλιμάκωση των μαχών, να παραταθεί και να ενταθεί, οδηγώντας σε κινδύνους για την ασφάλεια του Ισραήλ», εξήγησε ο S&P σε ανακοίνωσή του.

Ο Yali Rothenberg, γενικός λογιστής του ισραηλινού υπουργείου Οικονομικών, είπε ότι η απόφαση «έρχεται ως απάντηση στη συνέχιση του πολέμου» και τονίζει επίσης «ότι η ισραηλινή οικονομία είναι διαφοροποιημένη με αποδεδειγμένη ικανότητα ανάκαμψης από κρίσεις».

«Το ισοζύγιο πληρωμών του Ισραήλ παραμένει ισχυρό και η χώρα συνεχίζει να διατηρεί σημαντικό πλεόνασμα τρεχουσών λογαριασμών παράλληλα με υψηλά συναλλαγματικά αποθέματα, τα οποία αποτελούν ένα μαξιλάρι ασφαλείας για την ισραηλινή οικονομία», εξήγησε.

Ο S&Ps εκτίμησε ότι «η στρατιωτική δραστηριότητα στη Γάζα» και η κλιμάκωση των μαχών «στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ», συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων επιχειρήσεων στο έδαφος του Λιβάνου, «μπορεί να διαρκέσουν ως το 2025», εγείροντας «κινδύνους αντιποίνων εναντίον του Ισραήλ».

Για αυτό το τελευταίο, ο οίκος επισήμανε τη χθεσινή επίθεση του Ιράν, που εκτόξευσε κάπου 180 πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, για να εκδικηθεί τους θανάτους συμμάχων του στην περιοχή — των ηγετών της λιβανικής Χεζμπολά Χασάν Νασράλα και της παλαιστινιακής Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Κατά συνέπεια, «αναμένουμε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα καθυστερήσει», συνέχισε ο S&P, προεξοφλώντας άνοδο του δημοσιονομικού ελλείμματος βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των στρατιωτικών δαπανών.

Αναθεώρησε ακόμη επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ισραηλινής οικονομίας: προβλέπει πλέον στασιμότητα το 2024 και ρυθμό επέκτασης 2,2% του ΑΕΠ το 2025, έναντι 5% ως τώρα.

Το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο πάντως παρέμεινε αμετάβλητο στο «A-1».

Η υποβάθμιση του Ισραήλ από τη Moody’s

Η υποβάθμιση έρχεται μετά από παρόμοια κίνηση της Moody’s Ratings, η οποία μείωσε την αξιολόγηση του Ισραήλ την Παρασκευή και έρχεται λίγες ώρες αφότου το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ. 

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε επίσης το αξιόχρεο του δημοσίου του Ισραήλ, για δεύτερη φορά το 2024, από το «A2» στο «Baa1», με αρνητική προοπτική. «Η ένταση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά αυξήθηκε κατά πολύ τις τελευταίες ημέρες», εξήγησε.

Πολεμικός προϋπολογισμός

Οι συγκρούσεις αποδείχθηκαν οικονομικά δαπανηρές για το Ισραήλ. Οι κρατικές δαπάνες και το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτινάσσονται στα ύψη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπολόγισαν ότι το κόστος του πολέμου μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα ανέλθει σε περίπου 66 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περισσότερο από το 12% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Εν τω μεταξύ, τομείς όπως ο τουρισμός, η γεωργία και οι κατασκευές έχουν υποχωρήσει.

Η S&P αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της πραγματικής ανάπτυξης στο 0% το 2024 και στο 2,2% το 2025, και επίσης αναμένει διεύρυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα καθώς αυξάνονται οι δαπάνες που σχετίζονται με την άμυνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ot.gr

Διαβάστε επίσης: Σε πλήρη εφαρμογή το «Εστία» - Έτοιμη η Κύπρος για εκκενώσεις πολιτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ