Κομισιόν: Στέλνει την Κύπρο στο Δικαστήριο της ΕΕ για τον φόρο των πολυεθνικών

Η Κύπρος απέτυχε να κοινοποιήσει στην ΕΕ τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό της δίκαιο της οδηγίας που αφορά την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών τουλάχιστον €750 εκατ. - Στο στόχαστρο επίσης για ψηφιακές υπηρεσίες και για επαγγελματικά προσόντα

Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να παραπέμψει την Κύπρο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με την Ισπανία, την Πολωνία και την Πορτογαλία, καθώς δεν κοινοποίησαν τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό τους δίκαιο της οδηγίας του Συμβουλίου αναφορικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Οδηγία (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2022 (οδηγία για τον πυλώνα 2). Όπως αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, η μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο είναι καίριας σημασίας για την αποτελεσματική εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση του πυλώνα 2, του ελάχιστου συντελεστή φορολογίας της μεταρρύθμισης της διεθνούς φορολογίας της G20 και του ΟΟΣΑ. 

Ο πυλώνας 2 θα περιορίσει τον ανταγωνισμό προς τα κάτω όσον αφορά τους συντελεστές φορολογίας εταιρειών, επισημαίνει, ενώ προσθέτει πως τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών και εγχώριων ομίλων ή εταιρειών με συνδυασμένο ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ θα έχουν ελάχιστο πραγματικό φορολογικό συντελεστή 15 %.

"Η Επιτροπή θεωρεί ότι η εφαρμογή των κανόνων του πυλώνα 2 αποτελεί προτεραιότητα, διότι θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διάβρωσης της φορολογικής βάσης και μετατόπισης των κερδών και θα διασφαλίσει ότι οι μεγαλύτεροι πολυεθνικοί όμιλοι καταβάλλουν τον συμφωνημένο παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών", τονίζει. 

Παράλληλα επισημαίνει πως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ όφειλαν να θέσουν σε ισχύ τους νόμους που είναι αναγκαίοι για τη συμμόρφωση με την οδηγία για τον πυλώνα 2 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και να κοινοποιήσουν αμέσως το κείμενο των εν λόγω μέτρων στην Επιτροπή. Τα εν λόγω μέτρα εφαρμόζονται για τα οικονομικά έτη που αρχίζουν από τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Μέχρι σήμερα τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί τα εθνικά μέτρα εφαρμογής της Ισπανίας, της Κύπρου, της Πολωνίας και της Πορτογαλίας.

"Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες από τις αρχές για την οριστικοποίηση της εθνικής νομοθεσίας εφαρμογής του πυλώνα 2, αλλά, μέχρι σήμερα, αυτά τα κράτη μέλη δεν έχουν κοινοποιήσει τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο και, ως εκ τούτου, προβαίνει σε επίσημο βήμα για την παραπομπή της Ισπανίας, της Κύπρου, της Πολωνίας και της Πορτογαλίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω μη μεταφοράς των σχετικών διατάξεων της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο", καταλήγει η ανακοίνωση. 

Στο στόχαστρο και για τις ψηφιακές υπηρεσίες 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένες γνώμες στην Τσεχία, την Κύπρο και την Πορτογαλία σε συνέχεια των προειδοποιητικών επιστολών που εστάλησαν τον Απρίλιο του 2024 και αφορούσαν τη συμμόρφωση των κρατών μελών με την πράξη της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες. 

Παρά τις ανταλλαγές επιστολών από τον Απρίλιο, αναφέρει η Κομισιόν, τα εν λόγω κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη εξουσιοδοτήσει τους ορισθέντες συντονιστές ψηφιακών υπηρεσιών να εφαρμόσουν την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Επιπλέον, δεν έχουν θεσπίσει τους κανόνες σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παράβασης της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

"Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες έχει ως στόχο να καταστήσει τον διαδικτυακό χώρο στην ΕΕ ασφαλέστερο. Τα κράτη μέλη είχαν προθεσμία έως τις 17 Φεβρουαρίου 2024 για να ορίσουν συντονιστές ψηφιακών υπηρεσιών, ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές που επιβλέπουν την εφαρμογή και την επιβολή της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες", σημειώνεται. 

Αναφέρεται ακόμη πως οι πλήρως εξουσιοδοτημένοι συντονιστές ψηφιακών υπηρεσιών σε κάθε κράτος μέλος είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την άσκηση των νέων δικαιωμάτων που δημιουργούνται δυνάμει της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, για παράδειγμα για να διασφαλίζουν ότι οι χρήστες μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες κατά πλατφορμών. Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία δύο μηνών για να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να συμμορφωθούν με τις αιτιολογημένες γνώμες. Η Επιτροπή, αν δεν λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις, μπορεί να παραπέμψει τα κράτη μέλη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επι παραβάσει διαδικασία και για τα επαγγελματικά προσόντα

Τέλος, η Επιτροπή καλεί την Κύπρο να μεταφέρει ορθά την οδηγία σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Κύπρο λόγω μη συμμόρφωσης της εθνικής νομοθεσίας με την οδηγία σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (οδηγία 2005/36/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2013/55/ΕΕ), η οποία αφορά αρχιτέκτονες με κεκτημένα δικαιώματα, δηλαδή τους αρχιτέκτονες με δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος βάσει ειδικών διατάξεων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι κανόνες αυτοί εμποδίζουν τους εν λόγω αρχιτέκτονες να ενταχθούν στο επαγγελματικό επιμελητήριο όπως άλλοι αρχιτέκτονες με τίτλους σπουδών που έχει χορηγήσει η Κύπρος, περιορίζοντας τα οφέλη και τους όρους άσκησης του επαγγέλματος. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Διαβάστε επίσης: Οριστικό τέλος για το e-justice: Διαζύγιο Κυβέρνησης με ανάδοχο εταιρεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ