Η γυναίκα των 2 δισ. - Την προσέλαβαν για «δασκάλα του νηπιαγωγείου»

Στις περισσότερες επιχειρήσεις, η θέση του COO είναι ουσιαστικά το «δεξί χέρι» του αφεντικού, το Νο2 μετά τον CEO - Εκείνη ήταν ο «ενήλικας στο δωμάτιο».

4 Οκτωβρίου 2008

Ο Mark Zuckerberg ανακοινώνει τον διορισμό της Sheryl Sandberg ως chief operating officer της Facebook. Στις περισσότερες επιχειρήσεις, αυτή η θέση είναι ουσιαστικά το «δεξί χέρι» του αφεντικού, το Νο2 μετά τον CEO. Στην Facebook, όμως, η Sandberg ήταν «ο ενήλικας στο δωμάτιο».

Η 38χρονη COO βρισκόταν εκεί για να πείσει τους υποψήφιους επενδυτές ότι η πλατφόρμα την οποία ο 23χρονος Zuckerberg είχε ιδρύσει μέσα στον κοιτώνα του Harvard ήταν μια σοβαρή επιχείρηση.

Όμως από «δασκάλα του νηπιαγωγείου», η Sanberg κατάφερε να γίνει μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην παγκόσμια βιομηχανία της τεχνολογίας και μια από τις λιγοστές γυναίκες σε τόσο υψηλές θέσεις του κλάδου.

Και βέβαια, έγινε πολύ πλούσια. Στα 55 της χρόνια σήμερα, διαθέτει περιουσία 2,2 δισ. δολαρίων.

Πρώην στέλεχος της Google και επιτελάρχης του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, η Sandberg γνωρίστηκε με τον Zuckerberg σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι που είχε κάνει το 2007 στο σπίτι του ο Dan Rosensweig, ένα στέλεχος της Silicon Valley.

«Μιλούσαμε μια ώρα στην πόρτα», είχε πει ο Zuckerberg στο περιοδικό New Yorker. Ακολούθησαν πολλά δείνα, τα οποία γίνονταν δύο φορές την εβδομάδα στο σπίτι της Sandberg και συχνά «τραβούσαν» αρκετά μετά τα μεσάνυκτα. Ο εκλιπών πρώτος σύζυγος της Sandberg, Dave Goldberg, είχε πει κάποτε ότι ήταν σαν οι δυο τους να έβγαιναν ραντεβού.  

Τι έλεγαν σε εκείνες τις μεταμεσονύκτιες συζητήσεις τους; «Τι πιστεύεις; Τι σε ενδιαφέρει; Ποια είναι η αποστολή; Ήταν πολύ φιλοσοφικές κουβέντες», είχε πει η Sandberg.

Όσο για τη δουλειά της στην Facebook; Όπως την είχε περιγράψει ο Zuckerberg, ήταν να διαχειρίζεται όλα τα πράγματα που δεν ήθελε να κάνει ο ίδιος. «Όλα εκείνα τα πράγματα που σε άλλες εταιρείες θα έπρεπε να κάνω εγώ. Και είναι πολύ καλύτερη σε αυτό».

Ανάμεσα σε αυτά τα «πράγματα» που έκανε η Sandberg ήταν να αναπτύξει μια διαφημιστική στρατηγική από την οποία η Facebook έβγαλε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα. Δουλειά της ήταν να προσλαμβάνει και να απολύει υπαλλήλους. Και βέβαια, να χειρίζεται  πολιτικά και ηθικά ζητήματα, όπως το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων στην  Cambridge Analytica, η εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021 και οι αποκαλύψεις της Frances Haugen γύρω από τον τοξικό ρόλο της πλατφόρμας.

Η Sandberg κατέθεσε στο Κογκρέσο το 2018 για να δώσει απαντήσεις σχετικά με τα λάθη του Facebook και τους ισχυρισμούς για χειραγώγηση των ψηφοφόρων στις αμερικανικές εκλογές του 2016, ενώ επέστρεψε το 2021, όταν η εταιρεία κατηγορούνταν για τον ρόλο της στην εισβολή στο Καπιτώλιο.  

Και όσο διοικούσε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας του κόσμου, βρήκε χρόνο να γράψει δύο βιβλία, που την καθιέρωσαν σαν μια σημαντική προσωπικότητα στο  κίνημα της ενδυνάμωσης των γυναικών.

Η Sandberg παραιτήθηκε από τη θέση της COO το φθινόπωρο του 2022 και στις αρχές του 2024 ανακοίνωσε την αποχώρησή της και από το δ.σ. της Meta. «Με μια καρδιά γεμάτη ευγνωμοσύνη και ένα μυαλό γεμάτο αναμνήσεις, ενημέρωσα το διοικητικό συμβούλιο της Meta ότι δεν θα υποβάλω υποψηφιότητα για επανεκλογή αυτόν τον Μάιο», έγραψε.

«Σε ευχαριστώ Sheryl για την εξαιρετική συνεισφορά που έχεις κάνει στην εταιρεία και την κοινότητά μας όλα αυτά τα χρόνια», απάντησε στη σχετική ανάρτησή της ο Zuckerberg. «Η αφοσίωση και η καθοδήγησή σου συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία μας και είμαι ευγνώμων για την ακλόνητη δέσμευσή σού προς εμένα και την Μέτα όλα αυτά τα χρόνια».

Το τελευταίο διάστημα η Sheryl Sandberg έχει ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας της Kamala Harris για τον Λευκό Οίκο και έχει μιλήσει κατά της χρήσης της σεξουαλικής βίας από την Χαμάς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: Οι πλούσιοι δεν αλλάζουν χώρα για τους φόρους - Ποια η προτεραιότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ