Ανοδικό εβδομαδιαίο ξεκίνημα για την Ασία - Οδηγός ο Nikkei

Οι επενδυτές προσβλέπουν σε μια εβδομάδα αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν κυρίως άνοδο τη Δευτέρα, με επικεφαλής τον ιαπωνικό Nikkei 225 σημειώνοντας άνοδο άνω του 2%, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε μια εβδομάδα αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών από όλη την περιοχή.

Τα κέρδη του Nikkei τροφοδοτήθηκαν από τις χρηματοοικονομικές και τις καταναλωτικές κυκλικές μετοχές, με ονόματα όπως η Mizuho Financial Group και Mitsubishi UFJ Financial Group μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων του δείκτη.

Ξεχωριστά, οι μετοχές της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Nintendo σημείωσαν άνοδο κατά σχεδόν 5% τη Δευτέρα, αφού το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει το μερίδιό του στην εταιρεία και σε άλλες αντίστοιχες ιαπωνικές εταιρείες τυχερών παιχνιδιών.

Το γεν ενισχύθηκε κατά 0,15% και διαπραγματεύεται στα 148,46, αφού νωρίτερα στη συνεδρίαση είχε φθάσει στο πιο αδύναμο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον μηνών. Το δολάριο κέρδισε μετά την ισχυρή έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή, η οποία μείωσε επίσης τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί άλλη μια μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Το γεν δέχθηκε επίσης πιέσεις μετά τη δήλωση του νέου πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σιγκέρου Ισίμπα ότι «δεν πιστεύει ότι το περιβάλλον είναι έτοιμο για μια επιπλέον αύξηση των επιτοκίων» από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Τρεις κεντρικές τράπεζες πρόκειται να δημοσιεύσουν τις αποφάσεις τους για τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, και συγκεκριμένα η Τράπεζα της Κορέας, η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας και η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η BOK και η RBNZ θα μειώσουν τα επιτόκια, ενώ η RBI θα διατηρήσει τα επιτόκια.

Η BOK την Παρασκευή αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της στο 3,25% από 3,5%, ενώ η RBNZ αναμένεται να θεσπίσει μείωση 50 μονάδων βάσης στο 4,75% την Τετάρτη.

Τον Αύγουστο, η RBNZ εξέπληξε τους οικονομολόγους αφού μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της στο 5,25% από 5,5%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας αντέστρεψε τις απώλειες και σημείωσε άνοδο 1,45%, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,6%.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,68% και έκλεισε στις 8.205,4 μονάδες, με τις μετοχές λιθίου που είναι εισηγμένες στην Αυστραλία να σημειώνουν ράλι μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Rio Tinto για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής λιθίου Arcadium.

Η Liontown Resources σημείωσε άνοδο 18,92%, η Mineral Resources πρόσθεσε 4,61%, ενώ η Pilbara Minerals και η IGO διαπραγματεύονταν περίπου 1,64% και 2,65% υψηλότερα, αντίστοιχα. Οι μετοχές της Arcadium Lithium που είναι εισηγμένες στην Αυστραλία σημείωσαν άνοδο άνω του 45%.

Ωστόσο, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,06%, ενώ οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας παρέμειναν κλειστές για τις διακοπές της Χρυσής Εβδομάδας και θα επιστρέψουν στις συναλλαγές την Τρίτη. Ο δείκτης HSI πέρασε για λίγο το όριο των 23.000 μονάδων τη Δευτέρα και αν κλείσει πάνω από αυτό το επίπεδο θα είναι η πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2022.

Στις ΗΠΑ, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο  την Παρασκευή, αφού μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη έκθεση για την απασχόληση έδωσε στους επενδυτές εμπιστοσύνη γύρω από την υγεία της οικονομίας.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι μη γεωργικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 254.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας κατά πολύ την προβλεπόμενη αύξηση κατά 150.000 από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 4,1% παρά τις προσδοκίες ότι θα παρέμενε σταθερό στο 4,2%.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,9%, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε άλμα 1,22%. Ο Dow Jones πρόσθεσε 0,81% και σημείωσε ιστορικό υψηλό κλεισίματος στις 42.352,75 μονάδες.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Τα 15 χιλιόμετρα που χαλάνε το κινεζικό όνειρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ