Social media και influencers στο στόχαστρο του Τμήματος Φορολογίας

«Παρακολουθούν» τα social media για επίδειξη πλούτου και κάνουν ελέγχους

Στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ βρέθηκε καλεσμένη η Ειρήνη Ιωάννου, Α’ Λειτουργός του Τμήματος Φορολογίας και μίλησε για την προσέγγιση του τμήματος όσον αφορά τη φορολογική… παρακολούθηση πολιτών μέσω των social media. Αν και ορισμένοι νομίζουν ότι πρόκειται για ‘νέο κόλπο’, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια προληπτική στρατηγική που έχει σκοπό να εντοπίσει τυχόν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Όπως εξήγησε η κα Ιωάννου, η παρακολούθηση των social media δεν είναι καινούρια πρακτική. «Το Τμήμα Φορολογίας είναι εδώ για να αφουγκράζεται καθετί που έχει φορολογικό ενδιαφέρον. Και τα social media έχουν φορολογικό ενδιαφέρον, οπότε εμείς επεξεργαζόμαστε όλες τις πληροφορίες τις οποίες μπορούμε να πάρουμε και από αυτήν την πηγή για να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα, φορολογικά πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ιωάννου ανέφερε ότι εάν οι πολίτες παρουσιάζουν πλούτο ή εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις, το τμήμα αναλαμβάνει δράση για να διερευνήσει την κατάσταση. «Εάν προκύπτουν φόροι, είτε στη βάση διαφημίσεων -αναφερόμαστε σε influencers- είτε στη βάση αυτών των likes που γίνονται και αποκομίζουν εισοδήματα οι influencers, είτε κάποιος δείχνει έναν πλούτο εν πάση περιπτώσει μέσα από τα social media και αυτός ο πλούτος εμάς μας κινεί το ενδιαφέρον ώστε να τον συγκρίνουμε με εισοδήματα τα οποία έχει δηλώσει, τότε κάνουμε εκείνες ακριβώς τις ενέργειες ώστε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα, χωρίς βεβαίως να κοινοποιούμε πληροφορίες, σεβόμενοι πάντα το φορολογικό απόρρητο».

Η κα Ιωάννου κάλεσε τους πολίτες να δηλώνουν τα σωστά εισοδήματα από όλες τις πηγές, τονίζοντας ότι η αμέλεια ή η παραπλάνηση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις. «Οι πολίτες πρέπει να αποδίδουν σωστά τα εισοδήματα που αποκτούν από οποιαδήποτε πηγή», ανέφερε σχετικά.

Διαβάστε επίσης: Τέλος χρόνου για φορολογικές δηλώσεις και πληρωμές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ