Προεκλογικές δεσμεύσεις που ανεβάζουν σημαντικά τον «λογαριασμό» για το αμερικανικό κράτος έχουν κάνει οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ, χωρίς όμως να έχουν εξηγήσει πώς ακριβώς θα καλύψουν τα επιπλέον κόστη. Σύμφωνα με νέα έρευνα της ΜΚΟ Committee for a Responsible Federal Budget (CRFB), τα σχέδια του Donald Trump και της Kamala Harris αναμένεται να αυξήσουν το χρέος των ΗΠΑ κατά μερικά τρισεκατομμύρια, επιδεινώνοντας περαιτέρω τα δημοσιονομικά προβλήματα της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Προκύπτει συγκεκριμένα ότι το σχέδιο της Harris θα αυξήσει το χρέος κατά 3,5 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία, ενώ του Trump κατά 7,5 τρισ. δολάρια. Το CRFB σημειώνει ότι οι υπολογισμοί της έρευνας περιλαμβάνουν μεγάλη αβεβαιότητα και υποθετικά σενάρια, δεδομένου ότι κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν έχει δημοσιεύσει λεπτομερείς προτάσεις πολιτικής.
Βάσει των εκτιμήσεων, τα μέτρα που έχει υποσχεθεί η Harris ενδέχεται να έχουν είτε μικρή επίδραση στο ύψος του χρέους ή, στο χείριστο σενάριο, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξησή του κατά 8,1 τρισ. δολάρια. Το εύρος που δίνεται για τα μέτρα του Trump από την άλλη πλευρά κυμαίνεται μεταξύ 1,5 τρισ. και 15,2 τρισ. δολαρίων. Επίσης, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα φερθούν οι Αμερικανοί και οι επιχειρήσεις της χώρας εάν τα μέτρα αυτά πράγματι υλοποιηθούν.
Παρότι τα μέλη του Κογκρέσου έχουν ζητήσει επανειλημμένως περιορισμό του δημοσίου χρέους, ούτε η Harris ούτε ο Trump έχουν μιλήσει για αυτό το θέμα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίζει να ξοδεύει περισσότερα από όσα συγκεντρώνει, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το χρέος. Ειδικοί και οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα μη βιώσιμο δημοσιονομικό μονοπάτι.
«Ηδη ξοδεύουμε περισσότερα σε τόκους απ ό,τι στην υγεία και στην άμυνα και αυτό το υψηλό χρέος πράγματι κάπως παραγκωνίζει όλα τα άλλα», δήλωσε στο CNN ο διευθυντής πολιτικής του CRFB, Marc Goldwein.
Οι προτάσεις της Harris
Το «ακριβότερο» μέτρο που προτείνει η Harris είναι η επέκταση του φορολογικού πλαισίου για την προστασία των εργαζομένων και επιχειρήσεων, το οποίο κανονικά θα έληγε το 2025 και σύμφωνα με την έρευνα απαιτεί επιπλέον 3 τρισ. δολάρια. Μαζί, όμως, με την ενίσχυση άλλων φορολογικών προγραμμάτων, τις προτάσεις για προσιτή στέγη, τη στήριξη των βιομηχανιών και των μικρών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την τόνωση της εκπαίδευσης και την κατάργηση της φορολογίας στα φιλοδωρήματα μεταξύ άλλων, ο «λογαριασμός» μπορεί να ανέβει κατά τουλάχιστον 4 τρισ. δολάρια επιπλέον.
Σημειώνεται ότι η Harris σκοπεύει να εξισορροπήσει το κόστος των δεσμεύσεών της με αύξηση των φόρων των επιχειρήσεων και των κερδών τους, καθώς και με αύξηση της φορολογίας σε πλουσίους και μεγάλες επιχειρήσεις.
Οι προτάσεις του Trump
Ένας από τους κεντρικούς στόχους της προεκλογικής καμπάνιας του Trump είναι η επέκταση του φορολογικού νομοσχεδίου του 2017, το οποίο σε συνδυασμό με άλλα μέτρα φορολογικής φύσης ανεβάζουν τον λογαριασμό σχεδόν στα 5,4 τρισ. δολάρια. O Trump έχει επίσης υποσχεθεί να καταργήσει τη φορολογία στα φιλοδωρήματα, τις υπερωρίες και τα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και να μειώσει τον φόρο των αμερικανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία. Οι δεσμεύσεις αυτές θα αυξήσουν τα έξοδα κατά 3,8 τρισ. δολάρια.
Ο Trump σκοπεύει να αντισταθμίσει το κόστος των επιπλέον δαπανών με νέους δασμούς ύψους 10 ή 20% σε κάθε εισαγωγή από το εξωτερικό, καθώς και δασμούς έως 60% σε όλες τις εισαγωγές από Κίνα. Ωστόσο, η έρευνα του CRFB υπολογίζει ότι οι δασμοί αυτοί μπορεί να συγκεντρώσουν μεταξύ 2 και 4,3 τρισ. δολαρίων σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που απαιτούνται για την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεών του. Επίσης, αναλυτές προειδοποιούν ότι στην περίπτωση επιβολής επιπλέον δασμών, πολλές χώρες θα απαντήσουν με δικούς τους δασμούς.
Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN
Διαβάστε επίσης: Σε ύφεση η Γερμανία