Προορίζουν την ΑΗΚ για συνέταιρο στον GSI - Στο τραπέζι πρόταση Υπ. Ενέργειας

Η πρόταση προνοεί αποξένωση των δικτύων από την ΑΗΚ και δημιοιυργία νέας εταιρείας - Τέλη Νοεμβρίου αποφασίζει η ΑΗΚ - Επιφυλακτικές οι συντεχνίες

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, Γεώργιος Πέτρου επιβεβαίωσε πως χθες ο Υπουργός Ενέργειας σε συνάντησή του με τη διοίκηση και την ανώτερη διεύθυνση του οργανισμού κατέθεσε πρόταση που βάζει την ΑΗΚ στο επίκεντρο του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου, με βασική προϋπόθεση, ωστόσο, την ιδιοκτησιακή αποξένωση των δραστηριοτήτων του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα του "Φ", ο κ. Πέτρου, μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, εξήγησε πως η πρόταση περιλαμβάνει την αποξένωση της δραστηριότητας των Δικτύων της ΑΗΚ (υπάρχουν επίσης η ΑΗΚ Παραγωγή και η ΑΗΚ Προμήθεια) και της σύστασης ξεχωριστής εταιρείας, η οποία θα επενδύσει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, €100 εκατομμύρια, στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector. 

Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, κατά τη χθεσινή σύσκεψη ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως ένας από τους κύριους λόγους που οδήγησαν στην υποβολή της πρότασης είναι η τεχνοκρατική επάρκεια που διαθέτει η ΑΗΚ για να διαχειριστεί το project των €2 δισ. «Πράγματι η τεχνογνωσία είναι στην Αρχή Ηλεκτρισμού», σχολίασε ο κ. Πέτρου. 

Υπέδειξε ακόμη, πως η ΑΗΚ δεν θα έχει κανένα κέρδος από την όλη εξέλιξη. «Απλά το κράτος θέλει να δημιουργήσει μία εταιρεία η οποία θα αναλάβει αυτή την επένδυση, καθώς δεν μπορεί από μόνη της η Κυβέρνηση να είναι ο επενδυτής. Πρέπει να υπάρξει μία εταιρεία η οποία θα το αναλάβει», ανέφερε, προσθέτοντας πως «σκέφτηκαν ότι αφού υπάρχει ιδιοκτήτης δικτύου, γιατί να μην αναλάβει και την επένδυση του καλωδίου». Όπως περιέγραψε, λόγω του ανταγωνισμού δεν μπορεί η ΑΗΚ να είναι μέτοχος, γι' αυτό και θα πρέπει να συσταθεί ξεχωριστή εταιρεία. Ξεκαθάρισε δε, πως η επένδυση των €100 εκατομμυρίων θα γίνει από το κράτος και όχι από την ΑΗΚ.

Στην ουσία, επεσήμανε, είναι το ίδιο μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα, όπου η ΔΕΗ αποξένωσε το δίκτυο και ανέλαβε τις επενδύσεις ο ΑΔΜΗΕ. Ο κ. Πέτρου εκτιμά ότι δεν υπάρχει κανένα ρίσκο από μια τέτοια ενέργεια, καθότι - όπως ανέφερε - η θυγατρική που θα δημιουργηθεί θα είναι περιορισμένης ευθύνης, με μόνο περιουσιακό στοιχείο τα €100 εκατομμύρια της επένδυσης.

Απόφαση μέχρι τέλος Νοεμβρίου - Ερωτηματικό η στάση των συντεχνιών 

Ο κ. Πέτρου ανέφερε πως η πρόταση του Υπουργού θα συζητηθεί σε επίπεδο διεύθυνσης καθώς και με άλλους εμπλεκόμενους όπως το προσωπικό και τις συντεχνίες έως ότου να καταλήξουν. Όπως είπε, θα ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά και πριν από το τέλος Νοεμβρίου θα δώσουν την απάντηση τους. 

«Ο Υπουργός είπε πως δεν θα σας αναγκάσουμε, μελετήστε το και εάν το αποδεχθείτε καλώς, εάν όχι, να βρούμε άλλη λύση», σημείωσε ο κ. Πέτρου, ο οποίος όπως είπαν υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από τις συντεχνίες. «Είναι σωστό να ενημερωθεί πρώτα το Δ.Σ και όλοι οι ενδιαφερόμενοι», πρόσθεσε. 

Εναλλακτικά στην ΕΥΚ

Μία άλλη πρόταση που «έπεσε» στο τραπέζι ως εναλλακτική ήταν αντί της ΑΗΚ, ρόλο επενδυτή να αναλάβει η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ). Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν επιφυλάξεις γύρω από αυτή την ιδέα λόγω της τεχνοκρατικής ενίσχυσης που θα χρειαστεί η εταιρεία, η οποία ανήκει 100% στο κράτος και η στελέχωση με εξειδικευμένους στον ηλεκτρισμό, τα δίκτυα και τη διαχείριση μεταφοράς.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση θα πρέπει να περάσει και από τη Βουλή προτού υλοποιηθεί. 

Διαβάστε επίσης: Αποθήκευση ενέργειας: Η πρόταση των €135 εκ., η έλλειψη στρατηγικής και οι απαιτήσεις της ΕΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ