Μητρώο UBO: Στα €43 εκατ. τα πρόστιμα - Ώρα για ρεαλιστικές λύσεις

Μόνο €1,5 εκατ. έχει πληρωθεί - Τα 3 ζητήματα προς επίλυση και τι πρέπει να κάνουν οι εταιρείες αν έχει... πεθάνει ο πραγματικός δικαιούχος

Συνεχίζεται η συζήτηση για τα υπέρογκα πρόστιμα για τις μη καταχωρήσεις στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων. Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου, με την Κυβέρνηση να εξετάζει αλλαγές στο νόμο που αναμένεται να προνοούν «σημαντικές μειώσεις» στα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Το θέμα άνοιξε ξανά την Τετάρτη στο κρατικό ραδιόφωνο, όπου μίλησαν η Έφορος Εταιρειών, κα Ειρήνη Μυλωνά, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, και ο δικηγόρος Αλέξανδρος Τσιρίδης, μέλος του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

«Το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων είναι πλέον στη ζωή των εταιρειών, γι’ αυτό και πρέπει όλοι να συμμορφωθούν με το πιο πάνω μητρώο και να καταχωρίσουν τον πραγματικό δικαιούχο που, όπως είπαμε πολλές φορές, είναι το φυσικό άτομο πίσω από κάθε εταιρεία για σκοπούς διαφάνειας», ανέφερε αρχικά η κα Μυλωνά. «Το μητρώο αυτό έχει μπει σε εφαρμογή με πλήρες ηλεκτρονικό σύστημα από τις 14 Νοεμβρίου του 2023», διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι η ενημέρωση των πολιτών έγινε με πληθώρα επιστολών, ανακοινώσεις και ενημέρωση του Τύπου.

Έχει συμμορφωθεί η πλειοψηφία

Η Έφορος Εταιρειών, κα Ειρήνη Μυλωνά, ανέφερε ότι το σύστημα λειτουργεί άψογα και η συμμόρφωση έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο, με 173.000 από τις 230.000 εγγεγραμμένες εταιρείες να έχουν ήδη δηλώσει τους δικαιούχους τους. «Παραμένουν, δηλαδή, περί τις 32.000 εταιρείες, από τις οποίες ένας αριθμός των 12.000 εταιρειών εξαιρείται και μέσα σε εκείνον τον αριθμό υπάρχουν και πολλές εταιρείες οι οποίες είναι καθοδόν για διαγραφή», ξεκαθάρισε.

Στα €43 εκατ. τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί - Μόνο €1,5 εκατ. έχει πληρωθεί

Η κα Μυλωνά διευκρίνισε ότι οι καθυστερήσεις στη συμμόρφωση προκάλεσαν αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα της Κύπρου, και η θέσπιση υψηλών προστίμων αποτέλεσε έναν μοχλό πίεσης για τις εταιρείες, έτσι ώστε να συμμορφωθούν. Μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους €43 εκατομμυρίων, με μόλις €1,5 εκατομμύριο να έχει ήδη πληρωθεί.

Ενώ οι ποινές είναι αυστηρές, το Υπουργείο Οικονομικών, το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και η Νομική Υπηρεσία εξετάζουν τρόπους για να μειώσουν ή να διαγράψουν αυτά τα πρόστιμα, προσφέροντας στους επιχειρηματίες την ευκαιρία να συμμορφωθούν χωρίς να καταστραφούν οικονομικά. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μείωσης του προστίμου ή διαγραφής του, το ποσό θα επιστραφεί σε όσους έχουν ήδη πληρώσει.

Προτάσεις για μείωση ή κατάργηση των προστίμων

Στη συζήτηση της Τρίτης «καλύψαμε αρκετό έδαφος» είπε το μέλος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης. Ο ίδιος σημείωσε ότι συζητήθηκαν ενδεχόμενες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους διαγραφής των προστίμων ή της αντικατάστασής τους με ένα εφάπαξ ποσό της τάξεως των €200-€250.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η ποινική ευθύνη παραμένει. «Εάν κάποιος δεν βάλει τους πραγματικούς δικαιούχους και δεν πληρώσει το πρόστιμο, πάλι ποινικά είναι υπεύθυνος και μπορεί να τον οδηγήσει στο δικαστήριο. Δηλαδή δεν απαλλάσσεται κανένας από την ποινική του ευθύνη επειδή δεν υπέβαλε τους πραγματικούς δικαιούχους», είπε χαρακτηριστικά.

Τα 3 ζητήματα προς επίλυση

Σύμφωνα με τον κ. Πασιουρτίδη, παρά το θετικό κλίμα, τρία ζητήματα παραμένουν προς επίλυση:

#1: Η διαχείριση των ήδη υφιστάμενων προστίμων

Το πρώτο και πιο επείγον ζήτημα είναι η διαχείριση των ήδη υφιστάμενων προστίμων είπε ο κ. Πασιουρτίδης, επισημαίνοντας πως υπάρχει γενική συνεννόηση ότι αυτά πρέπει να μειωθούν ή να διαγραφούν.

#2: Το ύψος του προστίμου από εδώ και πέρα

Το δεύτερο θέμα είναι το ύψος του προστίμου που θα επιβάλλεται από εδώ και πέρα. εξετάζεται το ενδεχόμενο τα μελλοντικά πρόστιμα να είναι πιο ήπια σε σχέση με το ταβάνι των €20.000 που ίσχυε μέχρι πρότινος, με προτάσεις που κυμαίνονται από €200 έως μάξιμουμ €10.000 ανά εταιρεία.

#3: Ποιους θα βαρύνουν τα πρόστιμα

Ένα ακόμη ζήτημα που παραμένει υπό συζήτηση είναι σε ποια πρόσωπα θα επιβάλλονται τα πρόστιμα. Σήμερα, αυτά επιβάλλονται τόσο στις εταιρείες όσο και στους διευθυντές και γραμματείς τους. Προτείνεται η κατάργηση της ευθύνης των γραμματέων, καθώς δεν έχουν εξουσία στη διοίκηση της εταιρείας, ενώ εξετάζεται αν η υποχρέωση θα παραμείνει στους διευθυντές και τις εταιρείες, χωρίς να προστίθενται πολλαπλά πρόστιμα.

«Κάναμε λάθος»

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πασιουρτίδης παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη λόγω και των πιέσεων για συμμόρφωση από την Ευρώπη. «Βάλαμε τα μέγιστα πρόστιμα που προννοούνταν και θεωρώ ότι αυτό φάνηκε στην πορεία λανθασμένο και δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να το πούμε. Τώρα το διορθώνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Να καταχωρίσουν τους πραγματικούς δικαιούχους όσοι δεν έχουν συμμορφωθεί

Οι εταιρείες που δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί καλούνται να καταχωρίσουν τους πραγματικούς δικαιούχους άμεσα, χωρίς να πληρώσουν το πρόστιμο αμέσως, ενώ υπάρχει σημείωση στο σύστημα ότι λαμβάνουν γνώση του προστίμου. Η κα Μυλωνά διευκρίνισε ότι η διαδικασία αυτή δεν προϋποθέτει τη φορολογική τακτοποίηση των εταιρειών, ενώ η επικαιροποίηση των στοιχείων είναι απαραίτητη κάθε χρόνο, μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 31 Δεκεμβρίου. Η ίδια συμπλήρωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ήδη ενημερώνουν τις εταιρείες για τις ετήσιες υποχρεώσεις τους, μέσω e-mails και επιστολών.

Και αν έχει πεθάνει ο πραγματικός δικαιούχος;

Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Τσιρίδης, μέλος του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, εξήγησε ότι προκύπτουν ειδικές περιπτώσεις, όπως ο θάνατος του πραγματικού δικαιούχου ή η αφερεγγυότητα εταιρειών. Σε περίπτωση θανάτου, ο διαχειριστής της περιουσίας του αποθανόντος καταχωρείται προσωρινά ως πραγματικός δικαιούχος, μέχρι να διανεμηθούν οι μετοχές στους κληρονόμους.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσιρίδης σημείωσε πως, σε περίπτωση θανάτου του πραγματικού δικαιούχου, στο μητρώο «θα καταχωρηθεί ως πραγματικός δικαιούχος προσωρινά ο διαχειριστής της περιουσίας και στη συνέχεια, θα πρέπει να αλλάξει ξανά ο πραγματικός δικαιούχος για να καταχωρηθούν οι κληρονόμοι του αποβιώσαντα, όσοι κατέχουν στην εταιρεία περισσότερο από 25%». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι όσοι έχουν κάτω από 25% στην εταιρεία δεν δηλώνονται ως πραγματικοί δικαιούχοι. «Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κανένας, τότε ο πραγματικός δικαιούχος είναι το διοικητικό συμβούλιο, επειδή κανένας μέτοχος δεν ελέγχει την εταιρεία», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Mητρώο UBO: Πάμε προς διαγραφή προστίμων - Στο τραπέζι εφάπαξ πέναλτι €250

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ