Ν. Αγιομαμίτης: Στόχος μας να εκπληρώνουμε όνειρα μέσα από τα έργα μας

«Το μέλλον του τοµέα των ακινήτων είναι πράσινο, και αυτό είναι μονόδροµος. Στην Imperio, έχομε υιοθετήσει μια ξεκάθαρη στρατηγική ESG σε ό,τι αφορά τα έργα μας», τονίζει σε συνέντευξή του ο CEO της Imperio, Νικόλας Αγιοµαµίτης

«Μέσα από τα έργα µας θέλουµε να αγγίζουµε τις ζωές των ανθρώπων, εκπληρώνοντας τα όνειρά τους» σηµειώνει ο CEO της Imperio, Νικόλας Αγιοµαµίτης, ξεδιπλώνοντας τη φιλοσοφία και τους στόχους της εταιρείας, που θέτουν στον πυρήνα τους την αειφορία. Τονίζει πως «το µέλλον του τοµέα των ακινήτων είναι πράσινο, και αυτό είναι µονόδροµος», επισηµαίνοντας πως στην Imperio επικεντρώνονται στη µετάβαση του κυπριακού Real Estate στην πράσινη εποχή. Μιλά, παράλληλα, για τις πολλαπλές προκλήσεις στον κατασκευαστικό κλάδο, παραθέτοντας εισηγήσεις που µπορούν να δώσουν ώθηση στην κυπριακή αγορά και εξηγεί γιατί ο τοµέας των ακινήτων βρίσκεται «σε τροχιά αναδιαµόρφωσης και µετεξέλιξης».

Μιλήστε µας για τους στόχους σας. Ποια νέα projects περιλαµβάνονται στον στρατηγικό σχεδιασµό σας;

Διαχρονική φιλοσοφία της Imperio είναι ο σχεδιασµός και η δηµιουργία σύγχρονων, καινοτόµων ακινήτων, που όχι µόνο καλύπτουν τις ανάγκες των αγοραστών αλλά και προσφέρουν υψηλή ποιότητα ζωής στους ιδιοκτήτες και στους ενοίκους. Μέσα από τα έργα µας, θέλουµε να αγγίζουµε τις ζωές των ανθρώπων, εκπληρώνοντας τα όνειρά τους. Στόχος είναι η συνεχής εξέλιξή µας, στη βάση των πλέον σύγχρονων τάσεων του τοµέα, σε συνδυασµό µε τις ανάγκες της αγοράς. Εξ ου και στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της Imperio περιλαµβάνονται οι πράσινες αναπτύξεις, τα κριτήρια ESG και οι βιώσιµες επενδύσεις, γεγονός που αποδεικνύεται από τα έργα που έχουµε δηµιουργήσει. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και ο σχεδιασµός των δύο νέων, πολλά υποσχόµενων projects µας, για τα οποία θα δώσουµε προσεχώς περισσότερες πληροφορίες.

Λύσεις δια συνεργασίας

Ποια τα κυριότερα ζητήµατα που αντιµετωπίζουν όσοι δραστηριοποιούνται σήµερα στον κλάδο σας;

Οι τιµές των κατασκευαστικών υλικών και τα υψηλά επιτόκια αποτελούν το µεγαλύτερο πρόβληµα. Πρόκληση για τον κλάδο συνιστά η διατήρηση του κόστους κατασκευής σε ελεγχόµενα επίπεδα, προκειµένου να µην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι αγοραστές. Ταυτόχρονα, στις πόλεις, και ειδικά στη Λεµεσό, γίνεται όλο και πιο έντονο το πρόβληµα της µειωµένης προσφοράς ακινήτων, για τα οποία υπάρχει µεγάλη ζήτηση, π.χ. τα διαµερίσµατα. Η έλλειψη στέγης εκτόξευσε και τις τιµές των ενοικίων. Απαιτούνται στοχευµένα µέτρα για δηµιουργία επαρκούς οικιστικού αποθέµατος, ώστε να καλυφθεί η αυξηµένη ζήτηση, εξέλιξη που θα οδηγήσει και στη µείωση των επιτοκίων. Παράλληλα, όλοι οι εµπλεκόµενοι φορείς θα πρέπει να συνεργαστούν, προς αντιµετώπιση των εσωτερικών ζητηµάτων που επηρεάζουν καθηµερινά τον κλάδο των ακινήτων.

Συγκεκριµένα:

• Το χρονοβόρο σύστηµα αδειοδότησης αναπτύξεων. Απαιτείται η εισαγωγή νέων, σύγχρονων, γρήγορων και ψηφιακών διαδικασιών.

• Η έλλειψη εργατικού δυναµικού, που αποτελεί µια σηµαντική πρόκληση µε αλυσιδωτές επιπτώσεις. Χρειάζεται άµεση κατάρτιση µιας νέας στρατηγικής για εργαζόµενους από τρίτες χώρες.

• Το κυκλοφοριακό που σχετίζεται άµεσα µε τη στεγαστική κρίση, η οποία για να αντιµετωπιστεί πρέπει πρώτα να επιλυθεί το θέµα των υποδοµών, παρέχοντας λύσεις στους πολίτες, όπως λεωφορειολωρίδες και ποδηλατοδρόµους, µε σκοπό τη µείωση της κίνησης στους δρόµους. Οι αποφάσεις, βέβαια, δεν θα πρέπει να αφορούν µόνο τα κέντρα των πόλεων, αλλά να αποτελούν επένδυση στις κοινότητες.

• Η µεγάλη πρόκληση της πράσινης µετάβασης και η προσπάθεια για στροφή του κλάδου σε αναπτύξεις µε πράσινα χαρακτηριστικά, χαµηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον και µειωµένο ενεργειακό αποτύπωµα.

 

The Icon

 

Αναπτύξεις σε 4 πυλώνες

Ποιες οι υφιστάµενες τάσεις στα ακίνητα;

Οι προκλήσεις, συνεπεία των γεωπολιτικών εντάσεων, των αυξηµένων επιτοκίων και του πληθωρισµού, αλλά και οι µεταβαλλόµενες τάσεις και εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν αλλάξει τα δεδοµένα και στον τοµέα ακινήτων, ο οποίος σήµερα βρίσκεται, όσο ποτέ άλλοτε, σε τροχιά αναδιαµόρφωσης και µετεξέλιξης, προκειµένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς. Αναλύοντας αυτά τα δεδοµένα, σε συνδυασµό µε τις ανάγκες της κυπριακής αγοράς, πιστεύω ότι τα επόµενα χρόνια ο κλάδος µας θα πρέπει να επικεντρωθεί στις ακόλουθες αναπτύξεις:

• Γραφειακούς χώρους: Καθώς η Κύπρος εξελίσσεται σε περιφερειακό επιχειρηµατικό και επενδυτικό κόµβο, ιδιαίτερα λόγω της προσέλκυσης ξένων εταιρειών, υπάρχει αυξανόµενη ζήτηση για υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις γραφειακών χώρων.

• Πράσινα ακίνητα: Η ζήτηση ακινήτων µε πράσινα χαρακτηριστικά είναι ήδη εµφανής και θα ενταθεί στο µέλλον, δεδοµένου ότι η νέα γενιά αγοραστών είναι περισσότερο από ποτέ περιβαλλοντικά ευαισθητοποιηµένη, ενώ αντιλαµβάνεται τα σε βάθος χρόνου οικονοµικά πλεονεκτήµατα που προσφέρει ένα ακίνητο που διαθέτει χαρακτηριστικά βιωσιµότητας, όπως το µειωµένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Αρκετοί ενδιαφερόµενοι σκέφτονται πως είναι προτιµότερο να επενδύσουν σήµερα σε πράσινο ακίνητο αντί σε συµβατικό, προκειµένου να µην χρειαστεί στο µέλλον να προβούν σε ενεργειακές αναβαθµίσεις υψηλού κόστους. Ταυτόχρονα, το κόστος δανεισµού για πράσινα ακίνητα είναι χαµηλότερο, ενώ ελπίζουµε πολύ σύντοµα και σε φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις.

• Οικονοµικά προσιτά διαµερίσµατα: Με το κόστος των υλικών να ανεβαίνει, οι επιχειρηµατίες του κλάδου θα πρέπει να εστιάσουν στη δηµιουργία διαµερισµάτων που είναι οικονοµικά προσιτά, ώστε το όνειρο της απόκτησης στέγης να µην παραµένει άπιαστο για τους περισσότερους. Για την επίτευξη αυτού του εγχειρήµατος επιβάλλεται και η κρατική παρέµβαση, µε τον τοµέα µας να είναι έτοιµος να συνδράµει όπου χρειαστεί.

• Περιφραγµένες Κοινότητες (gated communities): Πρόκειται για µια επιλογή που βρίσκεται ψηλά στις προτιµήσεις ενοικιαστών και αγοραστών ανά το παγκόσµιο, καθώς προσφέρει ασφάλεια, ιδιωτικότητα και πολλές ανέσεις που αναβαθµίζουν την ποιότητα ζωής.

 

Μονόδρομος το πράσινο μέλλον

Πώς προχωράτε στην ενσωµάτωση ESG πρακτικών στις δραστηριότητές σας;

Αναµφίβολα, η βιωσιµότητα αποτελεί το µεγαλύτερο στοίχηµα που καλείται να κερδίσει και ο κυπριακός τοµέας ακινήτων. Στην Imperio, είµαστε επικεντρωµένοι στον στόχο της µετάβασης του κυπριακού Real Estate στην πράσινη εποχή, εξέλιξη που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη κυρίως στο ίδιο το περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα στις επιχειρήσεις του τοµέα, στην κοινωνία και στην οικονοµία. Όντας πρωτοπόρος στην Κύπρο στα θέµατα πράσινης ανάπτυξης, η εταιρεία µας έχει εδώ και χρόνια θέσει τις βάσεις για τη µετάβαση στην πράσινη εποχή, ενσωµατώνοντας τη βιωσιµότητα σε όλο το φάσµα των δραστηριοτήτων της. Θέτοντας ως προτεραιότητα τη µείωση του περιβαλλοντικού µας αποτυπώµατος, στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας για αναχαίτιση των δυσµενών συνεπειών της κλιµατικής αλλαγής, στην Imperio επενδύουµε συστηµατικά στον σχεδιασµό και στη δηµιουργία πράσινων έργων που υποστηρίζουν τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενσωµατώνουν τις πιο σύγχρονες βιώσιµες τεχνολογίες, αναβαθµίζοντας την ποιότητα ζωής των αγοραστών και των ενοίκων µας.

Το µέλλον του τοµέα είναι πράσινο, και αυτό είναι µονόδροµος. Στην Imperio, έχουµε υιοθετήσει µια ξεκάθαρη στρατηγική ESG σε ό,τι αφορά τα έργα µας, µε την οποία δεσµευόµαστε να εκπληρώσουµε τους Στόχους Βιώσιµης Ανάπτυξης (SDGs) που έχουν εγκριθεί από τα Ηνωµένα  Έθνη έως το 2030, για το κλίµα. Έχουµε ήδη θέσει τις βάσεις για τη συµµόρφωση µε τις διατάξεις της CSRD πριν από αυτήν την απαίτηση και η εθελοντική πρόωρη υιοθέτηση είναι κάτι που εξετάζουµε.

Ορόσημο το 2030

Πώς αξιολογείτε τα κίνητρα / σχέδια που υλοποιεί η Κυβέρνηση σε σχέση µε τον κλάδο σας;

Τα µέτρα του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά µε τη νέα στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς στοχεύουν και στην αύξηση των διαθέσιµων ακινήτων. Πιστεύω ακράδαντα πως στη βάση µελέτης θα πρέπει έως το 2030 να ανεγερθεί αριθµός κατοικιών που να καλύπτει τις ανάγκες για στέγαση οικογενειών, νεαρών ζευγαριών, νέων εργαζοµένων, Κυπρίων και ξένων. ∆ράττοµαι της ευκαιρίας να αναφέρω ότι προς τη σωστή κατεύθυνση είναι επίσης τα φορολογικά και πολεοδοµικά κίνητρα που εξαγγέλθηκαν. Παράλληλα, να επισηµάνω πως η απλοποίηση και ο εκσυγχρονισµός των διαδικασιών αδειοδότησης / ελέγχου της ανάπτυξης συνιστά αδήριτη ανάγκη. Γνωρίζουµε ότι απαιτείται κάποιος χρόνος για την εύρυθµη λειτουργία των ΕΟΑ, ωστόσο, χιλιάδες αναπτύξεις βρίσκονται στοιβαγµένες στην αναµονή για αδειοδότηση, µε το πρόβληµα της µειωµένης προσφοράς ακινήτων να γίνεται όλο και πιο έντονο. Ευελπιστούµε ότι οι ΕΟΑ θα αρχίσουν να λειτουργούν αποτελεσµατικά και πως τα µέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση θα εφαρµοστούν, ώστε το σύστηµα να µην αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

 

100+ έργα

Το χαρτοφυλάκιο της Imperio περιλαµβάνει περισσότερα από 100 ολοκληρωµένα εµπορικά και οικιστικά έργα. Μέσω του ανώτερου σχεδιασµού και των πράσινων χαρακτηριστικών που ενσωµατώνει στα projects της, η εταιρεία δηµιουργεί βιώσιµες και καινοτόµες αναπτύξεις, που προσφέρουν προστιθέµενη αξία και υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής στους επενδυτές και ενοίκους τους, ενώ παράλληλα συνεισφέρουν στην καθολική προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, προς όφελος της οικονοµίας και της κοινωνίας ευρύτερα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των οικιστικών και εµπορικών έργων της Imperio βρίσκεται στην πόλη της Λεµεσού.

 

The Icon

Με συνολικό ύψος 125 µέτρα, 21 ορόφους και διαθέτοντας 60 πολυτελείς κατοικίες υψηλού εσωτερικού σχεδιασµού, το Τhe Icon αποτελεί το στολίδι του παραλιακού µετώπου της Λεµεσού. Τοποθετηµένο ακριβώς στο κέντρο της ακτογραµµής της Λεµεσού, σε µια από τις πιο προνοµιούχες περιοχές του ∆ήµου Γερµασόγειας, το εµπνευσµένο από το σχήµα του διαµαντιού, The Icon, προσφέρει ανεµπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και την πόλη, την οποία απολαµβάνουν πέρα από τους ιδιοκτήτες των διαµερισµάτων και οι επισκέπτες του πύργου. Στον δέκατο όροφο του κτηρίου λειτουργεί το δηµοφιλές, πλέον, εστιατόριο La Caleta, το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες του µοναδικές στιγµές πλάι στην εντυπωσιακή πισίνα υπερχείλισης και θέα στην πανέµορφη θάλασσα της Λεµεσού, ενώ ένα υπερσύγχρονο Fitness και Yoga Club στεγάζεται στον ενδέκατο όροφο. Τα πολυτελή διαµερίσµατα διατίθενται για βραχυπρόθεσµη διαµονή, µέσω της υπηρεσίας Icon Stays, µε ολοένα και περισσότερους επισκέπτες της Λεµεσού -Κύπριους και ξένους- να τα επιλέγουν για τη διαµονή τους. Η εσωτερική διακόσµηση των κατοικιών έχει την υπογραφή της Obliq Interiors. Το Τhe Icon κατέχει πιστοποίηση ενεργειακής απόδοσης στην Κατηγορία Α ενώ απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία Residential Lighting Design, του διεθνούς θεσµού LIT Lighting Design Awards 2023, για τον πρωτοποριακό και βιώσιµο αρχιτεκτονικό φωτισµό του. Στην είσοδο του The Icon βρίσκεται το εντυπωσιακό, διεθνών προδιαγραφών γλυπτό Wild Kong του διάσηµου Γάλλου εικαστικού Richard Orlinski, το οποίο προσελκύει τα βλέµµατα ντόπιων και ξένων.

 

Sunset Gardens

Το Sunset Gardens αποτελεί το πρώτο ολοκληρωµένο gated community της Λεµεσού και ένα από τα πιο βιώσιµα οικιστικά έργα της Κύπρου. Βρίσκεται σε προνοµιακή τοποθεσία στη ραγδαία αναπτυσσόµενη περιοχή της δυτικής Λεµεσού, καθώς γειτνιάζει µε το πολυθεµατικό θέρετρο City of Dreams Mediterranean, και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από εµπορικό κέντρο, την παραλία Lady’s Mile και το επιχειρηµατικό και εµπορικό κέντρο της Λεµεσού.

Αποτελείται από 330 κατοικίες –ενός, δύο και τριών υπνοδωµατίων και εντυπωσιακά penthouses τεσσάρων υπνοδωµατίων– µε σύγχρονους και αναβαθµισµένους εσωτερικούς χώρους. Προσφέρει µοναδικές ανέσεις, όπως υπερσύγχρονο γυµναστήριο, πισίνες, γήπεδα τένις, padel και καλαθόσφαιρας, ποδηλατόδροµο, café & bakery και co-working area, προσφέροντας στους ενοίκους υψηλή ποιότητα ζωής.

Ταυτόχρονα, συνιστά πρότυπο πράσινης ανάπτυξης. Σχεδιάστηκε µε πλήρη προσανατολισµό προς τη βιωσιµότητα και τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον οικιστικά έργα στην Κύπρο.

Τα διαµερίσµατα του Sunset Gardens διατίθενται για βραχυπρόθεσµη διαµονή µέσω της υπηρεσίας Sunset Stays, µε όλο και πιο πολλούς επισκέπτες της Λεµεσού να τα επιλέγουν για τη διαµονή τους.

 

Imperio House

Πρόκειται ίσως για το πιο πράσινο κτήριο γραφειακών χώρων στην Κύπρο µε µηδενική, σχεδόν, ενεργειακή κατανάλωση. Το Imperio House αποτελεί καινοτόµο ανάπτυξη, καθώς παράγει περισσότερη ενέργεια απ’ ό,τι καταναλώνει, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες του κτηρίου εξ ολοκλήρου από ανανεώσιµες πηγές. Στα καινοτόµα χαρακτηριστικά του περιλαµβάνονται τα φωτοβολταϊκά πάνελ στην πρόσοψη, τα οποία εξοικονοµούν σηµαντικές ποσότητες ενέργειας σε ετήσια βάση, και ο σχεδιασµός που αυξάνει την απόδοση των πηγών ενέργειας που χρησιµοποιούνται.

Προσφέρει υψηλή ποιότητα, ευέλικτους γραφειακούς χώρους και ιδιαίτερη εσωτερική διακόσµηση µε έντονη παρουσία του πράσινου στοιχείου. Τα γραφεία έχουν πρόσβαση σε µια µοντέρνα καφετέρια καθώς και στο ιδιαίτερα προσεγµένο roof garden, ιδανικό για συναντήσεις και events. Το κτήριο κατέχει πιστοποίηση ενεργειακής απόδοσης στην Κατηγορία Α. Στο Imperio House στεγάζονται, πέραν της Imperio, τα γραφεία µεγάλων, ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

 

Πληροφορίες

Imperio House

5 Κέδρων, 4004, Λεµεσός

Τ: 25581005

E: sales@imperioproperties.com

W: imperioproperties.com  

 

Διαβάστε επίσης: Σηµαντικός πόλος έλξης για ξένους επενδυτές τα ακίνητα, παρά τις προκλήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ